Jump to content

Voznja HR auta u EU - sa EU v.dozvolom


skoda

Preporučene objave

Trenutno zivim i radim u Austriji. Buduci da sada dobijam trajni boravak u Austriji, sada moram promijeniti HR dozvolu u Austrijsku. Auto koji imam je HR auto koji sam uzela na operativni leasing 2007g u Zagrebu, na 5 godina. Taj auto glasi na Leasing (vlasnik), ja sam korisnik.

Informirali su me da jednom kad uzmem austrijsku dozvolu, ne mogu vise voziti svoj auto bilo gdje u EU, te da u Austriji cinim carinski prekrsaj.

 

Pitala sam Leasing, i oni su samo potvrdili da je to carinski prekrsaj i pitali me da li zelim prekinuti ugovor. Ne zelim!

 

Koja je situacija s leasingom? Ko smije voziti taj auto u EU? Zar nitko sa EU tablicama ne smije voziti HR auto, po Europi?

 

Pozdrav i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje drzavljanstvo je hrvatsko. I ostaje hrvatsko, samo mijenjam trajni boravak.

 

Moj muz ima putovnicu druge EU zemlje, ne Austrije. Ima hrvatski trajni boravak i hrvatsku vozacku dozvolu. On vozi ovaj nas auto stalno, sa hrvatskom dozvolom.

 

Stvar je u tome da nam sad istice 6 mjeseci u Austriji i ja moram napraviti dozvolu, a i on bi trebao...

 

(a mi svakih par mjeseci ionako dolazimo u Hrvatsku)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi najbolje nekom odvjetniku u Austriji platiti 100 eura za savjet jer će on sigurno najbolje znati. Stvarno ne znam austrijsko pravo. Ali znam da hrvatski državljanin u Hrvatskoj ne može voziti strani auto ako nema boravak u toj zemlji čije su tablice na autu. Ali opet smatram da vi kao državljanka Republike Hrvatske imate pravo voziti svoj hrvatski auto gdje hoćete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate pravo, trebala bi potraziti savjet odvjetnika... Sad postavljam par pitanja ovdje kao nova tema - jer se pitanja ticu hrvatskih zakona. U medjuvremenu trazim austrijski forum.

 

Je, bilo bi logicno da ja svoj auto mogu voziti, ali ocito da to nije slucaj.

 

Hvala u svakom slucaju! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što u slučaju sa leasingom,ali znam iz osobnog iskustva da kad jednom dobijete EU vozačku dozvolu,morate napraviti privremeni uvoz automobila čiji ste vlasnik u dotičnu EU državu,u protivnom ga ne smijete voziti.Auto sa HR tablicama možete voziti i u HR i u EU ako niste vlasnik istog vozila.Moj je auto tako poklonjen mami pa sad nemam nikakvih problema oko tablica i EU vozačke i nitko mi ne radi nikakve probleme,a sve je po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Charisma je napisao:

...kad jednom dobijete EU vozačku dozvolu... Auto sa HR tablicama možete voziti i u HR i u EU ako niste vlasnik istog vozila....

 

Ovo mi je jako interesantno sad: moj auto je u vlasnistvu leasinga, jer sam uzela privatni Operativni Leasing, kod Porsche Leasinga Hrvatska. Moje ime stoji na onoj malom sivom dokumentu - otraga, kao korisnik vozila.

 

Da li je to onda sada u redu? Za par dana cu dobiti Austrijsku dozvolu, pa bi bilo jako interesantno znati !!!

 

Nije mi jasno zasto me je Porsche Leasing nazvao na telefon ovdje da me obavijesti da radim carinski prekrsaj ako vozim auto s austrijskom dozvolom.

 

Dal se radi o prebivalistu? Jer ja cu sada imati stalno prebivaliste tu, i tako ce mi pisati i na dozvoli (valjda).

 

Sad sam se malo smotala. Pa molim pojasnjenje...

Hvala ! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uistinu,nažalost,ne znam što u slučaju sa leasingom,u mojem slučaju je auto bio moje vlasništvo.Obilazili smo sve moguće institucije i nitko nije znao odgovor (čak ni na hrv.ambasadi).Savjet o prenošenju vlasništva smo dobili od EU granične policije(koja nas je i upozorila da u protivnom činim carinski prekršaj).Znači kod mene stvar stoji ovako:imam dozvolu za stalni boravak,EU vozačku i vozim aute i sa EU i sa HR tablicama(koji više nije u mojem vlasništvu)i nemam nikakvih komplikacija ni na EU području ni na HR,a provjeravali su me na obje strane i nikad nitko nije našao neku nepravilnost.Ne znam baš koliko vam je moj odgovor od pomoći jer vama problem zapravo čini leasing.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, stvari su jasnije.

Rijesili smo problem, makar malo naopacke.

Kontaktirala sam EU besplatne pravne savjete i nasli smo nacin da zadrzimo HR auto na leasing. Medjutim, svejedno ja necu moci voziti auto s HR tablicama unutar Austrije, jer moj boravak je povezan s radom i placanjem poreza u Austriji. Muz ce voziti auto, i ostati s prebivalistem u Hrvatskoj i sa HR vozackom.

Auto ostaje u kategoriji sluzbenog automobila van Hrvatske. Tako nesto uglavnom, spetljano, ali rijeseno.

Konacno je i to gotovo, pa se sad mogu naspavat!!

 

Ako je neko zainteresiran, evo odgovora od OAEMTC - Austrijskog HAK-a:

"A person with the main resident here in Austria is not allowed to drive a car of any other country more than 1 month after passing the Austrian border. This limit of one month starts everytime when you leave Austria and when you come back. But for sure you have to bring all the proofs for that circumstances."

 

Pozdrav i hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija