Jump to content

ignoriranje suda


scampy

Preporučene objave

zbog navodno neplačenog kredita iz 1998.god. stranci dolazi tužba nakon 5 god. i par dana i vodi se sudski postupak..tužitelj tuži stranku i njena 2 jamca...na rasprave dolazi odvjetnik 2 jamca i treći jamac osobno dok optuženi zbog zdravstv.razloga(teški srčani bolesnik) ne dolazi ali uredno se dopisuje sa sudom i opravdava svoj ne dolazak...i tuženi i odvjetnik jamca ističu zastaru i navode da je kredit otplačen .....(kreditor imao bjanko mjenice ičekove kao instrument osiguranja a nije ih upotrijrbio te tužbu podiže bez ikakove prethodne obavjesti tuženom ili njegovim jamcima, i to po isteku id 5 godina od podizanja kredita!)

da li se ovakova parnica može završiti bez nazočnosti tuženog i da li tuženi može dobiti kakve kaznene sankcije zbog ne dolaska(ne kani ići do okončanja parnice-odvjetnika neće uzeti jer je kredit otplatio!)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se radi o parnici sigurno neće dobiti nikakvu kaznenu sankciju. Najgore što se može dogoditit je presuda zbog izostanka. Ali kako ako je osporio tužbeni zahtjev i ima opravdani razlog za nedolaženje -to se neće dogoditi.

 

ZPP:

 

Član 332.

 

Kad tuženik ne dođe na pripremno ročište do njegova zaključenja, ili na prvo ročište za glavnu raspravu ako pripremno ročište nije održano, ili ako dođe na ta ročišta, ali neće da se upusti u raspravljanje ili se udalji s ročišta, a ne ospori tužbeni zahtjev, donijet će se presuda kojom se prihvaća tužbeni zahtjev (presuda zbog izostanka), ako je udovoljeno ovim uvjetima:

 

1) ako je tuženik bio uredno pozvan;

 

2) ako tužitelj predloži donošenje presude zbog izostanka;

 

3) ako tuženik nije podneskom osporio tužbeni zahtjev;

 

4) ako osnovanost tužbenog zahtjeva proizlazi iz činjenica navedenih u tužbi;

 

5) ako činjenice na kojima se temelji tužbeni zahtjev nisu u protivnosti s dokazima koje je sam tužitelj podnio ili s činjenicama koje su općepoznate;

 

6) ako ne postoje općepoznate okolnosti iz kojih proizlazi da su tuženika spriječili opravdani razlozi da dođe na ročište.

 

Neće se donijeti presuda zbog izostanka i kad je udovoljeno uvjetima iz stavka 1. ovog člana ako sud nađe da je riječ o zahtjevu kojim stranke ne mogu raspolagati (član 3. stavak 3).

 

Donošenje presude zbog izostanka odgodit će se ako je potrebno da se o okolnostima iz stavka 2. ovog člana prije toga pribave obavijesti.

 

Ako iz činjenica navedenih u tužbi ne proizlazi osnovanost tužbenog zahtjeva, a tužba na ročištu nije preinačena, sud će donijeti presudu kojom se tužbeni zahtjev odbija.

 

Donošenje presude zbog izostanka može se odgoditi i ako nema dokaza da je tuženik uredno pozvan, a nesumljivo je da mu je poziv upućen. U tom slučaju predsjednik vijeća odredit će rok, koji ne može biti dulji od trideset dana za dostavu u zemlji odnosno dulji od šest mjeseci za dostavu u inozemstvu, da se izvidi je li tuženik uredno pozvan. Ako se u tom roku utvrdi da je tuženik bio uredno pozvan, predsjednik vijeća donijet će presudu zbog izostanka.

 

Protiv odluke suda kojom se odbija prijedlog tužitelja da se donese presuda zbog izostanka dopuštena je posebna žalba.

 

U slučajevima predviđenim u st. 3. 1 5. ovog člana presudu zbog izostanka sud može donijeti bez saslušanja stranaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija