Jump to content

kredit - zajam


anonimno

Preporučene objave

Situacija je sljedeca:

 

Tvrta A u nekoliko navrata daje kredit tvrtki B, te konacno nakon nekoliko godina nevracanja kredita, reprogrmairaju kredit i sve nevracene iznose zbrojene unose u novi, zajednicki, ugovor o kreditu. Od tada je proteklo vise od 10 godina i tvrtka B nije nista vratila. U niti jednom ugovoru o kreditu nisu naznacili rok vracanja. Po starom ZOO ugovor o kreditu moze zakljuciti samo banka, a za ugovor o zajmu kao bitan element se trazi rok.

 

Kakav bi to onda pravni odnos bio. Ugovor sui generis? Kakao se racuna dospjelost buduci da nema roka dospijece. Po pozivu vjerovnika?

 

Tvrtka A sada zeli na neki nacin doci do novca i tuziti tvtku B. Jos se postavlja pitanje kamata. Mogu li se ikako obracunati ako nema roka vracanja? Od dana poziva duzniku da vrati novac, od dana utuzenja ili nikako?

 

Molim kolega koje su imale slicnih predmeta da malo pomognu savjetom.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

istina je da ugovor o kreditu može sklopiti samo banka, ali činjenica da ste vi vaš ugovor sklopili kao ugovor o kreditu a ne zajmu ne utječe na primjenu odredbi ugovora o zajmu na konkretni pravni odnos prema pravilu falsa nominatio non nocet.

 

kod ugovora o zajmu rok nije bitan sastojak ugovora osim ako ugovorne strane nisu drukčije odredile, a prema svemu sudeći nisu jer u ugovoru nije nigdje naveden rok vraćanja.

 

kada ugovorom o zajmu nije određen rok vraćanja on se određuje na način da zajmodavac pozove zajmoprimca da u u određenom roku vraći pozajmljeni iznos, a taj rok ne može biti kraći do dva mjeseca od upućenog poziva.

 

istekom tog roka počinju se računati zatezne kamate, a za ugovorene kamate, ako su ugovorene, od dana kada je sklopljen ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija