Jump to content

Valjanost ugovora o darovanju


Marijo2

Preporučene objave

Zanima me hoće li ugovor o darovanju s niže navedenim člancima 7. - 10. sud prihvatiti, tj. je li valjan za upis 1/1 vlasništva daroprimateljice. Hoće li sud (gruntovnica) uzeti u obzir samo tabularnu izjavu - članak 7. ugovora ili uzima uobzir i članke 8. i 9.?

Molim da mi netko odgovori na ovaj upit.

Unaprijed hvala!

 

___________________________________________________________

 

...

 

Prava i obveze

 

Članak 7.

 

Darodavateljice izričito ovlašćuju Daroprimateljicu da temeljem ovog Ugovora, a bez bilo kakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja može u zemljišnim knjigama suda i u drugim javnim očevidnicima ishoditi uknjižbu prava vlasništva na svoje ime na nekretnini kao cjelini točno opisanoj u članku 2. ovog Ugovora.

 

Članak 8.

 

(1) Darodavateljice ovim Ugovorom ograničavaju slobodno raspolaganje nekretninom koja je opisana u članku 2. ovog Ugovora, a Daroprimateljica je potpuno suglasna da istu nekretninu ne smije prodati, zamijeniti, ili na bilo koji drugi način otuđiti ni teretiti za svog života, kao ni za života bilo koje Darodavateljice, bez prethodne pisane suglasnosti Darodavateljica. Navedena nekretnina ne smije biti predmet mogućeg budućeg Ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju Daroprimateljice bez prethodne pisane suglasnosti Darodavateljica.

 

(2) Darodavateljice se odriču opoziva dara obuhvaćenog ovim Ugovorom osim iz razloga navedenih u prethodnom stavku ovog članka.

 

(3) Daroprimateljica je također suglasna da Darodavateljice tu nekretninu i dalje mogu koristiti za privremeni boravak, odmor, noćenje i sl., u bilo koje doba i bez vremenskog ograničenja.

 

Članak 9.

 

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da je Daroprimateljica već u posjedu darovane nekretnine opisane u članku 2. ovog Ugovora, te da od dana zaključenja ovog Ugovora snosi sve poreze, režijske troškove i druge obveze vezane uz vlasništvo, posjed, korištenje i održavanje navedene nekretnine.

 

Članak 10.

 

Troškove zaključenja ovog Ugovora, ovjere potpisa i provedbe postupka uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama suda snosi Daroprimateljica.

 

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Članak 8. stavak 2.nije u skladu sa zakonom , jer zakon kaže da darovatelj koji zapadne u ekonomske teškoće ikoji bi darom mogao si pomoći ima pravo opozvati dar.

Darovatelj osim toga nema pravo darovati nužni dio , jer nužnim dijelom nema pravo raspolagati .

 

Bez tog stavka ugovor o darovanju ove odredbe koje ste opisali mogle bi proći.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija