Jump to content

dug za mirovinsko i zdravsveno


bozza

Preporučene objave

Poštovani

 

molim pravni savjet u vezi opomene koju sam jutros primio za dug po kontu za mirovinsko i zdravstveno.

Imao sam obrt koji je zatvoren 2001.godine, te sve do danas nisam primio nikakvu opomenu osim uplatnica za uplatiti za mio i zdrav.Kako piše u opomeni dužan sam ukupan dug podmiriti u roku od 8 dana ili će Porezna u protivnome pokrenuti postupak ovrhe.Pitanje: mogu li se pozvati na zastaru potraživanja pošto sam u vrlo lošoj financijskoj situaciji, ili barem otpis kamata koje za duplo premašuju glavnicu?

 

Pošto imam rok od 8 dana da napišem žalbu molio bih Vas hitan odgovor

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je što se tiče mirovinskog:

 

Relativna zastara nastupa istekom pet godina, a svakom službenom radnjom tijela nadležnog za obračunavanje i naplatu doprinosa, u tom razdoblju, rok zastare počinje ponovo teći. Apsolutna zastara nastupa istekom deset godina nakon godine u kojoj su doprinosi trebali biti plaćeni, tj. nakon dana kada je zastara počela prvi put teći.

Važno je napomenuti da je zastara počela teći od 01.01.2002., a ako su oni nešto pokrenuli po tom pitanju, recimo, 01.07.2006., kada ste možda dobili te uplatnice, onda zastara počinje teći od novog datuma, a relativna bi nastupila 01.01.2012.

Vrlo teško da će vam otpisati kamate, jedino ako imate poznanika u PU. Rješenje ovrhe biti će dostavljeno vašem sadašnjem poslodavcu, koji će biti dužan obustaviti vam taj dio plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam sličan problem.Dug za mirovinsko i zdravstveno ostao mi je od obrta za period 1997-2001.godina.Nedavno je donešeno rješenje o ovrsi. Pošto nemam nekretnina i pokretnina, sjeli su mi na plaću. Sada sam pred otkazom i ne znam što će biti dalje.Ako sam nezaposlen, da li vrijedi član 135. Opće poreznog zakona i kakva je daljna procedura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da mislite na članak 137.Općeg poreznog zakona (od 01.01.2009.je na snazi novi OPZ). :misli:

 

Prema navedenom članku, stavku 3.tražbina s osnove poreza koja se ne može naplatiti ni u postupku ovrhe, otpisuje se kao nenaplativa:

"(3) Ako bi izvršenje naplate poreznog duga dovelo u pitanje osnovne životne potrebe ovršenika i članova njegova kućanstva, porez se može iznimno, na zahtjev poreznog obveznika, otpisati u cijelosti ili djelomice."

 

Nadležnoj ispostavi porezne uprave podnesite zahtjev u kojem tražite otpis pozivajući se na spomenuti članak,te obrazložite detaljno svoju situaciju, a oni će nakon što prikupe sve podatke o vašoj imovini kompletirati zahtjev i proslijediti ga u Središnji ured koji će o njemu odlučiti te donijeti rješenje kojim se vaš zahtjev uvažava ili odbija.

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija