Jump to content

čl 18 Ustava RH - pravo na žalbu


ljutko

Preporučene objave

u diskusiji oko alkohola kolega probaj je iznio vrlo interesantno razmisljanje da prigovor nije zalba, odnosno da sud moze donijeti i rigorozniju kaznu nego sto je bila kazna u prvom stupnju - i koliko god mi to zvucalo nezakonito - mislim da je u pravu.

postupak po prigovoru nije zalbeni, ali zasto tada nemamo pravo na pravi zalbeni postupak?

 

 

interesira me razmisljanje pravih pravnika da li je tada suspendirano pravo na zalbu

Članak 18. Ustava RH

 

Jamči se pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom.

 

Pravo na žalbu može biti iznimno isključeno u slučajevima određenima zakonom ako je osigurana druga pravna zaštita.

ili prigovor zadovoljava formu "druga pravna zaštita"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tzv. zabrana reformatio in peius poznata još iz rimskog doba, koliko mi je poznato nije izričito propisana našim Ustavom, već samo zakonom kako u kaznenom, tako i u prekršajnom postupku, međutim u oba postupka postoji mogućnost tzv. skraćenog postupka i on se u oba postupka naziva Nalog (kazneni ili prekršajni) u prekršajni je uveden upravo po uzoru na kazneni, ali je išao ne samo korak, nego jako puno koraka više....

Nažalost svi zaboravljamo da smo u starom, ja bih rekao izvrsnom, Zakonu o prekršajima koji je vrijedio do 2002. godine imali propisan skraćeni postupak - baš se tako zvao za razliku od od 2002 Zakonu o prekršajima, pa i (još gorem- barem u tom segmentu) najnovijem Prekršajnom zakonu.

Po tom starom do 2002. god. upravna tijela (u njih spada i policija) mogla su sve prekršaje rješavati u skraćenom postupku s time da su u izreci bili vezani najnižom propisanom kaznom (mislim da zaštine mjere nisu ni mogli izdavati).

To je bilo i logično jer se u skraćenom postupku ne vodi ispitni postupak i prvenstveno su nepoznate otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. A upravo te OTEŽAVAJUĆE I OLAKŠAVAJUĆE okolnosti su bitne za primjenu zaštinih mjera, a posebno za odlučivanje o visini kazne koja je uglavnom u rasponu.

Valjda će uvidjeti ti naši zakonodavci da pustim promjenama sasvim solidnih propisa samo štete njihovoj provedbi (ukoliko im ne daj Bože, zapravo to nije interes - u što ne želim vjerovati).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija