Jump to content

administrativna zabrana na plaću


malena81

Preporučene objave

Poslodavac (točnije direktor računovodstva) odbija odobravanje administrativne zabrane na plaću, koja se traži zbog kredita. Visina plaće nije problem, radnik je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Ima li ikakvog zakonskog uporišta za ovakvo postupanje? Napominjem kako Kolektivnim ugovorom, kao ni Pravilnikom o radu društva ovo pitanje nije uređeno..

 

Što bi bilo najpametnije napraviti u ovoj situaciji?

 

 

Hvala, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro razumjela vi ste (ili ta osoba) podignuli kredit? Ako je tako vjerovatno ste i potpisali Izjavu u banci ili gdje ste već kredit dignuli da pristajete da vam se zaplijeni iznos plaće...

I ta je izjava sa zahtjevom za provođenje administrativne zabrane stigla vašem poslodavacu i gospodin šef računovodstva je reko da je neće provoditi.

Ako je gore navedno točno on se nema što protiviti, njega tu nitko ništa i ne pita, sve je uređeno ovršnim zakonom, te poslodavac po dostavi valjanih dokumenta (Izjava u originalu i sl) administrativnu mora provoditi u protivnom banka može potraživati naknadu štete...

Eto, ne valja mu biti lijen....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, hvala na odgovoru.

Kolega još nije digao kredit, već je još u postupku obrade zahtjeva, a banka je zatražila platnu listu i IP obrazac na uvid, te potpis izjave kojom se poslodavac obvezuje provoditi administrativnu zabranu na plaći.

Direktor računovodstva je odbija potpisati - a bez nje se kredit neće moći aktivirati. Kolega se raspitao i oko trajnog naloga preko banke, ali oni žele administrativnu.

Dakle, pitanje je bilo - ima li ikakve zakonske osnove za odbijanje potpisa? Može li ga se "natjerati" na to ili je to isključivo stvar njegove dobre volje? Pregledala sam i par zakona, ali nigdje nisam vidjela izričito da je navedeno da se administrativna za kredit mora odobriti..(na netu sam čak našla Kolektivni novinara jednog lista, u kojem je određeno da poslodavac mora odobriti i provoditi administrativnu zabranu radi provođenja kredita).

Jasno je da je mora provoditi kad već dobije nalog od neke banke ili institucije, ili kad je dužan postupiti po ovrsi ili presudi, samo je nejasan ovaj dio prije toga, u postupku obrade zahtjeva za kredit..

Hvala, pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da poslodavac nema zakonskog uporišta da uskrati taj potpis odnosno odobrenje, vjerovatno zna da će je morati provoditi, a to se često njima ne da jer predstavlja dodatni posao. Iskreno, neznam gdje izričito piše da mora, ali zaista mi nema nikakve logike da bi imao pravo to nepotpisati. Ukoliko je zakonski obvezan istu provoditi, zaista bi bilo suludo da mu zakon omogućuje da to "sreže u korijenu" jer u principu onemogućava radnika da dobije kredit. Eto, neznam vam navesti neku točnu odredbu, ali moje je mišljenje da to mora potpisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija