Jump to content

podjela bracne stecevine_vremenski period


bodulka

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Ovisi o tome koliko će koja strana imati prigovore odnosno podnositi žalbu a i svaki podnesak žalbe ima svoj vremenski rok trajanja.Imovina koja je stečena za vrijeme bračne zajednice djeli se na pola a za onaj ostali dio stečene imovine darovnu ili prenos nasljedstva će odrediti sud u svojoj presudi a ona je konačna ako za vrijeme roka žalbe se nijedna strana nežali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

imam situaciju koja bi spadala pod ovu temu.

Supruga i ja smo se odlučili sporazumno razvesti i isto tako podijeliti imovinu koju smo stekli za vrijeme braka (1 godina braka, ukupno 5,5 godina veze).

Imam kuću koju sam kupio na kredit, kredit financiram ja i roditelji. godinu dana prije braka počeli uređivati stan u kući, supruga (tada djevojka) sudjelovala financijski u kupnji opreme za kupaone, namještaj itd. Novcem (ostatkom) od svadbe kupljen dio namještaja. Rastavom ja ostajem u stanu, supruga iseljava. Željeli bismo ono što smo zajednički napravili fer podijeliti, bez suda. Sav namještaj bi ostao u stanu. Zanima me na koji način podijeliti imovinu, ulaze li u to i dugovi (moj veliki minus na tekućem računu i nenamjenski kredit) koji proizlaze iz uređenja stana i svakodnevnog života.

Evo, molim tko ima malo strpljenja da mi odgovori na ovo, bio bih zahvalan. za sve ostale detalje sam na raspolaganju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

2 novasport

 

Pa ako pitate kako ljudski podijeliti imovinu odnosno dugove to mozete najbolje ako sjednete sa svojom bivsom i civilizirano "pretresete" svu problematiku sto ce vas sa plusevima i minusima dovesti do neke brojke oko koje cete se usaglasiti.

 

Ako cete ici sudskim putem, sud ce utvrditi koliko ste kredita za kucu isplatili u razdoblju trajanja braka, taj dio ce podijeliti na pola, dakle toliko cete biti duzni supruzi. Ona si moze uzeti namjestaj koji je prije braka donijela ili kupila. Ono sto ste u braku kupili zajedno morat cete iskazati koliko ste potrosili pa ce sud utvrditi koliko ce onaj kojem stvari ostaju morati drugome isplatiti. E sad, ako cete se prepirati oko svake vilice i zlice onda mislim da cete vise novaca potrositi na sud, odvjetnike i uzrujavanje. Posto pretpostavljam da namjestaj i ostalo sto ste kupili nema neku preveliku vrijednost, probajte se radije dogovoriti. Onaj kojem stvari ostaju razumno ne moze traziti pola od nabavne vrijenosti novoga jer ste oboje uzivali u tim stvarima dok ste ih zajednicki koristili pa vise nisu nove.

Sto se tice dugova po tekucem i kredita to cete morati isto dokazati da ste podizali te time opremali dom i slicno. Koliko znam sud u praksi za manje iznose ne odredjuje da se dijele niti se zamara istrazivati tko je s minusom na tekucem kupovao kruh taj mjesec ali za vece i pogotovo namjenske kredite podjela se radi odnosno utvrdjuje koliko je jedan bracni drug duzan isplatiti drugoj u to ime.

Da rezimiram, posto se vjerovatno tu ne radi o stotinama tisuca kuna, a pri tome ne podcjenjujem vrijednost svake kune s bilo cije strane, savjet je da se probate sami dogovoriti, usaglasiti, pa mozda cak i napisati sami neki sporazum koji ce kasnije zaprijeciti drugu stranu da se na ime podjele bracne stecevine pokusa sudskim putem boriti. Po tom sporazumu neka se druga strana isplati i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija