Jump to content

adaptacija stana potkrovlja u zgradi s više vlanika (tri vlasnika)


bakar

Preporučene objave

Pozdrav!

U zgradi gdje stanujem živimo nas 3 obitelji. Dva stana su u prizemlju, a ja živim u potkrovlju. Moji susjedi su prije 10 godina kupili stan u prizemlju od 46 m2, a nisu znali da je drvarnica koju su kupili od bivšeg vlasnika, zapravo moja drvarnica koja pripada mojem stanu. Pošto se prolazi pored njihovih prozora, mi smo drvarnicu dali njima na korištenje. Ja sam tada potpisao kod odvjetnika neki dokument da se odričem prolaska ispod njihovih prozora. A taj dokument nikad nisam vidio. Oni su od naše drvarnice napravili stambeni prostor i još su dogradili, bez ikakvih dozvola, oko 20 m2. Ta drvarnica je u mom vlasničkom listu.

Pošto je sada došlo do velikih nesuglasica među nama, mi smo htjeli dograditi još etažu i urediti fasadu i krov. Sve smo dokumente napravili i dobili, a ti isti susjedi su se predomislili i sad nam to ne dozvoljavaju. Mi bez njihove suglasnosti ne možemo ništa napraviti.

Moje pitanje: da li mi možete dati neki savjet kako da oni izvrše svoje obećanje, jer smo se tako usmeno bili dogovorili? Napominjem da oni koriste prostor u mojem vlasništvu (drvarnica) kojeg nam ne namjeravaju vratiti tj. ustupiti u korištenje.

Unaprijed se zahvaljujem na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kao prvo bilo kakav ugovor u svezi nekretnine mora biti sklopljen u pismenom obliku jer se nastala stvarna prava moraju registrirati u zemljišnoj knjizi. Čak i ugovor o najmu kod kojeg pravni odnos nastaje i bez upisa istog u zemljišnu knjigu mora biti sastavljen pismeno. Zato se na usmeni dogovor ne možete pozivati.

 

Kao drugo kakva je priroda prava u dokumentu koji ste potpisali i kojim ste predali drvarnicu na korištenje?

Ako ste je dali u besplatn najam odnosno posudili ste je onda mu možete reći da napusti posjed ili ga tužiti da napusti posjed temeljem prava vlasništva. To podrazumijeva da nije određen rok posudbe ili je određen ali je prošao.

 

S druge strane ako ste ugovorom dogovorili stvarno pravo služnosti situacija je bitno drugačija. S dokumentom koji ste potpisali on se može uknjižiti u zk sa svojim pravom služnosti koje ograničava vaše pravo vlasništva, ako to već dosad nije učinio. U izvršavanju služnosti ne smijete ga uznemiravati a dogradnja i uređenje fasade spada u tu kategoriju. On može podići tužbu, actio conffesoria se zove, sa zahtjevom za prestankom uznemiravanja. Sve promjene dakle na drvarnici morate donjeti u suglasnosti, a za to je potreban pisani dogovor između vas-nositelja stvarnog prava vlasništva i njega-nositelja stvarnog prava služnosti. Usmeni dogovor koji ste postigli ne vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija