Jump to content

primjena izmjena 67/08


oscar

Preporučene objave

Nesumnjivo da zakoni u pravilu nemaju retroaktivno djelovanje, ali najnovija izmjena OZ-a - čl 28 navodi točno 3 određena čl tih izmjena koji se neće primjenjivati na tekuće postupke - koji su počeli prije stupanja tih izmjena. Kakva su vaša iskustva, negdje kažu da se te izmjene primjenjuje samo na nove postupke , neki da se primjenjuju izuzev ta 3 čl i na stare postupke. Sudovi su zatrpani hanžekovićima - HRT ovrhama, i kako riješavati sve te silne spise, jer su svi ti prijedlozi išli redovito 2004 i prvoj polovici 2005, a zakon 173/03 daje strankama preduvjete za max odugovlačenje post i ne može im se ništa. Kako riješit sve te zaostatke o kojima bruji cijela nacija, primjenom takvih zakona sigurno ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vido sam rješenje Županijskog suda (doneseno po žalbi) da se te odredbe primjenjuju i na stare postupke, osim spomenutih članaka.

 

Upravo se radi o odgodama i ova izmjena OZ-a je očito usmjerena na suzbijanje takih tisuća i tisuća odgoda.

Postojala je dilema među sucima oko toga da li se primjenjuje i na stare predmete. Županijski sud je zauzeo jasan stav, a mislim i da je logičan jer se ne radi o retroaktivnom važenju zakona, već primjeni izmjene zakona od određenog datuma.

 

Naime to su procesna prava, a ne materijalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prijelaznim i završnim odredbama i procesnih zakona npr. ZPP stoji da li će se i koje odredbe primjenjivati u natragna tekuće predmete. Nije to samo pitanje procesnih zakona. OZ je i jedno i drugo, ima i materijalnih odredbi. Županijski sud u Splitu baš i ne djeli takvo mišljenje, bar po čuvenju što znam, ali to je super.

Problem je još i veći s izmjenama 88/05, jer su sve te televizije predložene prije stupanja tih izmjena, koji je uveo dosta izmjena, novih instituta, npr čl 180a - obustava ovrhe ukoliko se ovrhovoditelj ne naplati u roku 6 mjeseci od odstave prijedloga banci(san 1 god). Ja imam rješenje Ž suda u Osijeku koji je temeljem te odredbe potvrdio 1stup rješ o obustavi temeljem te odredbe iako je prijedlog podnesen 2004 - dakle prije stupanja tih izmjena koje su uvele taj institut. Ja čitam 2stup rješenja Ž suda u Splitu, i redvoti prije izlaganja obrazloženja, svi započinju time koji se zakon primjenjuje i to je redovito 173/03 ili neki od prije i ne znam točnu oznaku. Dakle radi se o predmetima čiji j eprijedlog podnesen prije lipnja 2005. - izmjena 88/05.

Molim vas, kakva je praksa na drugim sudovima i meni bi logično bilo da OZ kao primarno postupovni zakon primjenjuje od njegova stupanja na snagu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija