Jump to content

dokumentacija ,stečaj i porezna


tereza

Preporučene objave

Sredinom 10.mjeseca postavila sam pitanje vezano uz dokumentaciju nakon stečaja poduzeća,što donosim ponovo ovdje:

Poduzeće u kojem sam bila odgovorna osoba je u stečaju od srpnja.

Neki dan mi je stečajni upravitelj rekao da će baciti svu dokumentaciju od početka poslovanja jer nema prostora gdje bi spremio sve te registratore. Radi se o svim ulaznim, izlaznim fakturama itd. Pustit će samo kadrovsku evidenciju i ugovore.

E sad, koliko mi je poznato, dokumentacija se čuva 7 godina. Disketa na kojoj su pohranjeni svi podaci nije adekvatna za eventualnu kontrolu, po mom mišljenju.

Ima li pravo stečajni upravitelj napraviti tako nešto? Šta ako dođe do nekakve kontrole jednog dana? Jesam li u tom slučaju ja nastradala kao odgovorna osoba?

Hvala svima koji mogu pomoći!

 

Dakle,desilo se upravo ono čega sam se i bojala. Prije 20-tak dana je došla Porezna u kontrolu stečajnom upravitelju. On je naravno, zvao mene i tu počinje zavrzlama. Ne može se više otvoriti program u kojem smo poslovali, on nije imao pojma gdje je stavio disketu sa svim podacima koju sam mu predala kada sam odlazila iz poduzeća. Nakon par dana je pronašao ali program je neupotrebljiv. Suma sumarum, danas me zove ako mogu doći na kratko jer me inspektorice moraju još nešto pitati. Ja odem i one mi kažu kako bih trebala napisati izjavu da nedostaje dokumentacija, izvodi(cijeli jedan kup od broja 1-165), zatim izlazne fakture (od broja 301-599) itd.

Rekla sam im da sam ja uredno svu dokumentaciju predala sa ključevima kancelarije stečajnom upravitelju,a što se kasnije desilo ne znam (što je i istina). Stečajni se pravi blesav,naravno. U svakom slučaju, opet nisam bila dosljedna samoj sebi i nisam inzistirala da mi da potvrdu da sam mu predala svu dokumentaciju.

Mislim da ću se obratiti odvjetniku,ali isto tako bih zamolila savjet ovdje iz prostog razloga jer sam to pitanje postavila već u listopadu prošle godine.

Mogu li iskoristiti taj moj upit na stranici legalisa, bude li potrebe za tim?

Zahvaljujem na strpljenju i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da sve znate i da ste svjesni pogreške pa Vam poseban savjet i ne treba.

 

Knjigovodstvene isprave čuvaju se:

 

1.isplatne liste,analitička evidencija o plaćama-trajno

 

2.isprave na temelju kojih su podaci uneseni u dnevnik i glavnu knjigu-11 godina

 

3.isprave na temelju kojih su podaci uneseni u pomoćne knjige-7 godina

 

Kako je stečajni upravitelj morao znati za navedeno, apsolutno je neodgovorna,nestručna i neprofesionalna njegova odluka da dokumentaciju uništi.Vi, kao poslodavac ste trebali napraviti upravo ono što i sama kažete da niste:pisani trag,popis dokumentacije (arhive) koju stečajni preuzima.Ne vjerujem da će u kontroli baš sve proći temeljem Vaše izjave pa Vam iskreno savjetujem odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Odvjetniku sam se odmah obratila koji kaže da se ne trebam posebno brinuti niti očajavati,jer je dotični stečajni već pod nekakvom istragom.

Vidjet ćemo... Ono što me je zanimalo jest mogu li na neki način iskoristiti moj upit ovdje, na portalu legalisa, od 17. listopada 2008.,u kojem sam postavila upravo to pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija