Jump to content

Uvjeti za 6.a mirovinu


billynik

Preporučene objave

Invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO),može ostvariti samo: a) djelatna vojna osoba , b) policijski službenik i c) službena osoba s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnom sustavu, na temelju rješenja nadležnog ministra, odnosno čelnika tijela sigurnosno-obavještajnog sustava o prestanku službe , a za kojeg se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, pa služba prestaje s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću i pod uvjetom da ima navršenih najmanje 20 godina staža osiguranja.

U staž osiguranja za ispunjenje uvjeta staža od 20 godina ne uračunava se staž s povećanim trajanjem već samo u stvarnom trajanju.

Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivanic je napisao:

... («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO),...

Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža....

Ova tvrdnja, u slučaju mirovine po 6.a, o priznavanju obračuna kao da imate 40 godina mirovinskog staža bez obzira koliko stvarno imate nije točna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad smo kod copy/paste tehnike: po meni dostupnim podacima taj članak "glasi":

Članak 6.a

(1) Na temelju odluke ministra obrane, ministra unutrašnjih poslova, odnosno čelnika sigurnosno-obavještajnih službi djelatnoj vojnoj osobi, policijskom službeniku, odnosno djelatniku s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnim službama koji ima 20 godina staža osiguranja, a za koje se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, služba može prestati s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovane oz¬ljedom na radu ili profesionalnom bolešću.

(2) U staž osiguranja iz stavka 1. ovoga članka ne uračunava se staž s povećanim trajanjem.

(3) Obvezuju se nadležni ministri da jednom godišnje podnesu Vladi Republike Hrvatske izvješće o osiguranicima umirovljenim u skladu s odredbom stavka 1. ovoga članka.

(4) Nadležni ministri propisat će postupak utvrđivanja nemogućnosti daljnjeg profesionalnog razvoja iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu si Duro, ali ivanic je vjerojatno kopirao tekst s stranica HZMO-a jer se tamo spominje tih 40 godina. Meni je važan taj navodni uvjet od 10 neprekidnih godina koji se tamo ne spominje a meni tvrde da ga moram imati za 6.a mirovinu. Naime ja 15.08.09. punim tih 10 godina jer sam od 1991-96 bio pričuva, 1996 sam demobiliziran a 1999 primljen u DVO. Sad me žele otjerati u starosnu po članku 6. sa 30.06. jer da za sada nemam tih 10 godina za 6.a. Nigdje ne mogu naći nikakav zakon, uredbu, pravilinik ili što već gdje se traži tih 10 godina, a niti se u samom čanku navodi da će ministar donjeti nekakve dodatne propise ... Ranije sam već pisao da sam 40% HRVI, ranjavanje 1991, ali to ionako nema veze s ovom pričom. Što da sad radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija