Jump to content

Povrat poreza?


BALE2607

Preporučene objave

evellin je napisao:

ne jer između ostalih uvjeta, trebate imati prebivalište na toj nekretnini.

 

UVJETI ZA KORIŠTENJE DIJELA OSOBNOG ODBITKA ZA KUPNJU STAMBENOG PROSTORA (STAMBENE KUĆE ILI STANA) ZA POTRBE SVOJEG TRAJNOG STANOVANJA:

 

1. Da se radi o kupnji prvog stambenog prostora, odnosno da porezni obveznik i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu.

 

Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da:

- u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,

- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.

 

TRENUTKOM KUPNJE smatra se trenutak sklapanja kupoprodajnog ugovora ili predugovora o kupnji.

TRENUTKOM GRADNJE stambene kuće/stana smatra se nadnevak sklopljenog ugovora o gradnji ili početak izvođenja građevinskih radova.

 

Smatra se da porezni obveznik odnosno njegov bračni drug nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor za potrebe stanovanja i u slučaju ako posjeduju poslovni prostor, zemljište i sl.

 

2. Da se stambeni prostor nalazi na području Republike Hrvatske.

 

3. Da za korištenje dijela osobnog odbitka za te namjene porezni obveznik posjeduje i godišnjoj poreznoj prijavi priloži vjerodostojne isprave.

 

Vjerodostojnim ispravama za kupnju prvog stambenog prostora vlastitim sredstvima osobito se smatraju:

 

1. PRESLIK PREDUGOVORA ODNOSNO UGOVORA O KUPNJI ZAKLJUČENOG S PRODAVATELJEM PRAVNOM ILI FIZIČKOM OSOBOM

 

(Isprave mogu glasiti na ime i prezime poreznog obveznika i/ili na ime i prezime njegovog bračnog druga.

U tom slučaju, porezni obveznik obvezan je priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi izvod iz matice vjenčanih koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.)

 

2. DOKAZI O PLAĆANJU – preslici doznaka prodavateljima odnosno pisane potvrde prodavatelja fizičke osobe (građana) o primljenim uplatama

 

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)

 

3. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA DA ĆE SE U KUPLJENI STAMBENI PROSTOR TRAJNO USELITI (ako je stambeni prostor u izgradnji), ODNOSNO PRESLIK OSOBNE ISKAZNICE u svrhe prebivališta odnosno adrese stanovanja u kupljenom stambenom prostoru za koji se traži priznavanje dijela osobnog odbitka

 

4. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA I NJEGOVA BRAČNOG DRUGA da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora

 

 

Izjave ne moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika.

 

ako je plaćena namjenskim stambenim kreditom onda i ovo...

PRESLIK UGOVORA O NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU

 

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)

 

5. POTVRDA KREDITORA O PLAĆENIM KAMATAMA PO NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU U POREZNOM RAZDOBLJU

 

(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja imam 1 molbu! nasljedio sam 1/2 kuće s bratom nakon smrti oba roditelja-pred 5 godina, a pred godinu dana kupio sam stan na kredit...u poreznoj su mi rekli da moram olatiti porez na promet-mada jos nista nisam dobio, a mene zanima da li na placene kamate banci imam pravo na povrat za proslu godinu te da li mogu podnijet prijavu??? bavim se i iznajmljivanjem te kuce...hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija