Jump to content

Kaznena odgovornost za kartični dug


velikiproblem

Preporučene objave

Po osnovnoj i dodatnoj Diners kartici dugujem 75000 kn. Suprug i ja smo optuženi za kazneno djelo prijevare te smo pozvani da pristupimo ročištu na kaznenom općinskom sudu kao okrivljenici. Obzirom da je u tijeku nastanka nemogućnosti otplate duga došlo do nepredviđenih okolnosti koje su uzrokovale neplaćanje te da suprug nema redovna primanja ("honorarac" je), a ja sam na porodiljnom dopustu (imam tromjesečne blizance) te da mi je plaća (sada rodiljna naknada) već pod administrativnom zabranom zbog otplate kredita zanima me može li nam biti dosuđena, kako se u pozivu navodi, kazna zatvora od 3 mjeseca. Ni suprug ni ja nismo prethodno kazneno osuđivani. Također, realno nismo u mogućnosti otplatiti dug zbog gore spomenutih nepredviđenih okolnosti. Kako našim zakonom nije predviđena mogućnost objave osobnog bankrota, zanima me kako će teći dalje proces ako se Diners neće moći naplatiti? Ne posjedujemo nekretnine ni pokretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem ne mora biti velik. treba za početak proučiti dinersove opće uvjete (ono što se dobije kad se dobije kartica i što nitko ne čita). Tih 75000 je svakako stjecanje bez osnove, a vrlo je blizu i izdavanju čekova bez pokrića, naročito kad se ima u vidu da kartica može sve isto što i ček. Nisam znatiželjan, želim pomoći savjetom, ali jeli bilo kakvih građanskih postupaka prije kaznenog? Dinersa će za dug sud ionako uputiti na parnicu, tako da ne vidim smislenu svrhu tog postupka, osim dvostrukog uvjeta kojim bi se za neplaćanje duga (prekršenjem prvog uvjeta) ispunio drugi uvjet a to je da se x kuna duga odredi y dana zatvora.

Po meni Rješenje bi bilo da odete u Diners, porazgovarate s ljudima i zaključite izvansudsku nagodbu po kojoj ćete plaćati npr. 500,00 kn (znam da Vam nije lako ih izmisliti, ali pokušajte nekako)i neka obračunavaju kamate koliko vole, pa kad završi Vam porodiljno, onda neka lupe po plaći. Imam u takvim situacijama prilično iskustva, s druge strane ne kao dužnik i vjerujem da ćete se dogovoriti s Dinersom. Na njihovom mjestu, da se pojavite s prijedlogom za nekakav način otplate, pokažete volju za podmiru duga, ja bi skakao od sreće. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bilo nikakvih posupaka prije ovoga, niti građanskih, niti kaznenih. Što to sad znači? Mene država tuži za prijevaru Dinersa, a Diners me još može (a ako može onda sigurno i hoče, jel'?) građanskom parnicom tužiti za povrat duga? Što se tiče nositelja kartice, to sam ja, a suprug je bio opunomoćenik po drugoj kartici. Navodite olakotne okolnosti - mene zanima hoće li sud zaista uzeti u obzir da imam dvoje tromjesečne djece i zaplijenjena primanja te gotovo da nemam sredstava za život te da ni suprug ni ja prije nismo okrivljeni za kazneno djelo (prekršaja je bilo, da - prometnih samo)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pozivu piše da je za to kazneno djelo predviđena kazna od 3 mjeseca zatvora, odnosno 2 godine uvjetno. Mene država tuži da sam ja svjesno dizala novac, znajući da ga neću vratiti. Kako da dokažem suprotno? Naime, morali smo platiti, odnosno još uvijek plaćamo 80 000 kn nenadanih troškova kako bismo osigurali opće uvjete za život (struju)te stoga nismo mogli plaćati dug Dinersu.

Ima li tko iskustva kako ide to s građanskom parnicom kad je Diner tužitelj? Što me čeka? Nagodila bih se ja s njima, ali kako kad jedva da mogu djeci priuštiti osnovno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žao mi je što to moram otvoreno napisati, ali malo će koga zanimati Vaše teško materijalno stanje. Molim krivičare (što nisam) da me isprave ako griješim, a ne griješim, Diners kazennim postupkom (za kojeg rade oni prijavu) samo sebi rade bespotrebnog posla, a Vas cijede onako privatno, meni se čini gotovo inatljivo. Stvar je budalasta potpuno, a ja u takvim stvarima ima uuužasnoo iskustva (ako 12 godina nije dosta, onda...), ali mojom srećom i na Vašu žalost, nisam Diners. Ćudi me da nema ovrhe i čudi me da nisu reagirali na vjerovnički pametnije načine, a to su: uzeti instrumnente osiguranja (kvalitetne) kod odobrenja velikog prekoračenja ili još pametnije: reagiratiovrhom na malom prekoračenju.

Cilj je naplatiti tražbinu, nikad uništiti čovjeka ili još gore obitelj, djecu. Danas je netko u problemima, sutra je dobar klijent za koga se svi otimaju a on ne zaboravlja tko je pokazao razumijevanje kad mu nije išlo dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je državno odvjetništvo zatražilo uvjetnu osudu (formulacija je u pravilu "da mu sud izrekne kanu od 3 mjeseca zatvora, koja kazna se neće primjeniti ukoliko okrivljenik u roku dvije godine ne počini novo kazneno djelo), onda ste čak u dobroj situaciji.

 

Takva kazna je vrlo povoljna.

 

Glede Dinersa on će vjerojatno čejkati završetak parnice da Vas tuži. Vjerojatno su svjesni da imate tešku financijsku situaciju, ali ne mogu sebi dopustiti da izgube taj novac.

 

Nagodba s njima Vam je najbolje rješenje, ali ćete morati naći dio novca koji ćete morati davati mjesečno. Tu jednostavno nema drugog izlaza jer je to bio njihov novac, a ne Vaš. Kamate su astronomske i o tome vodite računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija