Jump to content

problem s knjigovođom - neznamo kud i kamo


brrm

Preporučene objave

Pozdrav,priča je duga pa ćemo ukratko. Suprug je vlasnik obrta,radi na terenu cijeli tjedan a za vikend dolazi kući. Već duže vrijeme se stalno natežemo s knjigovođom oko naših prava i obaveza. Evo što nas muči: imamo dva zaposlena radnika plus suprug i zanima nas dali se oni svi doprinosi koje rednovno uplaćujemo državi smanjuju od osnovice za plaćanje pdv ? Jer doslovno sve što dobimo potrošim na plaće, doprinose, naftu i onda još plaćamo astonomske pdv a suprugu ne ostane ni plaća koju si i ne isplaćuje. S druge strane suprug putuje iz Vž u Osijek svaku nedjelju, petkom se vraća natrag i naftu si plaća svojom gotovinom, knjigovođa veli da je to naša stvar kak putuje dolje. :palacdolje: znači placam pdv na naftu privatno plus placam pdv na gotovinu koju si je suprug uzeo s računa. Neželimo varati državu ali trebamo savjet što sve možemo prikazati kao trošak. Poznajemo ljude koji izvode frendove na večeru i uzimaju R1 i to prikazuju kao poslovnu večeru i svašta kupuju na račun obrta, a mi nemožemo ni stvarne troškove prikazati. Kupila sam mu radne cipele i to mu nije poslovni trošak, toči si gorivo za put na teren ni to, a što je s tim da putuje k tome i vlastitim autom? Dolje si plaća stan, režije, hranu. Što je s tim? Doma donese hrpu radne odjeće koju moram oprati a dal smijem kupiti prah za pranje veša? Printam izvode kod kuće za knjigovođu a sama si plaćam tintu za printer i papir, dali da si pišemo putne naloge kad odlazimo na poreznu upravu, knjigovođi ili nekamo vezano uz obrt? Svi iskorištavaju sve mogućnosti a mi nemamo pojma. Hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije da Vas ispravim sa masom netočnih informacija:plaće i doprinosi radnika, kao i doprinosi Vašeg supruga (vlasnika obrta) nisu oporezivi.Oni jesu izdatak obrta ali bez pdv-a.

 

Nadalje,gotovina koju dižete s računa je gotovina kojom možete paltiti troškove obrta oporezive pdv-om (sredstva za pranje i čišćenje,uredski materijal,struju,vodu,telefon,plin-ako ste ih prebacili na ime obrta...a što još bi Vam mogao biti trošak poslovanja možemo nadodati ako napišete koja je osnovna djelatnost obrta).

 

Također, gotovina koju suprug diže za plaćanje goriva ili svojih troškova je njegova akontacija dohotka ("plaća",jer obrtnici nemaju klasičnu neto plaću)a ona također nije oporeziva pa nije točno da plaćate pdv na gotovinu koju dignete s računa.

 

Da biste koristili 100% troška računa za gorivo i pdv u tim računima morate imati teretno vozilo na ime obrta.

 

Da biste koristili 70% navedenog i 70% pdv-a iz računa goriva, morate imati osobno vozilo u dugotrajnoj imovini obrta.

 

Ako imate svoj osobni automobil, možete samo koristiti troškove korištenja osobnog automobila u službene svrhe (2,00 kn/km), bez pdv-a.

 

Ako želite priznati račune za restoran (reprezentacija), tada se iz takvih računa priznaje samo 30% troška i 30% pdv-a.

 

Putne naloge koriste više d.O.o., za izvlačenje novaca sa računa jer oni ne mogu dizati gotovinu kada hoće i koliko hoće, kao obrtnici.Putni nalozi su trošak bez pdv-a,znači ne trebaju Vam, jer i ovako imate dosta troškova bez pdv-a.

 

Ponavljam, ne znam o kojoj djelatnosti je riječ (obzirom da spominjete teren,pretpostavljam neka od građevinskih) a ukoliko je tako, račune za radnu odjeću,obuću,alat,opremu...možete koristiti kao izdatak s pdv-om.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija