Jump to content

zlouporaba mjenice od strane HPB-a


orioniks

Preporučene objave

Kao suvlasnik tvrtke i član uprave sam 2007 g. HPB-u izdao osobnu mjenicu kao garanciju za kratkoročnu pozajmnicu na tri mjeseca. Pozajmnica je vraćena u ugovorenom roku. Uz mene je mjenicu dao i drugi član uprave i suvlasnik (50:50). Zbog poremećenih međuljudskih odnosa, tijekom 2008. i 2009. bilo mi je onemogućeno upravljanje društvom i pristup poslovanju zbog čega sam na kraju u 6-om mjesecu 2009. dao neopozivu ostavku na mjesto člana uprave u tom društvu po uputi Javnog bilježnika.

Istog mjeseca mi je došao Javni bilježnik s mojom mjenicom izdanom 2007. g. za naplatu po kreditu s kraja 2008. g. a na ime tvrtke u kojoj sam bio član uprave. S kreditom nisam bio upoznat, niti sam potpisivao nikakvu dokumentaciju vezano za taj kredit ni imao pojma o tom kreditu.

Na sva moja uvjeravanja banka je ostala kod svog nauma da to potraživanje naplati od mene. Zanima me da li postoje zakonske osnove na kojima banka može upotrijebiti mjenicu iako je nisam izdao u svrhu garancije tog kredita pod uvijetom da nisam ni znao za podizanje istog.

 

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po isplati pozajmice trebao si tražiti povrat mjenice.

zakonska obveza je povrat mjenice na zahtjev potpisnika i izdavatelja mjenice.

na mjenicu si mogao upisati datum.

probaj o tom problemu razgovarati i tražiti savjet u Općinskom državnom odvjetništvu.

ako je moguće dokazati prijevaru .

moguče je pokrenuti i kaznenu odgovornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na savijetu. Vjerovao sam da je mjenica van snage samim činom vraćanja kredita pa iz tog razloga nisam ni tražio da mi je vrate. Dao sam je u dobroj namjeri kao što sam i vratio kredit banci. Ovo mi je zaista van pameti da mogu biti dužan za nešto o čemu nisam ni znao niti se ikako okoristio samo iz razloga jer nisam tražio mjenicu natrag?! Mjenicu sam popunio kako su mi u banci rekli, naveo sam samo datum izdavanja mjenice u 2007. a kredit za koji me terete je dignut krajem 2008. s tim da nisam ništa iza tog datuma potpisao niti bio upoznat s ičime. Čuo sam čak da mjenice imaju rok trajanja od godine dana? Ima li u tome istine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija