Jump to content

Hitno: Otkaz ugovora na neodređeno


half

Preporučene objave

Nakon 18 mjeseci rada, firma mi je zbog smanjenog opsega poslovanja odlučila otkazati ugovor na neodređeno. Nude sporazumni raskid ugovora sa mjesec dana otkaznog roka?

 

Molim vas za savjet o tome koja su moja prava. Da li mogu tražiti nešto više od ponuđenog?

 

Napomena da firma i dalje ima potrebu za zapošljavanjem u nekim drugim segmentima poslovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi poslovno uvjetovanog otkaza radnik ima pravo podnošenja Zahtjeva za zaštitu prava . Zahtjev se podnosi poslodavcu u roku od 15 dana .Zahtjev trebao bi da glasi otprilike :

 

 

 

 

 

Na temelju članka 126. stavka 1. Zakona o radu, podnosim zahtjev za zaštitu prava protiv odluke o redovitom otkazu ugovora o radu ( poslovno uvjetovanom otkazu ) broj . od 2009. , kojom mi je otkazan ugovor o radu broj ----- sklopljen ------ za poslove ----.ž

Prigovaram takvoj odluci poslodavca , jer ne postoje opravdani razlozi za otkaz, te je odluka nezakonita .

 

 

U odluci o otkazu navedeno je da mi se ugovor o radu otkazuje iz organizaciono -tehničkih razloga ( smanjenja obujma posla )

Netočna je tvrdnja poslodavca da nema potrebu za radnikom .

Poslodavac mi nije smio otkazati ugovor o radu bez da me pokuša zaposliti na drugim poslovima , što je bilo moguće , odnosno bez da mi ponudi sklapanje ugovora o radu za nove poslove , kao što to ZOR propisuje .

Stoga smatram da ovaj poslovno uvjetovani otkaz nije zakonit te predlažem da se ovaj zahtje za zaštitu prava uvaži i odluka o otkazu stavi izvan snage .

 

Kod poslovno uvjetovanog otkaza imate pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje ako se prijavite u roku od 30 dana -poželjno je odmah .

 

Kod poslodavca radnik koji radi neprekodno dvije godine

ima pravo na otpremninu.

 

Pozdrav ! Ude i sretno :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

Imam još 2 pitanja:

 

Ukoliko me poslodavac odluci otpustiti kao tehnoloski visak, sto sve treba procerduralno odraditi (cuo sam price o nekom elaboratu)?

 

Koliko dugo poslodavac ne smije zaposljavati nove ljude ukoliko me otpusti kao tehnoloski visak?

 

I molim jedan savjet... obzirom da je poslodavac postupio na iznimno nekorektan nacin, zanima me sto maksimalno mogu osigurati za sebe kroz sporazumni raskid?

 

Hvala jos jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne prihvaćajte tek tako raskid ugovora o radu. za otkaz ugovora poslodavac mora imati niz opravdanih razloga. da bi vam podrobnije odgovorio potrebno je mi je niz podataka. zato vam savjetujem da se obratite sindikatu, kojima ne smijete previše vjerovati, usporedno s tim zatražite savjet

udruge ili odvjetnika. eventualne sporove najprije trebate pokušati riješiti u okviru tvrtke, pa tek onda na sudu. pazite na rokove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

U primjeru Zahtjeva za zaštitu prava piše što sve trebete između ostalog da navedete . Poslovno uvjetovani otkaz zaista i mora dobro biti obrazložen . Na to mjesto poslodavac nesmije zaposliti drugog radnika u razdoblju od 6 mjeseci .

POtkaz mora biti pismen , razlozi dobro dokumentirani , otkazni rok u skladu sa Zakonom prema dužini staža .

Prema odredbi čl.126 ZOR-u Radnik koji nije tražio zaštitu svoga prava pred nadležnim tijelom poslodavca ne može ostvariti sudsku zaštitu . Radnik mora poštivati proceduru i rokove .Od primitka pismenog otpravka otkaza 15 dana je pravo žalbe ,poslodavac mora odgovoriti u roku od 15 dana, u daljnjem roku od 15 dana može tražiti sudsku zaštitu .

To je stroga procedura . Na internetu nađite čl. 106 Zakona o radu i ocijeniti ćete u koju grupu spadate s obzirom na broj zaposlenika .

 

Pozdrav ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Sporazumni prestanak rada , je dobra solucija kada odmah prelazite na druge poslove u drugu firmu .Ukoliko dobrovoljno prekidate radni odnos nemate pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje .

 

Otkazni rok se određuje prema godinama staža. Možda vam i inače pripada mjesec dana otkaznog roka .Važno je da ukoliko ne prelazite u drugu firmu da izaberete način prestanka radnog odnosa koji Vam daje pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje .

Trajanje otkaznog roka propisuje zakon , međutim pravilnicima o radu poslodavac može propisati i povoljniji oblik .

 

 

Pozdrav Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija