Jump to content

Stiglo prvo rješenje o mirovini


Toma1

Preporučene objave

Kako i sam naslov glasi danas mi je stiglo prvo rješenje o mirovini.Omjer 50-50,bez statusa RVI,čin stožerni narednik,iznos 4.640 kuna.Rješenje je sastavljeno 20.11.2009.god.,dakle jedan dan prije primjene novog Zakona o braniteljima.16.11.2009.god.pregledan osobno od strane doktora sa DLP u Zagrebu te potpisao 20% po pitanju PTSP-a te isto rješenje očekujem u skoro vrijeme.

Danas nazvao tetu pri mirovinskom te joj javio da sam na DLP pozitivno rješen a ona veli da nije mogla čekati drugostupanjsko rješenje jer je postupila po internom naputku,te nas je morala sve riješiti prije primjene novog Zakona o braniteljima.Rekao sam joj da namjeravam pisati žalbu na osnovi omjera te ne priznavanja čina,na što mi je ista odgovorila da to nije mudra odluka te da mogu izgubiti i ono što sam dosad ostvario.Isto mi je ponovila i moja socijalna djelatnica pri Policijskoj upravi.Obadvije su se složile da je najbolja solucija da mi rješenje o statusu HRVI dođe u vrijeme dok mi traje žalbeni rok(15)dana(u što sumnjam).

Pretpostavljam da bi bilo dobro da napišem žalbu a dok se ona riješi doći će mi rješenje o statusu HRVI a onda i logično novi izračun čina ili da postupim po uputama znalaca.

Pitanje za znalce i one koji žele pomoći:Što u konkretnom slučaju uraditi?Da li ipak pisati Žalbu(u rješenju piše:Žalba odgađa izvršenje ovog rješenja)ili pustiti da prođe žalbeni rok a po dolasku rješenja o statusu HRVI isto priložiti u mirovinsko i PU radi izračuna novog čina?

Da li se u onih 15 dana žalbenog roka računaju subote i nedjelje.Mislim da sam bio jasan u iznošenju svoje situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

- nisi napisao koja opća nesposobnost ili prof

- nisam znalac ali moje iskustvo je : u trenutku izračuna mirovine (100% prof) nije mi važilo rješenje s DLP o HRVI i referentica mi ne računa s pravim cof., dobivam rješenje s DLP nosim u osijek na mirovinski nova referentica ponovo računa i piše novo riješenje s odgovarajućem cof.

- kada budeš nosio rješenje u mirovinsko obavezno se javi i referentici da ti to rješenje pravilno provede jer ja sam tri mj. čekao po predavanju svog pa išao provjeriti kada ću doći na red za obradu a oni vele ništa vaš slučaj zaključen, tražio referenticu malo se snjom objašnjavao vezano za cof. pa priznala i izvinila se kaže njena greška dobivam zaostatke od datuma prvog rješenja . . .

- žalba na postotak iz moga iskustva samo s pravim argumentima, znači moraš predati nove papire a u kratkom vremenu ih ne možeš skupiti . . .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolega..hajde ti uzmi to što oni tebi nude..nije to tako ni mala mirovina..kada ti dojde hrvi dobičeš i povoljniji koeficijent pa i time veču mirovinu koja če biti 5000 kuna..a i na temelju hrvi dobičeš novi čin časničkog namjesnika..pa računaj da če ti biti mirovina 5400 kuna..a kada to sve lijepo sjedne..tada priloži novu papirologiju i traži obnovu postupka te povečanje vojnog dijela..ja na tvom mjestu nebih se žalio..kada pročitaš malo postove na legalisu vidjet češ da žalbe baš nisu najuspješnije....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dvije stvari su mi bitne koje nisam možda istaknuo u mom početnom postu:

Da li mirovinsko bez problema pribraja mome predmetu rješenje o statusu HRVI i traži veći čin te uračunava potrebni koeficijent ili imam problema u svezi istoga.

Da li mogu izgubiti i postojeća dobivena prava (kako kaže referentica iz mirovinskog i PU) zbog primjene odredbi iz novog Zakona o braniteljima u slučaju ako podnosim žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovinsko če vam bez problema uračunati koeficijent zbog statusa hrvi-a..isto tako nebi trebalo biti ni problema u svezi dodjele večeg čina...baš sam neki dan bio u mirovinskom u sisku kod pravnice i sporim se nešto sa mupom u svezi svog čina..nisu mi priznali položeno zvanje za višeg policajca..i sada ja tetu u mirovinskom pitam dali če mi mirovinsko ponovno naknadno priznati čin ako mup prizna grešku..veli ona da hoče..da su oni u mirovinskom dužni svaku novonastalu promjenu u mom predmetu ispoštivati...a što se tiče žalbe...stvari stoje ovako..u njoj nemožete ili možete ali neče vam uvažiti koristiti riješenje hrvi-a..zašto???..zato jer je prilikom ocjene vještaka kada je gledao vašu dokumentaciju i na temelju koje je donio svoju ocjenu nije bilo vama priznat status hrv-a...a žalba se odnosi na njegovu ocjenu..i ako prilažite hrvi oni če vas odbiti pošto se hrvi ne odnosi na datum vještačenja..jer ga u to vrijeme niste ni imali..niti može biti predmet rasprave..žalba se može odnositi samona dokumentaciju koju je vještak na dan vještačenja imao u rukama...sa druge strane..novi zskon nedozvoljava mirovinu vojnu bez hrvi-a....u žalbi vam znači neče koristiti sadašnji status hrvi-a..i oni mogu vratiti postupak na početak..pa čete morati na ponovno vještačenje..najgore je kalkuliranje...najednostavnije je uzeti mirovinu..i nakon pola godine sa hrvi izači na ponovno vještačenje..a do tada če vam biti u mirovinu uračunat i koeficijent povoljni i činovi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I eto kolega Planina nakon tvoga posta i nakon što sam danas o istome raspravljao sa šeficom područnog odjela mirovinskog zaključio sam da je sve to jedna velika zbunjola.

Sada gledaj ovo:djelatnica pri područnom uredu u Šibeniku kaže da nikako ne pišem žalbu da doneseno rješenje a šefica područnog odjela mirovinskog u Kninu kaže da sam lud ukoliko ne napišem žalbu jer se odričem odmah većeg koeficijenta,većeg čina i dakako veće mirovine i to odmah u startu.Toliko!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svejedno, Vi ste dužni javiti HZMO-u svaku promjenu ,činjeničnog stanja koje utječe na visinu mirovine ,bilo to pozitivno ili negativno za Vas...

...ja da sam na Vašem mjestu ne bi se žalio ,već bi sačekao 2 st.rješenje HRVI, te kad se riješi čin sukladno HRVI u PU tada podnjet zahtjev za ponovni izračun mirovine koja će biti dosta povoljnija nego što je po postoječem rješenju-sretno! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Toma1 je napisao:

I eto kolega Planina nakon tvoga posta i nakon što sam danas o istome raspravljao sa šeficom područnog odjela mirovinskog zaključio sam da je sve to jedna velika zbunjola.

Sada gledaj ovo:djelatnica pri područnom uredu u Šibeniku kaže da nikako ne pišem žalbu da doneseno rješenje a šefica područnog odjela mirovinskog u Kninu kaže da sam lud ukoliko ne napišem žalbu jer se odričem odmah većeg koeficijenta,većeg čina i dakako veće mirovine i to odmah u startu.Toliko!

 

 

Djelatnica PU u Šibeniku je u pravu.Ako se žališ tvoj predmet će se riješavati po novom zakonu,a u tom slučaju ostaješ bez mirovine po ZOPHBDR,a ako poslušaš savjet djelatnice područnog ureda Šibenik,mirovina ide,a kad dobiješ status RVI,riješenje pošalješ u mirovinsko koje ti je tada dužno izvršiti obračun mirovine u skladu s novonastalim okolnostima(2 čina gore i veći koeficijent).Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

borovina je napisao:

postovanje,

vezano za čin,umirovljen sam kao poručnik, nije mup,hrvi 40%

dali imam pravo na čin časničkog namjesnika po osnovi hrvi?

prof.mirovina. 100% veza rat.

unaprijed hvala.

 

Vi već imate osobni čin(časnički) kako navodite poručnika i nemožete ga mjenjati za dočasnički...

 

To što imate status HRVI ne donosi automatizmom i čin ....

(jedino MUP)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

prvi put se javljam na forum jer mi je potreban savjet.od 6-tog mjeseca 92 sam aktivni pripadnik gardijske brigade.vozač tenka.sa brigadom prolazim sva ratišta.polako napredujem na zap.tenka pa na prvog narednika voda.u 6 mjesecu 2008 nadređine me šalje kod psihologa na psihološko testiranje.pošto je testiranje prošlo loše on me šalje na opširnija testiranje na černomerac u zagreb.rezultat testiranja je da imam naglašene simptome iz kruga ptsp i anksiozno-depresivnog poremečaja te me upučuje na pregled i kontrolu psihijatru.odlazim na psihijatriju u novu bolnicu-dubrava.psihijatar mi propisuje tablete i šalje na bolovanje.u postrojbi mi kažu da pošto imam uvjete za mirovinu 6a da mi je najbolje da odem u mirovinu .ja u 3 mjesecu 2009 podnosim zahtjev za 6a.svo vrijeme ja redovno odlazim kod psihijatra u bolnicu koji mi samo povečava tablete.u 4 mjesecu 2009 dolazi mi poziv da se javim sa papirima od psihijatra na vojnu komisiju u zagreb koja me proglašava nesposobnim za djelatnu vojnu službu.u 6 mjesecu 2009 dobijam riješenje od morh-a da mi prestaje djelatna vojna služba s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad s danom 30.06.2009.te odlazim u mirovinu.u 8 mjesecu odlazim u hzmo tvrtkova da vidim kada će riješenje od mirovine.oni me pitaju da tko sam ja jer nemaju nikekvih papira za mirovinu i šalju me u morh.oni nalaze papire i ja ih nosim u hzmo.kada su u hzmo vidli papire rekli su da ja moram iči u mirovinu po članu 11.opča nesposobnost za rad a ne po članu 6a profesionalna nesposobnost.ja nazad u morh a referentica kaže da oni to znaju ali da je ministar več potpisao za 6a pa neče sada povlačit to riješenje i pisat novo o opčoj nesposobnosti za rad te da ja lako pređem iz 6a u 11.u 9 mj. dobivam riješenje o mirovini zbog profesionalne nesposobnosti u visini od 3112,00 kuna.u 11 mjesecu podnosim zahtjev hzmo za procjenu invalidnosti . tamo mi je vještak rekao da mi je bolje da ostanem u 6a nego da idem u mirovinu po članu 11 jel nemam riješen status hrvi.nakon toga predajem i papire za hrvi od kojih dobijam riješenje da je istekao rok za podnošenje zahtjeva. molim da me netko uputi ako zna što mi je dalje raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija