Jump to content

Pravo bez pravnih temelja


Victor+/-y

Preporučene objave

Kako je prošla godina dana od kada sam krenuo postati na Legalisu, evo jedan post, koji je možda odgovor na 80% problema koji se ovdje pojavljuju.

 

Da bi pravna bitka imala smisla, pravila (zakoni) moraju vrijediti za sve, a oni koji presuđuju moraju biti koliko toliko neutralni.

 

Kako je očito da naša država više ne osigurava ta dva osnovna principa, postavlja se pitanje koliko ima smisla uopće boriti se i tražiti pravne savjete, kada vam sudac (u ovom slučaju za prekršaje) u većini slučajeva "poklanja vjeru službenoj osobi", odnosno više vjeruje službenoj osobi.

 

Ne ulazeći u razloge (mada ih svi znamo), dolazi se do katastrofalne statističke raspodjele (grafa) koji se može kao model naći u svim diktaturama, a što je najtužnije, i u bivšoj državi nije bilo tako loše (statistički je ta krivulja, barem za prekršaje, bila bliska onoj u demokratskim zemljama).

 

Dakle, po statistici, velika većina prekršajnih naloga završava na štetu okrivljenika, a protutežu je do sada održavala jedino zastara. To su javno dostupni statistički podaci prekršajnih sudova. To upućuje da naš državni aparat savršen, a policija skoro savršeno detektira prekršitelje (kada bi to barem tako bilo i sa kriminalcima).

 

Nadalje, u našoj državi zbog magične farze "neprilagođena brzina uvijetima na cesti" ispada da su u 95% slučajeva krivci za nesreće vozači, odnosno ljudski faktor. Dakle, kod nas su opet ceste savršene, a svjetski proizvođači automobila vrhunskom selekcijom šalju najbolje primjerke svojih vozila u - Hrvatsku.

 

Mada bi, da je stvarno demokratska i pluralna, naša država trebala imati statistike bliske onim Europskim (npr. u Europi su u 33% krivci za nesreću vozači, 33% su ceste, a 33% su automobili).

 

Postavlja se pitanje čemu ovaj forum, kada je u praksi ishod jedan - plati ili plati više (ako pišeš progovor, žališ se).

 

Predstoji nam, u stvari, borba za pravni sustav, a ne borba u postojećem pravnom sustavu, jer, u postojećem ionako šanse nemate, osim ako niste nečiju "kum" ili dijete. Onda je "pravda" i "pravo" ionako na vašoj strani, pa vam savjeti ovog foruma i opet nisu potrebni.

 

 

Sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Victor+/-y je napisao:

 

 

Postavlja se pitanje čemu ovaj forum, kada je u praksi ishod jedan - plati ili plati više (ako pišeš progovor, žališ se).

 

 

Sretno svima!

 

Da, kriv je ovaj forum. Zato jer ovdje uglavnom što se prometno prekršajnog prava imamo pitanja tipa:

 

1) da li me policajac smio zaustaviti (bez obzira što sam preticao preko pune linije)

2) da li me policajac smio alkotestirati (nema veze što sam napuhao 2,0)

3) nisam vidio policajca prije zaustavljanja pa jel se to može tako (nema veze kaj je bilo crveno na semaforu)

4) i slično tipa vozio sam neregistrirani motor po polju i sad se čudim kao čudovište što sam dobio kaznu za tako nešto.

 

 

Fulao si temu prijatelju, a o meritumu kako regulative tako i procesa da ne govorim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ej, Petpetica, stvarno si me nasmijao. Po prirodi sam veseljak, pa nemam s time porblema....

 

Al' me malo brinu ono koji traže pijesak da glavu sklone.... mada bi i to mogli okrenuti na šalu.

 

Ak' poznaješ malo povijest, glavna sr*nja su nastla iz valjda ne bu i valjda ne bu mene, a ponajviše iz onoga - valjda su to i zaslužili....

 

Mir i dobro svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens,

 

Ma valjda ne misliš ozbiljno?

 

Policajci bežiju za nekim mopedom po polju, hvataju srašne pijance za volanom, a gle, sr*nja svakodnevno na cesti.

 

Koliko god bih želio da si u pravu, statistika pokazuje devijaciju u našem represivnom aparatu. I to je to.

 

A kompenzacija ne može biti u tome da je svaka prijava policajaca gototvo 100% ispravna. Barem 20% bi moralo biti odbačeno, pa i oni su ljudi, zar ne?

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne velim da ne postoji slučaj gdje je službena osoba "pogriješila", no ne sjećam se da sam ovdje vidio primjer koji bi bio takav. Vidio sam muljanje zbog izbjegavanja plaćanja kazne i pronalaženja "rupa" u zakonu koje idu do te mjere da se omalovažava rad te službe i službenika. I onda takav predmet dođe pred suca i provede se postupak i okrivljeni se proglasi krivim naravno, pa je onda kriv policajac, država, kiša, sunce, mjesec, zvijezde. Svi samo ne počinitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rubens je napisao:

Ne velim da ne postoji slučaj gdje je službena osoba "pogriješila", no ne sjećam se da sam ovdje vidio primjer koji bi bio takav. Vidio sam muljanje zbog izbjegavanja plaćanja kazne i pronalaženja "rupa" u zakonu koje idu do te mjere da se omalovažava rad te službe i službenika.

 

 

pa da i ovo rijesimo - evo slucaja

 

Na kriminalističkoj obradi u Policijskoj postaji u Vrgorcu se nalazi policijski službenik zbog osnovane sumnje da je u srijedu navečer u Vitini u Bosni i Hercegovini oborio i usmrtio pješaka i udaljio se bez zaustavljanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens,

 

nisu bitni oni koji se pokušavaju izvući a krivi su "do neba". Bitno je da je sustav bude takav da krive kažnjava, a nevine oslobađa. Ali, Rubens, kako je moguće da je većina presuda na prekršajnom sudu na štetu okrivljenika (a u korist državnog proračuna)?

 

A, da stvar bude još gora, koliko je policajca osuđeno za prometni prekršaj? U nekim "groznim demokracijama" i sama pritužba na policajca skreće pozornost kontrolnih službi, kojih u Hrvatsko jednostavno nema.

 

Tko kontrolira policiju? Tko kontrolira sudstvo? Tko kontrolira političare? Pa i u nedemokratdkoj Jugoslaviji su postojali kontroni mehanizmi, koji su koliko toliko dobro funkcionirali, osim, naravno "ako niste Titu j' mater" u krivom drštvu.

 

Tuđman je početkom 90' napravio čistku u sudstvu (valjda da isčisti kadrove koji su njega upržunirali), a stvarno je napravio poslušan sudski aparat koji je prvotno služio politici, a danas služi političkoj i inoj mafiji.

 

Kada je DSV kaznio nekog suca? Pa po njima su suci sveci, gdje koji ukorčić i možda koji postotak od plaće. Samo je par sudaca stvarno nastradalo, i to zbog teških kaznenih djela. Mislim da niti jedan nije još pravomoćno osuđen (ili oslobođen).

 

Ljutko, nažalost, ima pravo, koliko god se to nama sviđalo ili ne. Drumski razbojnici i mafija. A oni pošteni i časni (deržavni službenici) moraju pognute glave paziti da ne izgube posao i plaću. Mada su čak vjerojatno i većina.

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija