Jump to content

Nekoliko pitanja


Marcus1122

Preporučene objave

1. Ukoliko nasljednik ima dugove prema trećim osobama i nema imovine i zaposlenja, mogu li se oni naplatiti od nasljednog dijela? Ako mogu, što ako nasljednik ustupi nasljedstvo svome sinu, koji ne spada u isti nasljedni red? Opet, ako mogu, što ako se nasljednik odrekne svog nasljednog dijela ali samo u svoje ime?

 

2. Ukoliko su roditelji za života darovali dvije kuće sinu koji se nije uknjižio a kuće je naknadno prodao i više nema imovine u ostavinskoj masi, što je sa sestrom koja traži nužni dio. Može li u tom slučaju doći do povrata darovanja. Napomena, od sklapanja darovnog ugovora i kupoprodajnog ugovora pa do danas je prošlo godina dana! Dalje, niti po kupoprodajnom ugovoru još nije došlo do knjiženja. Kupac je posjednik nekrenina. Ako sud odredi novčani ekvivalent vrijednosti nužnog dijela, a brat nema imovine da je plati, što onda?

 

Ovo su malo kompleksija pravna pitanja i zbilja me zanima kakvo je stajalište sudske prakse u ovim pitanjima budući da se je prema zakonima jako teško odlučiti za neku pravednu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija