Jump to content

rastava braka u slučaju kada je jedan od supružnika strani državljanin


gordo

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za orijentaciju vezano uz postupak rastave braka koji sam nedavno započeo sa svojom suprugom. Naime, moj slučaj je utoliko kompliciraniji budući je moja supruga strana državljanka (argentinka), a nakon sklapanja braka u Hrvatskoj odlučili smo se život u njenoj domovini.

Prije nekoliko dana supruga me je obavjestila o namjeri za razdvajanjem bračne zajednice za što je ona već angažirala domaćeg odvjetnika, očekujući da isto učinim i ja.

Ja s druge strane mislim da bih za zo trebao angažirati hrvatskog odvjetnika koji poznaje naše pravne propise, posebno stoga što se od mene očekuje da za naše troje djece plaćam alimentaciju. Prema mojoj logici, odluku o visini alimentacije ne može odrediti argentinski sud, budući da se planiram vratiti u Hrvatsku, gdje ću plaću primati od hrvatskog poslodavca.

Isto tako, zanimalo bi me tko će preuzeti nadležnost (da li hrvatski ili argentinski sud)za ostala pitanja kao što su podjela bračne stečevine (nekretnine u Hrvatskoj, pokretnine u Argentini) te režim mojih posjeta djeci (koje će u najboljem slučaju, s obzirom na udaljenost, biti jednom do dva puta godišnje).

 

Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

Kao pravni laik iz Vaseg opisa situacije zakljucujem da se supruga, za razliku od Vas, dobro pripremila te da ima plan koji namjerava provesti u djelo.

 

Ukoliko jos taj plan niste saznali i dok ne dobijete neki konkretan strucan savjet, dobronamjerno Vam savjetujem da u prvoj rundi pregovora (ako sastanak ne mozete postponirati na recimo mjesec dana zbog neodloznog poslovnog sluzbenog puta ili drugog posla ili bolesti nekog clana obitelji u RH) navedeni plan najprije saznate tj. saslusate i ne komentirate tj. ne izjasnjavate se ni o cemu dok se i Vi s pravne strane ne konzultirate o svim mogucnostima koje su Vam na raspolaganju.

 

Takodjer niste naveli da li oboje i djeca imate i hrvatsko i argentinsko drzavljanstvo.

 

U Veleposlanstvu RH vjerojatno imaju popis odvjetnika koji imaju iskustva u slicnim slucajevim ili ce Vas eventualni postojeci pravni savjetnik (ako nije na godisnjem odmoru) moci orijentirati kako najbolje postupiti u zastiti djecjih i Vasih interesa.

 

Bitke (a razvodi s odvjetnicima nisu daleko od tog pojma) se ne dobijaju obranom (reaktivnim djelovanjem) nego napadom (proaktivnim djelovanjem). Supruga je na svom terenu (zemlji) i sa svojim odvjetnikom u zimskom periodu, Vi u stranoj zemlji i bez odvjetnika te sa cijelom RH na moru zbog godisnjih odmora... snage trenutacno djeluju vrlo neujednaceno tj. na Vasu stetu. Pokusajte barem dobiti na vremenu dok se ne organizirate i dok se hrvatski odvjetnici ne vrate s mora pocetkom rujna...

 

Lijepi pozdrav i ugodan wkd

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija