Jump to content

Ne žele mi dati Pravilnik o plači a sate rada obračunavaju po nekoj svojoj logici


Nigra

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Moj muž radi u Autotrasu Rijeka kao vozač autobusa. Oni su prije 3 godine kupili to poduzeće i radnicima ponudili da potpišu ugovor na 2100kn bruto iako je tada i minimalna plača bila 2300kn bruto. Muž je u par navrata pokušavao dobiti pravilnik o plaći ali danas su mu iz pravne službe izričito rekli da ga eventualno može dobit na uvid (morao bi otići u Rijeku) a da ga fizički nemože dobit da ga nebi pokazao nekom drugom. Zar je taj dokument tajan i imaju li pravo tako nešto uradit?

Također me zanima da li se obračun plače može vodit po minutama? Da pojasnim - kad vozi jutarnju smjenu onda počinje u 6.00 a završava u 14.00 i vozi 7 linija.Linija počinje u puni sat a završava za cc 40-45 minuta. Oni taj rad od 6 do 14 računaju 5 sati i 17 minuta tj. plačaju samo čistu vožnju a u pravilniku o radu piše da moraju doći na posao 30 min prije, nakon smjene moraju razdužit pare, moraju otič na benzinsku natočit gorivo a sve to rade u svoje slobodno vrijeme jer im to ništa ne plačaju. Može li mi neko reči kome se treba obratit u vezi ovog problema? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pravilnik o plaći može se dobiti na uvid i to su Vam točno rekli. No, pravilnik o plaći ne može biti nepovoljniji od odredbi Zakona o radu. Stoga ako sumnjate u ispravnost obračuna plaće proučite Zakon o radu i pronaći ćete odgovore na sva Vaša pitanja.

 

Što se tiče obračuna na minute mislim da je to pomalo suludo i da se protivi odredbama Zakona o radu. Naime, kažete da mu je radno vrijeme određeno u trajanju od 6-14 sati. Tijekom radnog vremena radnik ima pravo na dnevni odmor u trajanju od 30 minuta (plaćeno). Ukoliko Vaš suprug ne napušta svoje radno mjesto unutar radnog vremena poslodavac mu je dužan platiti 8 sati rada dnevno neovisno o tome da li je to vrijeme proveo u neprekidnoj vožnji ili zaustavljen na nekoj od postaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija