Jump to content

Zapljena plaće i nagodba s bankom - pomoć!!


izzzy

Preporučene objave

Imam slijedeću situaciju:

 

Imao sam dva kredita i dopušteni minus u PBZ-u.

Otplaćivao sam prvo redoovito, a kasnije kada sam upao u probleme s poslom sam plaćao koliko sam mogao.

Zbog perioda između poslova, kada nisam radio, došlo je do zaostatku u plaćanju rata kredita...

Uglavnom da ne duljim.. nakon nekog vremena sam se zaposlio u drugom gradu i mom poslodavcu su poslali obavijest o zapljeni plaće po svakom kreditu kao i po iznosu nedopuštenog minusa.

 

Za nedopušteni minus je stiglo rješenje da mi se plijeni 1/3 plaće, a za ostala dva kredita mi se plijeni po cijela plaća. Banka se poziva na onej neki famozni članak u ugovoru gdje se slažem s zapljenom jedne trećine ili cijele plaće. Kontaktirao sam banku i pozvali su me na razgovor oko toga da vidim kako moj poslodavac sada treba uplaćivati moju plaću. Po njihovim rješenjima ispada da bi trebao plaćati 1/3+ 1 + 1 tj.. 2 plaće i trećinu što je mali apsurd.

Uglavnom rekli su mi da ova 1/3 ima prednost, a za kredite su mi ponudili slijedeću nagodbu. Da 50% plaće ide na svaki kredit s time da je rata po svakome 1500 kn a moja plaća iznosi oko 2100kn (minimalac) netto (iz početka bi tolerirali ako uplaćujem manje s time da kasnije razliku nadoplatim).

 

Ponudili su mi da sastave takav ugovor. Ako ne potpišem predat će slučaj na utuženje tj. neki sudska nagodba, s time da bi mi se troškovi povećali za 3000-6000 kn, a navodno bih dobio nagodbu s istim uvijetima.

 

Upitao sam ih što s člankom 148 (mislim da je taj). Ovršnog zakona, da li se mogu pozvati na njega s obzirom da imam plaću ispod prosjeka. Naime, i opcija da mi skidaju 2/3 plaće mi odgovara jer mi bar 1/3 ostaje za život ( u drugom gradu sam, jer u svome teško mogu naći posao- znači moram plaćati neku stanarinu, režije (putovanje od mjesta prebivališta se neisplati jer putovanje obično traje u prosjeku 3-4 sata u jednom smjeru).. a navodno bih trebao i nešto jesti za to vrijeme).

 

Sve sam im to naveo, i njihov odgovor je bio da se moj poslodavac može pozvati na taj zakon i njima uplatiti 2/3 plaće, ali onda oni odmah šalju na utuženje (princip ili pristaješ na naše uvjete ili ćeš platiti više s istim uvjetima - a iovako po nagodbi bi im trebao platiti cca 50% više nego što sam im dužan). Na moju konstataciju da uvijeti nisu baš neki koje mogu garantirati potpisom (jer ne ovisi o meni kada ću dobivati veću plaću, niti koliko dugo ću uspjeti raditi kod trenutnog poslodavca), njih odgovor je da se nekako snađem.

 

Pa sada pitam šta mi je za učiniti?

 

Da li potpisati tako nešto ili otići na sudsku nagodbu?

 

Da li uopće mogu ikako se pozvati na Ovršni zakon ili ne?

 

Molim pomoć oko ovoga...jer iako sam kriv sam za ovu situaciju, ovo što mi banka nudi su uvijeti koje zbilja uz najbolju volju nemogu ispunjavati.

 

 

Eh da.. ako i potpišem nagodbu s bankom. i slučajno zakasnim s jednom ratom oni šalju odmah na "utuženje".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Recite koja su Vam osiguranja kredita? (jamci,hipoteka,sudužnici)

 

Što se tiče minisa po tekućem računu,ako primate plaću preko PBZ znam da ako je cca odobreni minus 6.000 kn i je minus iskorišten do kraja i sad oni iz neog razloga ukinu minus vama uredno sjedaju plaće ali ne možete ništa podići jer Vam sva plaća sjeda na podmirenje minusa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bez jamaca i sudužnika... bila je opcija davanja kredita uz ulaganje u fond

 

minus sam imao 10,5 tisuća jer je plaća bila dobra.. to sam sve mogao podmirivati dok mi nisu ukinuli minus...

ostao sam bez tog posla i počeo sam raditi za manje plaće.

 

ali to je sada nebitno.. treba savjet koji korak poduzeti: pristati na bančine zahtjeve i vjerovanto dati otkaz.. ili se pozvati nekako na mogćnost ad mi se ne zapljeni cijela plaća..

 

već sam jedan posao prekinuo jer nisam bio u mogućnosti priuštiti si stan ili mjesečnu kartu za vlak..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija