Jump to content

razvod braka sklopljenog van Hrvatske


fana

Preporučene objave

Lijepo molim za pomoć, jer sa raznih strana dobivam razne odgovore i totalno sam zbunjena.

Naime u braku sam sa stranim državljaninom (ja sam hrvatska državljanka), koji je sklopljen u njegovoj dršavi (S.A.D.). Kada smo se doselili u Hrvatsku brak smo upisali i u matičnu knjigu vjenčanih ovdje.

U međuvremenu, brak se raspao, on se odselio nazad u S.A.D. i ja sama u Zagrebu živim već dvije i pol godine. On je trebao razvod pokrenuti u S.A.D.-u, što se meni činilo logičnim, budući da je brak tamo i sklopljen. No, to se strašno već odužilo - preveliki mu je trošak, previše gnjavaže, njegovoj novoj djevojci ne smeta (??), pa eto bude...

Ja bih željela sada taj razvod pokrenuti u Hrvatskoj, pa bih molila za savijet. Imam šprancu za sporazumni zahtjev. Mogu li ja to njemu poslati u Ameriku da potpiše, pa onda jednostavno kad oboje potpišemo odnjeti to ovdje u Zagrebu na sud? Te ako da, koju još dokumentaciju trebam ponjeti sa sobom? I može li to proći bez da on mora dolaziti u Zagreb?

Ako je stvar ipak kompliciranija, lijepo molim da me netko uputi na odvjetnika ili odvjetnicu koji se takvim slučajevima bave.

Nemamo djece, imovine - zapravo nikakvih zavrzlama, osim što on nije u Hrvatskoj, niti ne namjerava dolaziti. Nakon ovoliko vremena strpljivog čekanja da on nešto pokrene, sada samo želim što prije riješiti cijelu stvar, pa da mi život napokon može normalno krenuti dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se državljanka RH,a brak koji ste sklopili u inozemstvu je upisan u maticu vjenčanih u RH,možete pokrenuti postupak razvoda sporazumnim zahtjevom upućenim općinskom sudu prema mjestu vašeg prebivališta u RH.

 

Naravno da taj sporazumni zahtjev mora biti potpisan i od vašeg formalno sadašnjeg supruga.

 

Uz sporazumni zahtjev dostavljte sudu izvod iz matice vjenčanih kako dokaz postojanja braka.

 

Ukolko vaš suprug nije u mogućnosti doći na ročište koje će zakazati sud,potrebno je da dade punomoć odvjetniku koji će ga zastupati.

Ako razvod pokrećete sporazumnim zahtjevom,a nemate malodobnu djecu,neće biti potrebno da obavite tzv.posredovanje pri CZSS i realno je očekivati da sud razvede brak već na prvom zakazanom ročištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na oba odgovora!

Nisam sigurna da u potpunosti razumijem ovaj drugi. Što bi to točno moglo značiti da "će sud razvesti brak" budući da je prošlo više od godinu dana od prestanka bračne zajednice? Radi li se o nekom drugačijem postpuku od podnošenja zahtjeva za sporazumni razvod? I ako da, što mi je činiti?

No u svakom slučaju, pretpostavljam da mi je sad prvi korak predati zahtjev na sud, a onda i pronaći odvjetnika koji će na ročištu zastupati mog bivšeg. Možda će na kraju ispasti poprilično čudno da ja tražim i plaćam odjvetnika za njega, no ako ja to ne napravim, on sigurno neće. A pretpostavljam da ga netko mora predstavljati na sudu.

Još jednom hvala na pomoći. Za nekoga poput mene, tko nikad u životu nije vidio unutrašnjost sudniceu osim u Zakonu i redu, cijela ova priča prilično je zbunjujuća. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama više odgovara da se brak razvede u RH nego da takav postupak provodite u SAD-u,kako zbog troškova,tako i zbog toga što bi pravomoćnu presudu o razvodu braka trebao u posebnom postupku potvrditi i sud u RH.

 

Ako vaš sadašnji suprug oteže i komplicira s razvodom možete vi podići tužbu za razvod i navesti u istoj kao razlog razvoda ono što ste napisali u vašem prvom postu,a to je da već 2,5 godina ne živite zajedno.

Prema članku Obiteljskog zakona koji vam je navela Newbie (čl.43.st.2) to je dovoljan razlog da sud brak razvede.

U tužbi ćete navesti adresu vašeg supruga u SAD-u,pa ako se on ne želi i ne bude odazivao sudskim ročištima,sud ima mogućnost da mu postavi privremenog zastupnika (najčešće osobu iz CZSS) kako bi se postupak razvoda okončao.

 

Ako on pristane na sporazumni razvod (što je uvijek najbrže ) možete ga povezati s određenim odvjetnikom u RH koji će ga zastupati po punomoći koju će mu on potpisati.

Odvjetnik će doći na ročište i kazati da njegova stranka živi u stranoj zemllji,da nije u mogućnosti prisustvivat ročištu i da ostaje pri zahtjevu za sporazumni razvod kojeg je prije i potpisao.I to je sve...

 

Nije ništa komplicirano kad znate sigurno koju ćete opciju izabrati,samo može kraće ili dulje trajati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija