Jump to content

tastament ili izjava?


scampy

Preporučene objave

hvala na neažurnosti...odgovor sam dobio osobno od j.b.....

dovoljno je da zainteresirani napiše vlastoručno par rijeći..pri zdravoj pameti i bez prisile...i odredi kome što ostavlja...nije potrebno uopće igdje ovjeravati...navodno je oporuka vlastoručno napisana "najjaći dokument" !!!

na znanje zainteresiranima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

scampy je napisao:

dovoljno je da zainteresirani napiše vlastoručno par rijeći..pri zdravoj pameti i bez prisile...i odredi kome što ostavlja...nije potrebno uopće igdje ovjeravati...navodno je oporuka vlastoručno napisana "najjaći dokument" !!!

Molim vas da mi odgovorite gdje ,točno ovo piše ?

Naime, svekrva (73 godine i lošeg zdravstvenog stanja) ima muža koji je 15 godina mlađi od nje i koji nije otac mog supruga. Taj muž je nagovara je da "njihov" stan, čiji je ona vlasnik, prodaju prije nego ona umre, ili da sve prepiše na njega... jer se navodno boji, kako će ga moj muž, "izigrati". Igra na sentiš spiku, a ona se dvoumi ! :misli::misli:

E sad mene zanima, budući da je moj suprug ne želi uvjeravati da će pogriješiti ukoliko to učini, slijedeće:

1. Može li se, napisati oporuka, bez da se ovjeri kod javnog bilježnika ?

2. Može li se, ukoliko ju muž nagovori da sve ostavi njemu, ta oporuka osporavati ?

3. Može li njen muž, u slučaju podjele njene imovine na dva dijela, svoj dio prodati, bez obzira nato što je suvlasnik s njenim sinom ( radi se o jednom stanu od 100 tinjak kvadrata koji se ne može etažno podijeliti ) ? :-o:-?:-o:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve u vezi s oporukom i nasljeđivanjem regulira Zakon o nasljeđivanju (potražiti). Dijelovi toga zakona koji se odnose na zakonsko i oporučno nasljeđivanje, nasljednike i nasljedne dijelove napisani su razumljivo i za laika (za razliku od nekih drugih dijelova koji pretpostavljaju stručno znanje).

 

Posebni dio o oblicima oporuke:

 

II. Oblici oporuke

1. Privatne oporuke

Vlastoručna oporuka

Članak 30.

(1) Oporuka je valjana ako ju je oporučitelj vlastoručno napisao i ako ju je potpisao.

(2) Za valjanost vlastoručne oporuke nije nužno, ali je korisno, da su u njoj naznačeni mjesto i datum kad je sastavljena.

Pisana oporuka pred svjedocima

Članak 31.

(1) Oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati.

(2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci, a korisno je da se naznači njihovo svojstvo svjedoka, kao i druge okolnosti koje bi mogle koristiti njihovom lakšem pronalaženju.

2. Javna oporuka

Članak 32.

(1) Svatko može valjano oporučiti u obliku javne oporuke, a osoba koja ne može ili ne zna čitati ili se ne može potpisati može u redovitim okolnostima oporučiti samo u obliku javne oporuke.

(2) Javnu oporuku na oporučiteljev zahtjev sastavljaju u Republici Hrvatskoj sudac općinskog suda, sudski savjetnik u općinskom sudu ili javni bilježnik, a u inozemstvu konzularni odnosno diplomatsko-konzularni predstavnik Republike Hrvat¬ske (ovlaštena osoba).

(3) Ovlaštena osoba oporuku sastavlja prema kazivanju oporučitelja. (4) Sastavljenu oporuku ovlaštena osoba pročitat će oporučitelju, objasniti mu pravne posljedice oporučnog raspolaganja i dati mu da pred njom oporuku potpiše.

(5) O svim radnjama iz prethodnog stavka ovlaštena osoba će u samoj ispravi o sastavljanju oporuke sačiniti zapisnik kojim će potvrditi da su sve te radnje poduzete. Ovaj zapisnik potpisuju oporučitelj i ovlaštena osoba.

(6) Ako oporučitelj nije u stanju potpisati oporuku odnosno zapisnik, navest će razlog ovlaštenoj osobi koja će to zabilježiti na oporuci i zapisniku. Oporučitelj može zatražiti od neke druge osobe da ga potpiše na oporuci i zapisniku.

Javna oporuka ako je oporučitelj nije u stanju pročitati

Članak 33.

(1) U slučaju da oporučitelj nije u stanju pročitati oporuku koju mu je sastavila ovlaštena osoba, ova će je pročitati oporučitelju u nazočnosti dvaju svjedoka koji razumiju jezik na kojem je oporuka sastavljena, nakon če¬ga će oporučitelj u njihovoj nazočnosti potpisati oporuku ili staviti na nju svoj rukoznak, pošto izjavi da je to njegova oporuka.

(2) Svjedoci će se potpisati na samoj oporuci.

(3) O svim radnjama iz prethodnog stavka ovlaštena osoba će u samoj ispravi o sastav¬janju oporuke sačiniti zapisnik kojim će potvrditi da su sve te radnje poduzete. Ovaj zapisnik potpisuju oporučitelj, svjedoci i ovlaštena osoba.

 

Svaka se oporuka može pobijati iz razloga predviđenih zakonom. Oporuka sastavljena kod javnog bilježnika, na sudu ili pred svjedocima u praksi će se teže pobijati nego vlastoručno sastavljena oporuka bez svjedoka i datuma, kad se može osporavati rukopis itd. No, svi su navedeni oblici oporuke pravno valjani.

 

Oporukom se ne može isključiti nužne nasljednike u nužnom dijelu, osim u posebnim slučajevima.

 

Mlađa oporuka stavlja izvan snage odredbe starije oporuke u dijelovima u kojima se odnosi na istu stvar.

 

Ako dođe do podjele imovine na idealne vlasničke dijelove, svaki suvlasnik idealnog dijela može prodati svoj dio, pri čemu drugi suvlasnici nemaju pravo prvokupa.

 

No, to ne znači da kupac automatski može i u posjed. Ako je jedan suvlasnik već u posjedu, ne može ga drugi samo tako izbaciti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija