Jump to content

pitanje o postupku uknjižbe zemljišta


PlanB

Preporučene objave

Poštovanje! Prije otprilike 25 godina radio sam u školi koja je svojim zaposlenicima dodijelila gradilišta. Od tada su svi izgradili kuće na svojim parcelama. Potvrde o dodijeli parcela bile su u dva primjerka, od kojih je jedan (onaj moj) zagubljen negdje u administraciji dok je drugi pohranjen u školsku arhivu za koju ne znam postoji li više uopće u toj školi? Sve do sada to je zemljište stajalo netaknuto i pod školskim je vlasništvom, jer ga ja nikada nisam prenio na sebe. Sada je škola odlučila prodati isto, a na moj upit i telefonsko javljanje rečeno mi je neka se pismeno očitujem u roku od osam dana sa zahtjevom za pravom vlasništva. Sad me zanima kakav je daljnji postupak i što sve trebam učiniti (koje dokumente priložiti) da bi moj zahtjev bio pravovaljan? U toj školi i danas rade kolegice koje znaju za to sve jer su zajedno sa mnom dobile zemljište, ali se očito ne žele izjašnjavati.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključna riječ je "gradilišta". Iako ne znam detaljno zakone iz tog vremena, koliko mi je ostalo u glavi, dodijeljene parcele su se dijelile pod uvjetom da se u određenom roku izgradi kuća/zgrada.

 

No ne moram biti u pravu, jer kako rekoh, ne poznajem detaljno zakone iz tog doba.

 

Da bi se dobro osiogurali, pokrenite parnični postupak i tražite zabilježbu tužbe za tu parcelu. Vrlo bi pomogle 1-2 izjave ovjerene kod javnog bilježnika da ste dobili tu parcelu (kao prilog tužbi).

 

Naravno, iz svega proizlazi da trebate hitno odvjetniku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče "gradilišta", u ovom slučaju mislim da to nije bilo presudno jer ni dan danas ta parcela nema pristupnog puta (naime, okružena je gradilištima ) i u planu je izgradnja puta već godinama,ako ne i desetljećima. Samim time nema ni komunalija niti se može izdati lokacijska dozvola te je zabranjena bilo kakva gradnja ili intervencija. To je, naravno, u postupku rješavanja, a kad će biti riješeno - ko to zna :)

Zato nisam ni mogao obaviti prijenos,i uz već prije navedene komplikacije, zanimalo me što i kako dalje.

Još jednom, zahvaljujem na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na činjenicu što nema "legalnog" pristupnog puta nije jasno što ste do sada čekali. Vaš dosadašnji odnos prema toj parceli izgleda dosta čudnovat, nekako nejasan (izgubili ste potvrdu, niste ništa knjižili, a najvjerojatnije niste ništa ni radili na parceli pa se postavloja pitanje da li ste je uopće posjedovali-koristili).

Siguran sam i znam nekoliko primjera za građevinska zemljišta u tzv. bivšem društvenom vlasništvu koji su davani na korištenje zbog izgradnje obiteljskih kuća, ako u određenim rokovima nisu obavljeni tzv. znatni radovi, odnosno nisu privedeni svrsi, da su se oduzimala prava korištenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija