Jump to content

Kako prijaviti trudnicu kao kućnu pomoćnicu zbog...


provincijalac

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim pravni savjet. Supruga je u ranom stadiju trudnoće i nezaposlena 3 godine. Sve to vrijeme prijavljena je na biro za zapošljavanje. Njen gonekolog je rekao da može ostvariti porodiljnu naknadu u punom trajanju (do kraja trudnoće i godinu dana nakon rođenja djeteta) ukoliko je netko prijavi da radi 3 mjeseca kao kućna pomoćnica. Zatim će joj on zbog navodnih komplikacija u trudnoći on otvoriti bolovanje nakon čega može ostvariti gore spomenuta prava. Čak je spomenuo da je ja kao suprug mogu zaposliti kod sebe (moram spomenuti da nemam nikakav obrt). Molim odgovore na sljedeća pitanja:

-Čuo sam da se porodiljna naknada ne može ostvariti ako je trudnica zaposlena kod nekoga od članova uže obitelji (supruga, roditelja, suprugovih roditelja). Dali je to istina?

-(U) kojoj ustanovi se podnosi takva prijava za zapošljavanje?

-Koji su dokumenti potrebni da bi se nekog na taj način prijavilo da radi?

-Koliko sve to košta, i koiki je iznos plaćanja doprinosa za vrijeme trajanja tako zasnovanog radnog odnosa?

-Dali je doprinose potrebno plaćati sve vrijeme dok traje bolovanje uključujući vrijeme kompletne trudnoće, i vrijeme porodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta?

 

Unaprijed hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezaposlene majke

 

Mogućnost korištenja prava

Od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti.

 

Blizanci, treće i svako sljedeće dijete

Za blizance, treće i svako sljedeće dijete pravo na rodiljni dopust može se koristiti do navršene treće godine djetetova života.

 

Uvjeti za ostvarivanje prava

Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sve sljedeće uvjete:

• ako imaju hrvatsko državljanstvo

• ako imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust

• ako su zdravstveno osigurane u Zavodu

• ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili su se prijavile u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti

• ako im radni odnos ili služba nije prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca) i ako im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

 

Zahtjev

Podnosi se nakon rođenja djeteta, u područnom uredu Zavoda nadležnom prema prebivalištu osigurane osobe.

Zahtjev mora biti u pismenom obliku, a uz isti je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:

1. fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, troje ili više djece

2. fotokopiju domovnice (za majku)

3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu

4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba

5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi

6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.

 

Na uvid je potrebno donijeti:

1. osobnu iskaznicu

2. domovnicu

3. zdravstvenu iskaznicu

4. original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)

5. original odluke o prestanku radnog odnosa

 

Visina novčane naknade

1.663,00 kune mjesečno.

U slučaju ostvarivanja novčane naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nezaposlenoj majci pripada pripada samo pravo na razliku od iznosa naknade koja se ostvaruje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do iznosa od 1.663,00 kune.

 

Pravo na rodiljni dopust nezaposlenih majki regulirano je Zakonom rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04) koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z6.

Visina novčane naknade regulirana je odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07), koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z14.

 

Nezaposlene majke korisnice mirovine odnosno invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad

 

Navedenim kategorijama majki pripada pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta do navršene godine dana starosti djeteta, a najviše u visini razlike između iznosa mirovine i iznosa novčane naknade od 1.663,00 kuna mjesečno.

 

Pravo na rodiljni dopust nezaposlenih majki, korisnica mirovina, regulirano je Zakonom rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04) koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z6.

Visina naknade plaće regulirana je odredbom članka 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2007. godinu ("Narodne novine", broj 137/06 i 78/07), koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z14.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija