Jump to content

Prava nakon razvoda


prigorka

Preporučene objave

Poštovani,

U braku sam 30. godina, a kako je došlo do neslaganja i neprestanog svađanja i vrijeđanja razmišljam o rastavi braka. Zanima me da li imam prava u kući budući da ju je moj suprug sagradio prije nego što smo se oženili, jedino nije bilo kuhinje i drugih sitnica.

Ja sam u invalidskoj mirovini koja iznoai 1.100,00 kuna budući da sam imala tumor, a suprug ima Njemačku mirovinu oko 1.100 eura. Za vrijeme braka ja nisam nigdje radila nego sam bila u kući i brinula sa za dvoje djece i kućanstvo.

 

Zanima me da li imam dio u kući i da li me nakon razvoda braka može istjerati iz kuće budući da nemam kao otići, i da li imam pravo na uzdržavanje jer imam malu mirovinu, a također imam sina od 29.g. koji se ne slaže s suprugom, a koji je zaposlen, a da li može njega izbaciti iz kuće.

 

U nadi brzog odgovora, srdačno vas pozdravljam :-?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

niste napisala kako je vas suprug sagradio kucu, je li to bio kredit koji se placao u braku ili je prodao naslijedstvo ili nesto trece. niste napisali ni jeste li vi ista ulagali u kucu tijekom braka, tipa dizali kat, radili krov, nadograđivali... niste napisali jeste li za vrijeme trajanja bracne zajednice nesto stekli, automobil, brod....

to sto vi niste radili nije vazno, vec samo da ste u braku nesto stekli.

ako niste nista a suprug je kucu sagradio prije braka svojim novcem, niste ulagali u nju, nemate nikakve zajednicke nekretnine ili pokretnine, nista vam ne pripada i morat cete otici iz te kuce.

moze se traziti obveza uzdrzavanja za vrijeme nakon podnosenja tuzbe, a prestaje kad postanete nedostojni prava, zasnujete izvanbracnu zajednicu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suprug je sam sagradio kući svojom ušteđevinom, tako danije bilo nikakvog kredita za vrijeme braka, a jedino što se radilo u kući je što je krov promijenjen i ugradnja plina, a za vrijeme braka sagradili smo štalu i betonirali dvorište njegovom ušteđevinom, i po kojem kriteriju se određuje obveza uzdržavanja (postotak njegove mirovine ili nešto dr.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 217.

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

Članak 218.

(1) Bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

(2) Iznimno ako u parnici za razvod ili poništaj braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka, ako su pretpostavke za uzdržavanje, predviđene u članku 217. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

(3) Bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje samo za vrijeme nakon njezina podnošenja.

 

Članak 219.

Sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje bračnog druga, ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog druga.

 

Članak 220.

(1) Sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog druga traje do godine dana, osobito kad je brak trajao kratko ili kad je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme na drugi način osigurati sredstva za život.

(2) U osobito opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

(3) Tužba za produljenje uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

 

Članak 221.

(1) Pravo na uzdržavanje prestaje kad razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi sklopi novi brak.

(2) Pravo na uzdržavanje razvedenog bračnog druga ili bračnog druga iz poništenog braka prestaje i kad taj bračni drug zasnuje izvanbračnu zajednicu ili kad postane nedostojan tog prava ili kad prestane koja od pretpostavki iz članka 217. ovoga Zakona.

(3) Odredbe članka 212.a i 212.b ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način.

(4) Bračni drug koji je snosio troškove uzdržavanja drugog bračnog druga i nakon prestanka obveze za uzdržavanje, odnosno nakon njezina smanjenja ima pravo na povrat vrijednosti danog uzdržavanja i za vrijeme prije podnošenja tužbe kojom je tražio da se utvrdi prestanak obveze uzdržavanja, odnosno da se ta obveza smanji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija