leilani objavljeno: 23. listopad 2009. Dijeli objavljeno: 23. listopad 2009. Zanima me koji su uvjeti za otvaranje d.. Bavila bi s eproizvodnjom i prodajom kolača i torti,da li moram zaposliti kvalificiranog slastičara ili mogu sama peći kolače(za početak)? imam posl.prostor u poslovno-stammbenoj zgradi i tamo bi to otvorila,da li trebam neke posebne dozvole,npr.suglasnost stanara?da li moram imati poseban namještaj(posebni štednjaci) ili mogu normalne štednjake,miksere i slično upotrebljavati? hvala!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Omerta_man odgovoreno: 23. listopad 2009. Dijeli odgovoreno: 23. listopad 2009. za otvaranje d.. morate izraditi dokumentaciju potrebnu za upis pred nadležnim trg. sudom (prijave, društveni,odluka o posl.adresi itd) možete sami ako znate iraditi dokumentaciju ili da vma to odvjetnik napravi, ili odite u ured hitro.hr ili kod bilježnika (neki ne naplaćuju to) treba vam osobna isprava, ovjera dokumentacije kod bilježnika (tamo će biti djelatnost koju želite)nakon registracije izrada pečata i razvrstavanje posl.subjekta u drž. zavodu za statistiku. za utvrđenje minimalnih uvjeta koje trebate zadovoljiti za djelatnost proizvodnje i prodaje kolača (niste naveli u kojem opsegu dali veleprodaja ili maloprodaja) uglavnom morate imati ugovor o najmu ovjeren, dokaz o vlasništvu osobe koja vam iznajmljuje, atest struje, vode, ventilacije, i plina ako ga imate, dokaz o uporabljivosti objekta temeljem zakona o gradnji, te dokaz o upisu u registar ministarstva zdravstva subjekata koji rade sa hranom, HASAP od nadležne ustanove za izradu HASAP-a proizvodnja mora biti odvojena od prodaje. oruđa koje koristite moraju biti atestirana nije bitno da budu profesionalna. Nitko vas neće tražiti dokaz o spremi ali bude sanitarni i državni inspektor kada dođe u nadzor....... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 25. listopad 2009. Dijeli odgovoreno: 25. listopad 2009. Samo da se nadovežem na odgovore koje Vam je dao @omerta; Vaša stručna sprema nije uvjet za otvaranje d.. ali svakako morate zaposliti kvalificiranog slastičara (kojemu Vi možete biti-pomoćni radnik).Sanitarna knjižica obvezna za sve uposlenike navedene djelatnosti-sanitarne inspekcije česte i neizbježne. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
leilani odgovoreno: 27. listopad 2009. Autor Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2009. puno hvala! to bi bilo samo za maloprodaju,po narudžbi.i otvorila bi u sklopu kuće,imam jednu praznu prostoriju pa me zanima i da li treba prostor biti određene veličine? i ima li neka institucija koja mi sve te uvjete može dati napismeno? u biti i trebam sve opremiti pa mi tek onda izlaze kontrole? i još jedno pitanjce...da li prvo otvaram d.. pa tek onda opremam ili obrnuto?puno zahvaljujem! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
leilani odgovoreno: 27. listopad 2009. Autor Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2009. zanima me s obzirom da i u d.. moram zaposliti kv radnika da li je bolje otvoriti obrt ili d..? da li su velike razlike? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 27. listopad 2009. Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2009. Da,razlike su velike. Prednosti obrta: -niži troškovi osnivanja (što je poduzetniku bez početnog kapitala uvijek važno) -jednostavnije knjigovodstvo (što znači i manje mjesečne izdatke za knjigovodstveni servis) -brza promjena podataka (adrese obrta,dodavanja djelatnosti i sl.) Prednosti d..: -nema ograničenja stručne spreme i zanimanja (možete registrirati sve djelatnosti dok u obrtu samo one za koje imate stručnu spremu ili stručnu osobu) -jednostavnije iskazivanje troškova (kod obrta su troškovi samo ono što se stvarno i plati,a kod trgovačkog društva sve za što postoji pravovaljan račun). -manji fiksni mjesečni troškovi (obrtnik mjesečno plaća akontaciju poreza na dohodak,te doprinose za mirovinsko i zdravstveno,ukoliko ne plaća te doprinose po nekoj drugoj osnovi,dok vlasnik poduzeća ne plaća doprinose ako nije zaposlen u svojoj tvrtci.) U sustavu PDV-a obrt i d..ponašaju se potpuno različito.Obrt plaća PDV i odbija pretporez samo kada je plaćen,odnosno naplaćen račundok d..plaća porez i odbija pretporez za svaki izdani odnosno primljeni račun.Ovakav sustav u nekim trenucima može biti prednost a u određenima nedostatak. Što se tiče minimuma tehničkih uvjeta,otiđite u Ured državne uprave Vašeg mjesta ili županije (Ured za gospodarstvo)i tražite potrebne informacije vezano uz Vašu djelatnost. Izbor modela registracije nije jednostavan i najbolje ga je donijeti zajedno sa stručnom osobom (knjigovođom,poslovnim savjetnikom i sl.)koja se treba upoznati sa planom poslovanja. Dilo 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Omerta_man odgovoreno: 27. listopad 2009. Dijeli odgovoreno: 27. listopad 2009. Kako navodi ultra je točno samo da dodam: ako bi imali maloprodaju po naruđbi, opskrbljivanje pripremljenom hranom morate imati i vozilo koje odgovara tim uvjetima. Špranca što je potrebno za MTU je već objašnjeno od ultre, ali svaki prostor te očevid nadležnog tijela je individualan jer postoje određena dopuštena odstupanja koja je nemoguće navesti u vašem slučaju. Komisija za utvrđivanje minimalnih uvjeta izlazi na vaš zahtjev (naravno ako je zahtjev kompletiran itd) te zapisnikom utvrđuje dali prostor udovoljava uvjetima,a ako ne postupak se ponavlja tako da je izuzetno bitno da sve imate postavljeno i u funkcionalnom stanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
leilani odgovoreno: 2. studeni 2009. Autor Dijeli odgovoreno: 2. studeni 2009. zahvaljujem!!!imam još samo jedno pitanje,vezano uz prostor,da li postoji određena kvadratura? nije nešto velik ali sve bi stalo što mi je potrebno za početak.a što se tiče dostavnog vozila kakvo ono mora biti? jer dostavljači pizza voze obične osobne automobile,nikakav caddy ili slično,da li bii i ja mogla s svojim osobnim vozilom dostavljati torte koje su ionako u kutijama (kao i pizze)? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 2. studeni 2009. Dijeli odgovoreno: 2. studeni 2009. Prostor ne mora imati određenu kvadraturu. Dostavno vozilo možete ili ne morate imati,u tu svrhu može poslužiti i osobni automobil. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Omerta_man odgovoreno: 2. studeni 2009. Dijeli odgovoreno: 2. studeni 2009. ultra je napisao: Prostor ne mora imati određenu kvadraturu. Dostavno vozilo možete ili ne morate imati,u tu svrhu može poslužiti i osobni automobil. nema određenosti kvadrature po tom pitanju (npr djelatnost vrste noćni bar,disco bar,disco klub,tzv noćne djelatnosti po trnutno važećem pravilniku moraju imati minimalnu površinu od 100 kvadrata) a po pitanju dostavnog vozila, može čak i bicikl sa kutijom koja omogućuje termički držanje temperature tj. topline pripremljenog jela. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Voya odgovoreno: 6. ožujak 2010. Dijeli odgovoreno: 6. ožujak 2010. Zanima me da li mogu otvoriti poduzeće (d..) i biti osim vlasnik i direktor s obzirom da imam SSS (trgovačka škola,trogodišnje obrazovanje) ili mi je potreban 4.stupanj naobrazbe. Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ultra odgovoreno: 6. ožujak 2010. Dijeli odgovoreno: 6. ožujak 2010. Možete otvoriti trgovačko društvo (d..) s Vašim stupnjem naobrazbe tj.biti osnivač (vlasnik), direktor i jedini član uprave. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.