Jump to content

Vlastita potrošnja


garagana

Preporučene objave

Vlastitom potrošnjom se smatraju porezno nepriznati izdaci, tj. izdaci koji se ne mogu odbiti pri utvrđivanju osnovice poreza na dobit odnosno poreza na dohodak, te se oporezuju porezom na dodanu vrijednost kao vlastita potrošnja.

 

U to spada 30% troškova vlastitog automobila, upotreba vlastitih proizvoda i usluga u privatne svrhe etc. Zanima me da li u to spada i upotreba kupljenih proizvoda npr. kilu kruha na firmu, stavim pod vlastitu potrošnju i odnesem doma. I da li takva potrošnja ima neko ograničenje ili mogu cijelu godišnju dobit potrošiti na takve robe i usluge?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema ograničenja za račune vlastite potrošnje ali ne vidim nikakav logičan razlog da Vam se uvećava PDV na način da sve knjižite na vlastitu p.Obično od računa vlastite potrošnje svi bježe ko đavo od križa.

Bolje Vam je da ukoliko kupujete neku robu za vlastite potrebe knjižite na reprezentaciju pa si izvučete bar 30% pretporeza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi svaki dan kupite 1 kruh i za njega tražite r-1?? ili svaki dan idete npr u billu i kupite grincajg,sredstva za čišćenje i sl?? u svakom slučaju ako se to zaista radi o kruhu iz vlastitog vam ikutva govorim da to nikako ne prikazujete ni kao reprezentaciju ni kao vlastitu potrošnju (uostalom ne znam kako bi i mogli u vlastitu potrošnju to ni staviti)

iz vlatitog iskustva znam kad dođe porezni nadzor traže detanjna "češljanja" četvorke (troškova) a naročito reprezentacije i vlatite potrošnje.

Mislim da ako se zaista radi o kruhu ne možete tu uštedjeti koliko va oni za kaznu mogu globiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, zahvaljujem na mišljenjima.

 

Nadalje, ono što me kod vlastite potrošnje živcira je što ju nikako ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep. Moje je shvaćanje, i želim da me ispravite ako griješim, da je vlastita potrošnja stavka u kojoj d.O.o. kaže: "OK, potrošili smo novce, robu/uslugu je dobio netko (i nismo to dužni pravdati), platili smo državi koliko je propisala i svi sretni." Prema tom mišljenju, zašto bi me inspekcija kaznila?

 

Kruh sam naveo kao primjer kupljene robe koju d.O.o. nikako ne bi mogao svrstati u robu ili materijal potreban za poslovanje.

 

A što se tiče pretporeza, onako na oko/prst sam izračunao da bi korištenje v.p. za robu koja netto košta 100 (pa sa starim PDV 122) u totalu d.O.o. koštala oko 126. Ako sam i tu u krivu, rado bih vidio računicu po kojoj se izračunava ukupan trošak (ili bar konačnu cifru).

 

Thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali Vi razumijete onu osnovnu razliku između vlastite potrošnje i reprezentacije??

 

Možda da konkretno postavite pitanje što biste željeli dobiti tj izbjeći pa da Vas savjetujem??

 

Postavili ste pitanje dali cijelu dobit možete na takav način iskoristiti,kratko i jasno ne!

Kao prvo,na koji način imate za predvidjeti kolika će biti dobit?

Kao drugo na temelju svih prihoda i rashoda utvrđujete po konačnom obračunu tj završnom računu bruto dobit,po odbitku poreza na dobit ostaje Vam neto dobit koju si možete isplatiti naravno opet u tom slučaju podliježe oporezivanju

Možete ju neko vrijeme ili duži niz godina držati na devetci kao neraspoređenu neto dobit te ju ukoliko želite kasnije dokapitalizirati tj povećati temeljni kapital Vašeg poduzeća.

 

Vi novcem Vašeg poduzeća uvijek možete kupiti neku sitnicu za sebe,onako neprimjetno.

Ukoliko bilo što kupujete preko žiro-računa firme,ili novcem iz blagajne (blagajnički trošak) morate imati načina opravdati da ste to iskoristili za potrebe poduzeća bilo da e to radi o kruhu,mlijeku,mrkvi,omekšivaču,tv prijamniku,televizoru,biciklu itd itd

 

Zašto je to tako??

Vi vaki svoj trošak knjižite na razred 4. Onovica za izračunavanje dobiti ili gubitka je razlika između skih prihoda i rashoda te ako imate neopravdane troškove smanjujete si dobit i samim time i obvezu plaćanja poreza na dobit državi.

Te kod mjesečnih obračuna Pdv,jer svaki ulazni račun je pretporez a izlazni porez a razlika između navedenih je obveza ili povrat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

garagana je napisao:

... ono što me kod vlastite potrošnje živcira je što ju nikako ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep. Moje je shvaćanje, i želim da me ispravite ako griješim, da je vlastita potrošnja stavka u kojoj d.O.o. kaže: "OK, potrošili smo novce, robu/uslugu je dobio netko (i nismo to dužni pravdati), platili smo državi koliko je propisala i svi sretni." Prema tom mišljenju, zašto bi me inspekcija kaznila?

 

Thx

 

Postovani,

Mozda ce vam za hvatanje vlastite potrosnje za glavu ili rep pomoci slijedeca ilustracija: poreznici smatraju da od 7 dana u tjednu 5 dana radimo tj. poslujemo, a dva dana ne - iako se svih 7 dana vozimo, telefoniramo i hranimo tj. proizvodimo raznorazne troskove.

 

Dva “neradna” dana predstavljaju 28% od njih 7 dana ukupnih koliko ih ima tjedan, a poreznici su zaokruzili na 30%, jer znaju da se nakon napornog radnog dana osvjezimo i pokojom hladnom pivicom bez prisutnosti kupaca ili dobavljaca pa su nam pribrojali jos tih 2% za osobnu potrosnju i radnim danima. Sto znaci da nam pod poslovno opravdavajuci trosak priznaju 70% ukupno potrosenog iznosa npr. od ukupnog tjednog (mjesecnog / godisnjeg) utroska benzina 70 % tj. 5 dana zbog posla, a dva dana ne (30%), jer smatraju da smo 30% benzina i auta potrosili na osobne potrebe stoga sto smo sa suprugom, djecom i svim domacim ljubimcima otisli vikendom nekamo na izlet.

 

Ultra vam je ljubazno skrenuo/-la paznju na mogucnost da se racun za kruh koji ste npr. odnijeli u subotu doma (za vlastitu potrosnju), moze pretvoriti u sendvic kojim ste u petak pocastili kupca (u obliku troska za reprezentaciju) ili isto tako racun za benzin ukoliko ste tijekom izleta posjetili takodjer nekog potencijalnog ili stalnog kupca ili dobavljaca, a Kvacica vas je isto tako ljubazno upozorila da se u tome mora biti jako oprezan, posebice ako isto prijevozno sredstvo koristite i za poslovnu i za osobnu potrosnju.

 

Stoga Vi mozete slobodno cijelu dobit potrositi na vlastitu potrosnju (dobit je vasa i mozete s njom raditi sto vas je volja), ali to sto ste je potrosili ni na koji nacin vas prije toga - u ocima poreznika - nije oslobodilo placanja odgovarajucih poreza upravo zato sto se radi o osobnoj, a ne "poslovnoj" potrosnji.

 

Nadam se da ce pomocu ovog objasnjenja ulov biti nesto uspjesniji!

 

Lijepi pozdrav

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

garagana je napisao:

"OK, potrošili smo novce, robu/uslugu je dobio netko (i nismo to dužni pravdati), platili smo državi koliko je propisala i svi sretni."

 

 

Krivo sam se izrazio, nisam mislio "nismo to dužni pravdati" nego prikazati trošak, reći da je to bio samo za moju upotrebu (u potpunosti nevezano za poslovanje) i platiti na to dodatni porez.

Kao da sam npr. kupio najskuplje karte za U2 preko firme zato što sam jako ekscentričan lik, inspekciji objasnio da sam ih iskoristio u privatne svrhe, prikazao kao vlastitu potrošnju i zbog toga platio više poreza.

 

Je li to moguće tako napraviti?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

poslovno djelujem u zemlji eu u kojoj se osobni trosak tretira kao da ne postoji tj. kao da su novci nepostroseni ostali na poslovnom racunu.

 

No isto tako mi ostavljaju mogucnost da racun za karte za koncert proknjizim ili kao svoj dohodak ("u naturi") ili kao reprezentaciju (znak paznje nekom kupcu) ili kao dodatni rabat (popust na kolicinu kupovine robe ili usluga) nekom svom kupcu.

 

A forumasi Ultra i Kvacica ce sigurno znati bolje reci koje su opcije moguce u RH.

 

Lijepi pozdrav

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija