Jump to content

Početak gradnje (prijava)


Kim_zg

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Molim Vas za informacije oko početka gradnje obiteljske kuće.

Naime, zanima me sljedeće...prije isteka roka pravomoćnosti građevinske dozvole, koji je dvije godine, znam da moram prijaviti početak izgradnje, ali me zanima kada, kako i da li inspekcija dolazi provjeriti da li se počelo graditi, odnosno što se pod time podrazumijeva? Da li je dovoljno samo ograditi i pripremiti zemljište, da li su dovoljni samo temelji..ili?

 

Hvala unaprijed :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

za gradnju obiteljske kuće do 400 m2 brutto površine nije potrebna građevinska dozvola već se mora ishodovati pravomoćno rješenje o uvjetima gradnje.

 

Prema Novom zakonu o građenju članak 209.

 

članak 213. NZ

 

Zahtjevu za izdavanje rješenja o uvjetima građenja investitor prilaže :

 

-tri primjerka IDEJNOG projekta " čija je situacija prikazana na odgovarajućoj geodetskoj podlozi.-

 

-dokaz da ima pravo graditi na zemljištu od kojeg će se formirati građevinska čestica, odnosno na postojećoj građevini.

 

član 249. Investitor zgrade čija građevinska brutto površina ne prelazi 400 m2 i zgrada za obavljanje poljoprivredne djelatnosti čija građevinska brutto površina nije veća od 600m2, dužan je do dana početka radova imati

pravomoćno rješenje o uvjetima građenja te glavni projekt i elaborat iskolčenja građevine izrađen u skladu sa ovom zakonom i posebnim propisima .

 

 

Prije dobivanja rtješenja o uvjetima građenja investitor je dužan platiti komunalni doprinos i vodni doprinos te upravne pristojbe .

 

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Da li moram prijaviti građenje obiteljske kuće ako će se ono odvijati u fazama, npr ovaj mjesec ćemo iskpati temelje i zabetonirati trajanje radova 3 dana, sljedeći mjesec nadtemelje ... i tako po fazama koliko budemo imali mogućnosti. Ako moram što mi točno treba od papira za prijavu?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

meni za godinu dana ističe dvogodišnje produljenje građevinske dozvole, te moram započeti gradnju ako ne želim da mi građevinska dozvola sa svim plaćenim komunalijama propadne.

Raspitivala sam se, ali sa različitih strana dobivam različite informacije, pa me zanima što je u biti točno i kakav je redosljed početka gradnje.

Naime, željela bih započeti gradnju da mi građevinska postane trajna i ne propadne, ali zbog nekih drugih životnih uvjeta ne bih nastavila sa gradnjom i trošila novce na izvedbeni, građevinare itd. - ako ne moram za sada.

Rekli su mi u rasponu od toga da je dovoljno samo službeno prijaviti gradilište u uredu za graditeljstvo, do slikavanja radova, gradnje temelja i slično, pa me zanima:

1. ako je dovoljno samo prijaviti gradilište, a da ne moram ni temelje napraviti, moram li u tom slučaju napraviti izvedbeni i uzeti firmu za gradnju ili ne moram.

2. slučaju da gradim temelje hoće li mi građevinska firma izaći u susret da napravi samo temelje, te da li onda trebam napraviti izvedbeni prije gradnje.

3. treba li za gradnju temelja angažirati i sve one "kontrolore radova" koji se plaćaju.

Malo mi je čudno da je dovoljno na papiru prijaviti gradnju i da onda građevinska postane trajna, jer bi to onda svi radili bez problema, ali su mi tako rekli u njihovom uredu i meni bi to bilo sada najprihvatljivije, ali bih htjela biti sigurna da ne ostanem bez građevinske.

Unaprijed hvala bilo kome tko nađe malo vremena i znanja o temi da mi odgovori.

Pina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija