Jump to content

skrbnistvo nad 7.godisnjim djeteteom


dariom

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Imam problem. Rastavljen sam vec 3 godine i sudski je dijete dodjeljeno majci i nekako smo mi to vukli do sada sa spavanjem jednom tjedno kod mene i sl a preko dana je kod mene. Tj vise kod mene nego kod nje.

 

Nedavno se pojavio problem da dijete vise ne zeli ici kuci kod mame, da se boji i zamuckiva.

 

Naime ona ima malih problema sa nastupom pa stalno vice i dere se a dijetetu to jako smeta te mu zna pobjeci i da se pomokri nekada a zamuckiva redovito sada.

 

Nekidan je kada je dosla po njega dijete nije culo kad ga je viknula i kada je sjeo kod nje u auto odmah ju je pitalo da li se ljuti na sto je ona rekla naravno da se ljutim a dijete je briznulo u histerican plac i pobjeglo natrag kod mene u dvoriste. Potrcao sam za njim i iz nosa mu je curila krv :((

 

Nije se nigdje lupio vec je plakao da ne zeli ici kod nje da ce vikati na njega kao sto stalno vice i da se boji i sl...

 

Ona ne razumije i ne da da zbog njegove dobrobiti on nekada mora odluciti a ne samo njen inat ali ona se inatila da zeli da ide sa njom da ce biti kako ona kaze i da on ima da radi sto god ona kaze. doslovno tim rijecima kao da treba dresiranog psa a ne dijete...

 

Vec duze nije psihicki sva svoja, ali lani je imala psihicki slom i pije jake narkotike za smirenje jos uvijek a to kada je imala slom mjesec dana je mali bio kod mene, 2 tjenda nije uopce dolazila a onda kasnije je samo po sat vremena. Kaze da je imala strah da bi ga htjela ubti, sebe ili njega... i isla je privatno kod psihoterapeuta i na razgovor sa nekim vecenikom i sl, kod psihologa nije htjela a kljukala se svim mogucim tabletama....

 

Smirila se kasnije ali jos pije to i dijete se boji tamo ici

 

Kad god joj nesto ne stima prijeti se policijom i socijalnim da ce mi uzeti dijete i da cu ga vidjati 2x mjesecno i sl

 

mene zanima kako ja mogu dobiti dijete jer ona niti je psihicki stabilna niti dijete zeli biti tamo.

 

Sa koliko moze on birati te kako pokrenuti postupak te imate li kakav savjet.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je iz vašg posta da djete ima velikih zdravstvenih problema i da je sada primarno pomoći djetetu.

Pođite kod djetetovog izabranog pedijatra i iznesite problem koji ste i ovdje opisali s naglaskom na rekcije djeteta i vaše mišljenje da je isto prouzrokovano ponašanjem i zdravstvenim stanjem njegove majke.

Zatražite uputnicu za pregled kod dječjeg psihologa ili psihijatra i odvedite djete kada bude kod vas na taj pregled.

Tu ćete dobiti mišljenje i nalaz (možda će trebati i više puta otići) te savjet i biti će preporučena terapija.

 

Vi ste dužni kao roditelj u svako vrijeme postupati na način da štitite dobrobit svog djeteta bez obzira od koga je ista ugrožena,pa bilo to i od njegovog drugog roditelja,u ovom slučaju njegove majke.

 

Bilo bi dobro nakon obavljenog pregleda i kada bude izvjesno da je ponašanje majke prouzrokovalo sadašnje stanje kod djeteta da o tome obavjestite u pisanom obliku i nadležni CZSS,te zatražiti od njih da poduzmu mjere iz okvira svojih zakonskih ovlasti kako bi se zaštitila dobrobit,interes i prava djeteta.

Isto bi mogli napraviti odmah, ali nisam siguran da ćete naići na razumjevanje radnika CZSS,prvenstveno što isti nisu dovoljno stručni,pa ni psiholozi koji rade u toj ustanovi, da uoče problem i da ga riješe.

 

Dalje,pokrenut ćete sudski izvanparnični postupak u kojem ćete tražiti da dijete živi s vama,a da se drugom roditelju odrede susreti i druženja s djetetom na način koji će zaštiti djetetovu dobrobit pa ako i treba u konkretnom slučaju da se ti susreti i druženja bitno ograniče,odnosno da se odvijaju uz prisustvo osbe koju će odrediti sud.

U tom izvanprničnom postupku,koji se pokreće prijedlogom (ne tužbom) sudu tržit ćete vještačenje drugog roditelja zbog njenog zdrvstvenog stanja i o ishodu i rezutatima istog u bitnome će ovisiti odluka suda.

Pri tome ćete tražiti da se dostavi zdravstveni karton i cjelokupna medicinska dokumentacija koja ukazuje na zdrvstveno stanje tog roditelje-majke,a moguće je da sud odredi i vještačenje zdravstvenog stanja djeteta.

 

Dakle,sada je najvažnije pomoći djetetu i tu morate djelovati odmah i na ispravan način.

 

p.s.

 

Mišljenje djeteta se uzima u obzir,ali se isto procjenjuje u odnosu na zrelost djeteta.

Ne dajete se zastrašivati od bivše supruge jer nije ona ta koja određuje kada i na koji će način djete ostvariti svoje pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi u ovom trenutku.

To je pravo djeteta i svako kršenje sudske odluke koja isto regulira možete zaštititi u ovršnom postupku i podnošenjem kaznene prijave nadležnom općinskom državnom odvjetništvu,a svakako bi i CZSS u takvim slučajevima trebao izreći mjere iz okvira svojih ovlasti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija