Jump to content

Charisma

Korisnik
  • Broj objava

    68
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je Charisma objavio

  1. Izgleda da ovisi o volji službenika... i meni su u jednoj poslovnici na identičnu situaciju tako odgovorili ali u takvom slučaju kad se ne dobije povratnica postoji postupak "potrage".Naime svaka pošiljka je zabilježena kada i kome je poslana i kad je zaprimljena(naravno samo one pošiljke sa povratnicom).Na upit o potrazi službenica je rekla da je to jako komplicirano,da se piše zahtjev i čeka danima i da to naplačuju.U drugoj poslovnici je službenik na temelju potvrde o poslanom pismu samo pogledao u komp.i i imao uvid u sve podatke.Napravio zahtjev za povratnicom i u roku od dva dana je na kućnu adresu stigao dokument(ne ona klasična povratnica,ali ima istu ulogu)da je institucija zaprimila pismo.I naravno,ništa se ne plaća budući da je usluga prethodno plaćena.Otiđite na HP sa potvrdom o poslanom pismu i tražite da vam naprave potragu.
  2. Da,snimanje je navedeno kao mogućnost ukoliko članovi vijeća izglasaju tu opciju.No,unatoč snimanju sjednica potrebno je iz istih snimaka napraviti prepisku svih donesenih odluka i zaključaka.Zbog duplog posla je manja vjerojatnost da će se netko odlučiti na snimanje sjednica koje znaju potrajati...Snimanje bez dozvole predstavlja nevažeći "dokument" te ga prosvjetna inspekcija ne uvažava...
  3. Statut navodi obvezu vođenja zapisnaika,a način određuje Pravilnik o radu kolegijalnih tijela.
  4. Na svakoj se sjednici vodi zapisnik,koji može biti i u takvom obliku tj.da se sjednica snima.Naravno,mora postojati pisana odluka tog istog vijeća kojom se dozvoljava snimanje umjesto pisanja.
  5. Možete bez problema.Njima nije bitno gdje se nalazite u vremenu kad koristite roditeljski dopust već Vaš radni odnos iz kojeg ostvarujete to pravo.Ne morate im ništa javljati i neće vam komplicirati...
  6. Eto,ne znam koliko Vam moje iskustvo može pomoći(ili meni naštetiti?)...Mene se isto tako teretilo(anonimna kaznena prijava) za prijevaru na putnim troškovima budući da su mi se isplaćivali prema mjestu stalnog boravka a ne prema mjestu privremenog boravišta.(tako da je moja situacija bila gora od vaše jer je bilo više dokaza koji mi nisu išli u prilog).U razgovoru s policijskim službenicima(koji su došli na moje radno mjesto kako bi obavili razgovor i uzeli potrebnu dokumentaciju)pozvala sam se na pravo slobode kretanja(i ine obiteljske razloge) i bez muljanja priznala da nije baš da uvijek idem na posao odonud od kud mi se isplaćuju putni troškovi.Apsurdno,al ispalo je da svaka osoba koja poslije posla ne odlazi direktno doma(nego ide obavljat bilo što negdje drugdje-kava,trgovina,banka itd.)čini kazneno djelo prijevare na putnim troškovima.Kao i oni koji se zajedno voze na posao ili stopiraju do posla-a svi primaju naknadu(to su mi eto tak policajci rekli).Ali,takve eto nitko nije prijavio.Mene je odvjetnik savjetovao u principu da govorim onako kako sam im zapravo i rekla.Kao,zakon ne može uvjetovati osobu da baš svaku noć prespava kod kuće jer bi to bilo kršenje prava kretanja.Kao što ni dan-dva izbivanja iz kuće ne može biti osnova za počinjenje tog kaznenog djela prijevare.Koliko znam kao svjedoke su ispitali poslodavca i računovodstvo,ali ne i moje ukućane,a za ostale ne znam jer mi nitko od poznanika nije rekao da su ih ispitivali.Ono što znam je da je nakon mog iskaza bila pokrenuta dodatna istraga(dobila sam informaciju od treće osobe...)ali nisam završila na sudu. Muka mi je kad čitam Vaš post,ne zbog Vas, već zbog takvih "dušebrižnika" koji nemaju drugog posla u ovome svijetu nego smišljati kako napakostiti nekome(a i zbog toga jer me lovi panika da bih se ponovno mogla naći u Vašoj situaciji).Možda bi bilo dobro da potražite savjet od nekog drugog odvjetnika....Sretno!
  7. Znači,u principu ak se nađe koji zlonamjernik i prijavi da osoba ima prijavljeni privremeni boravak u drugoj državi a da to nije dojavila/prijavila na PP u Hr,neće bit one kazne od 500-5000 kn jer je svakodnevno i u mjestu svog stalnog prebivališta u Hr(?)...nadam se da će se to uzet u obzir ako nekome prorade zle namjere...Hvala!
  8. Pozdrav!Eto imam slično pitanje,pa da ne otvaram novu temu,prikrpat ću se ovdje: Ako osoba ima prijavljeno stalno prebivalište u RH,a privremeni boravak u drugoj državi EU,a svakodnevno odlazi na posao u RH-da li je dužna prijaviti na PP da ima prijavljeni privremeni boravak u inozemstvu?S obzirom da svaki dan odlazi u RH na posao i u mjesto stalnog prebivališta(pogranična zona pa je sve to u jednom krugu) na PP su mišljenja da MOŽDA i nije potrebno s obzirom da nema izbivanja iz države na godinu dana,al opet zakon je kao jasan i traži prijavu.U slučaju da ipak prijavi taj privremeni boravak,pitanje je isplate putnih troškova-po adresi u inozemstvu ne može biti isplata(riječ je o javnoj ustanovi),a prijavom boravišta se ujedno izjavljuje da osoba izbiva iz države na godinu dana a da realno i nije tako...Malo specifična situacija,al molim ako netko ima neki savjet...hvala!
  9. Na temelju članka 27.Zakona o prosvjetnoj inspekciji Ravnatelj ustanove dužan je o ispunjenju obveza iz rješenja izvjestiti Upravu za inspekcijske poslove u roku od 8 dana od isteka roka za ispunjenje obveze.Ukoliko to iz bilo kojih razloga ne učini ravnatelj,prosvjetnu inspekciju o tome je dužan,također pisano i u istom roku,izvjestiti predsjednik Školskog odbora.Ne postoji mogućnost da ravnatelj odbaci odluku prosvjetne inspekcije,ali može se žaliti na njihovo rješenje.
  10. Imali smo sličnu situaciju i nakon raspitivanja po svim adresama dobili smo odgovor da rtv pristojbu plaća osoba koja je prijavljena na stan u kojem se nalazi prijemnik,bez obzira na status studenta il nezaposlenosti ili pak činjenice da pripada kućanstvu koje već plaća rtv pristojbu.Jedino rješenje je odjaviti prijemnik zbog neposjedovanja istog ili zbog kvara.
  11. Upisana ocjena se ne može tek tako poništiti,za to postoji procedura koju je potrebno ispoštovati(svako brisanje korektorom je nezakonito).Ako je u pitanju e-imenik,ne vjerujem da se uopće i može više obrisati ako je prošlo više dana.U svakom slučaju,ponavljam da je udaljavanje učenika sa sata nedopustivo i nezakonito.
  12. Malo je čudno da bi se nekog udaljilo sa sata zbog toga jer ne želi odgovarati...No,kako da bilo-nije dozvoljeno udaljiti učenika sa sata(ako su postojali problemi u ometanju sata,za to postoje druge disciplinske mjere...).Neopravdani sat znači da je učenik neopravdano izostao pa je svakako nelogično neprisutnog učenika ocijeniti.Najbolje bi bilo zatražiti razgovor sa razrednikom i dotičnim profesorom da dobijete uvid u cijelu situaciju,pa tek onda možete poduzeti određene mjere.
  13. I ja mislim da bi po toj logici trebalo tome biti tako,no vidjet ćemo da li i na HRT-u dijele isto mišljenje...Eto,tv odjavljen i u postupku je prijava kod roditelja, pa da vidimo hoće li upaliti... Hvala!
  14. Škola je dužna u roku od 8 dana prijaviti ozljedu na radu.Kada oni popune formular isti se nosi svom izabranom liječniku,pa kad ga on dopuni i odredi bolovanje-pretpostavljam da je bolovanje potrebno,a ako je ozljeda na radu bolovanje se nadoknađuje u cijelosti, isti formular sa ostalom medicinskom dokumentacijom nositi osobno na HZZO da potvrde ozljedu na radu.Zatim otići na Croatia osiguranje,jer MZOS tamo osigurava svoje zaposlenike i ispuniti zahtjev za odštetu.Nakon 2-3 mjeseca bit će pozvan na pregled i utvrđivanje stupnja invaliditeta i sukladno tome će se isplatiti odšteta.Eto,to je ono što se tiče škole.Samo neka obavi to u zadanom roku,tj.neka mu škola izda popunjeni formular u roku. Isplatu odštete može tražiti i od banke u kojoj ima otvoreni tekući račun,eh,sad znam da ta mogućnost postoji u PBZ banci,a za druge ne znam.Što se tiče odgovornosti maloljetnika,psihijatrijsko liječenje mu je samo olakotna okolnost ukoliko nije učenik završnog razreda,tj.blizu punoljetnosti....maloljetnici su dobrano zakonom zaštićeni,pa mislim da je najgore što mu se može desiti da bude isključen iz škole...
  15. Eto,da ne otvaram novu temu jer se upit odnosi isto na kontrolora i HRT...postavit ću ovdje...Situacija je sljedeća:kontrolor dolazi u stan na kojem su privremeno prijavili boravak studenti;prijavljuje prijamnik na podatke jednog studenta jer na vlasnika stana ne može budući da on već plaća rtv pristojbu na lokaciji gdje živi.Da li mora taj isti student plaćati rtv pristojbu(tj.smije li glasiti na njega) jer on isto tako pripada kućanstvu koje već plaća rtv pristojbu?U HRT-u kažu da nema ničeg spornog jer ako je netko podstanar i koristi vlasnikov prijemnik dužan je uslugu plačati.Dali je moguće prema toj logici prijaviti prijemnik na studenta u mjestu njegovog prebivališta i tako izbjeći plaćanje pretplate tamo gdje je trenutno podstanar?
  16. Imate prednost zapošljavanja na to radno mjesto ali ne možete tražiti da vam ga se čuva dok ste na porodljnom.Razgovarajte sa ravnateljom da ste zainteresirani jer imate i pravne osnove da vam se popuni satnica ukoliko postoji mogućnost.U tom slučaju škola nije ni dužna raspisivati natječaj ako vi udovoljavate uvjetima.
  17. Ne mogu vam reći neke pravne osnove,ali mogu iz osobnog iskustva jer smo se i mi nalazili u sličnoj situaciji,ali kad RH nije bila u EU(samo što sam ja tada bila "strani državljanin"u EU).Isto nije bilo moguće napraviti vlasništvo pola-pola zbog par kvadrata poljop.zemljišta na parceli jer stranac nije mogao biti vlasnik poljuprivrednog zemljišta.Sada smo to napravili bez problema jer smo oboje "državljani EU".U postupku je i podjela vlasništva u RH,a koje uključuje i vlasništvo na poljoprivrednom zemljištu i nitko nam nije rekao da je to nemoguće,a ugovor samo radili kod JB.Mislim da bi ste se mogli još negdje raspitati jer nije moguće da u jednoj državi vrijede različiti zakoni?!
  18. Vi vršite ulogu sindikalnog povjerenika sve dok vam traje mandat.U međuvremenu ako niste u mogućnosti obavljati svoju ulogu nju preuzima vaš zamjenik, a nakon vašeg povratka opet preuzimate tu funkciju(ako će vam mandat biti u tijeku).Satnica vam se ne bi smjela smanjivati.
  19. Suzdržat ću se pametovanja i reći ću samo da ne postoji mogućnost da završiš na popravnom ukoliko će tvoji dolasci na TZK biti redoviti a zadaci izvršeni u skladu sa tvojim mogućnostima.Ono što je gore od popravnog je razredbeni ispit na kojem možeš završiti zbog nedolazaka ili nedovoljnog broja ocjena na temelju kojih se mora dati zaključna ocjena.Liječnica opće prakse te ne može osloboditi apsolutno ničega,već samo liječnik školske medicine koji je zadužen za vašu školu i to samo za neke vježbe/aktivnosti.Čak te ni on ne može u potpunosti osloboditi nastave TZK.Jedino psihijatrijska ispričnica.Odguli to,zadnja si godina...
  20. Unatoč tome,važno je da slijedite proceduru upućivanja žalbe:ravnatelj/osoba za zaštitu dostojanstva-školski odbor-prosvjetna inspekcija.Naravno,na druge instance pisati ukoliko prethodna ništa ne riješi.Imate i mogućnost potražiti zaštitu svojih prava na sudu ukoliko sve ovo ne rezultira nekim pozitivnim rješenjem,naravno ako imate volje i živaca krenuti u tom smjeru...Pokušajte najprije samo sa žalbama unutar škole,možda će biti dovoljno kad vide da ste se spremni zauzeti za sebe!
  21. Obratite se pismeno(dati na urudžbiranje)ravnatelju i osobi zaduženoj za zaštitu dostojanstva(svaka škola mora imati imenovanu takvu osobu).One bi trebale odraditi svoj posao tj.obaviti razgovor sa vama i sa dotičnom osobom kaja vam narušava ugled i naći rješenje za nastalu situaciju.O istome treba biti vođen zapisnik i biti vam odgovoreno pismeno.
  22. Zapravo,vama je ravnatelj bio dužan popuniti satnicu jer je za to imao mogućnosti a to je i zakonska obveza.Nije mi jasno kako je ured drž.uprave poslao drugu osobu da popuni satnicu a i vama je trebala nadopuna a imali ste (zakonsku)prednost.Znači da su i ravnatelj i ured.drž.uprave napravili propust.Samo,ne znam kako stojite sa rokovima za žalbu...Mogućnost vam je da se obratite školskom odboru-uredu drž.uprave i prosvjetnoj inspekciji jer imaju mogućnost promjene odluke o zapošljavanju.Drugačije nikako jer zamjena škola za nadopunu satnice ide samo ako su suglasni ravnatelji i osobe koje se žele mijenjati,a to nije u vašem slučaju.Slični smo slučaj i mi imali,samo bez malverzacije o zapošljavanju druge osobe i oba su tijela donijela odluku da se osobi satnica mora popuniti(iako joj se nije imalo čime popuniti!)pa mislim da imate velike šanse da ostvarite svoje pravo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija