Jump to content

Etažiranje i zakulisne igre


BMT

Preporučene objave

Prije 5 godina kupio sam stan u neetažiranoj zgradi (tada svježe izgrađenoj). Tijekom kupnje, pokazan mi je prijedlog elaborata o etažiranju stanova (čiju kopiju imam). Međutim, nikad nisam vidio planove koji postoje uz građevinsku dozvolu. Račune za komunalnu naknadu, koji ovise o kvadraturi stana, svi u zgradi dobivaju prema kvadraturi koja je opisana i u prijedlogu elaborata. Zgrada sigurno nema uporabnu dozvolu.

 

Nakon mnogo vremena, svi su susjedi konačno suglasni da se provede etažiranje. Predstavnik suvlasnika je to pokušao učiniti i rekli su mu da od sve inicijalno potrebne dokumentacije nedostaje uporabna dozvola. Zgrada sigurno još nije ni zavedena u zemljišne knjige (već je zavedena kuća koja je prije zgrade tu postojala). Također, pojedini stanovi su nadograđivani zatvaranjem balkonâ, a u usporedbi s planom iz onoga prijedloga elaborata nedostaje još garaža (jedna jedina napravljena za vlasnicu stare kuće koja sad ima jedan od stanova u zgradi) te terase stanova u niskom prizemlju. Prostor oko zgrade je potpuno betoniran pa su tako betonirane i spomenute terase ali nisu odvojene ogradom niti su na njima polijepljene pločice te izgledaju kao cjelina sa zajedničkim prostorom.

 

Zanimaju me sljedeće stvari:

a) kako da budem siguran koliko plan iz prijedloga etažnoga elaborata odgovara planu iz građevinske dozvole;

b) koji plan je "pravi" (pretpostavljam onaj iz građevinske koji nisam vidio);

c) pod pretpostavkom da su planovi identični, mora li se prije dobivanja uporabne dozvole mijenjati plan izgradnje (pretpostavljam da se mora mijenjati ili plan iz građevinske ili se zgrada mora dovesti u stanje potpune izgrađenosti u skladu s planom - dakle srušiti viškove [otvoriti naknadno zatvorene balkone i srušiti garažu] i dograditi nepostojeće [ograditi terase u prizemlju]);

d) pod pretpostavkom da se mora mijenjati građevinska dozvola, može li se desiti da iz nje "ispadnu" neizgrađeni dijelovi bez pristanka vlasnika stanova u prizemlju (koji bi ostali bez terasa)?

 

Dodatno me zanima postoji li kopija plana iz građevinske dozvole na nekom mjestu koje nije kod investitora (koji se, gle čuda, pravi "grbav"), a da ja taj plan mogu vidjeti?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je projekt iz građevinske dozvole u skladu s elaboratom etažiranja trebali bi moći provjeriti u upravnom odjelu (prije državnom uredu) za prostorno uređenje gdje bi trebao biti arhiviran primjerak projekta i elaborata etažiranja .

 

Inače , ako je izdana uporabna dozvola, i ako je sve rađeno po zakonu, onda bi izvedbeni projekt i elaborat etažiranja , trebali biti u skladu.

 

da li je sve izgrađeno kako je predviđeno izvedbenim projektom koji je sastavni dio građ. dozvole, sigurno će znati građevinska komisija kod tehničkog pregleda. neke dogradnje, kao i zatvaranje balkona dozvoljeno je bez građ.dozvole.

 

u svakom slučaju za legalizaciju zgrade, morate naprviti prije svega tehnički pregled (sve pretpostavljajući da je zgrada građena poslije lipnja 1991.).

 

ako je nešto sagrađeno mimo projekta, postoji način da se legalizira stanje kako je sagrađeno, a to bi tada mogli iskoristiti da legalizirate onako kako je u interesu stanara. sve znaju u upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija