Jump to content

Povrat poreza - olakšica na dijete koje prima pomoć do 15. godine starosti


mamazg

Preporučene objave

Molila bih za tumačenje stručne osobe koja poznaje problematiku koju navodim. Moje dvoje djece primaju pomoć za djecu do 15 godina od tvrtke u kojoj je radio njihov pokojni otac. Obzirom da sam ja samohrani roditelj, normalno da su djeca prijavljena na moju plaću kao olakšica. Pomoć koju primaju mjesečno po djetetu iznosi 700 kn (po zakonu je neoporezivo do 1600 kn). Na godišnjoj razini su primili svaki po 7600 kn pomoći. Problem nastaje kod obračuna povrata poreza. Pomoć primaju svaki na svoj žiro račun (politika tvrtke koja im pomoć uplaćuje). Na godišnjem izvješću suprugove tvrtke koje prilažem za svako dijete pri prijavi poreza na dohodak (na koju sam navela njih kao članove kućanstva jer oni to i jesu, a ja kao majka snosim sve njihove financijske potrebe)piše da je iznos primitka (brutto) po djetetu 10.780,20 kn, od čega se još odbija iznos poreza i prireza koje je tvrtka platila i to u visini od 3.180,20 kn te je za godišnju neto isplatu uplaćen iznos od 7.600,00 po djetetu. Porezna uprava pri obračunu povrata poreza uzima u obzir bruto iznos, koji u našem slučaju iznosi više od 10.200,00 kn neoporezivih za 2008. godinu. Prema tome ispada da ja još moram vratiti skoro 1000 kn poreza, jer u Zakonu o porezu na dohodak, članak 36. piše da se pri obračunu pomoći djetetu do 15. godina, ukoliko je dijete navedeno kao olakšica na poreznoj prijavi roditelja, obračunava primitak, što je navodno sinonim za brutto prihod. Objašnjenje koje sam dobila od Porezne je da se u mom slučaju djeca prema spomenutom Zakonu ne tretiraju kao uzdržavani članovi već se sami uzdržavaju. Moje je pitanje kako se dijete od 11 godina može samo uzdržavati od 7600 kn godišnje? Osim toga, zašto ja moram plaćati porez na nešto za što je već tvrtka platila porez? Treće pitanje je zbog čega je zakonodavac propisao da se obračunava prihod tj. brutto ako je djetetu isplaćen netto iznos i to daleko manje od propisanog limita za tu godinu? Još samo da napomenem da sam jedina s tim problemom u tvrtki koja isplaćuje pomoć i da se, prema njihovim saznanjima, još nitko nije žalio na isti problem, a roditelji navode djecu kao olakšicu.

 

Zahvaljujem

 

mama iz Zagreba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste malo pojasniti, koju vrstu naknade plaća poslodavac vašoj djeci, ako je to neka učenička stipendija onda je neoporezivi iznos do 1.600,00 kn mjesečno, te mi nije jasno zašto bi poslodavac u tom slučaju obračunao poreze i doprinose?

Ukoliko je to potpora za slučaj smrti radnika - neoporezivi iznos je 7.500,00 kuna, te bi onda to, ukoliko je plaćeno više od tog iznosa bilo oporezivo.

Također ta pomoć može biti neka potpora koja sama po sebi nije neoporeziva.

 

Nažalost limit primitaka koje ostvaruju djeca, do kojeg ih vi možete imati na poreznoj kartici kao uzdržavane članove je za 2008.godinu zaista bio 10.200,00 kuna, za 2009.godinu je 10.800,00 kn, te ako djeca koju imate na svojoj poreznoj kartici ostvare primitak veći od tog iznosa vi ste dužna podnesti godišnju poreznu prijavu.

Međutim, u tom slučaju su i vaša djeca trebala napraviti poreznu prijavu, te zatražiti povrat poreza!

Spominjete iznos plaćenog poreza od 3.180,00 kuna, ako je zaista tako, to im je sve moglo biti vraćeno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Triax2.

 

Vrsta naknade se zove pomoć djeci do 15 godine i tretira se kao stipendija, znači neoporezivo mjesečno do 1600 kn. Međutim, ono što je presudno u cijeloj priči je termin PRIMITAK. Da li se taj termin odnosi na iznos koji su djeca primila na godišnjoj razini, a što iznosi 7600 hrk ili se to odnosi na brutto iznos koji je naveden na Potvrdi o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu za 2008. godinu, a za koji je već od strane tvrtke sponzora djeteta uplaćen porez i prirez u iznosu od 3.180,20 hrk po djetetu?

 

Znači, bruto iznos (ili kako ga oni zovu iznos primitka) na Potvrdi je 10.780,20 hrk, od čega se odbija porez (već plaćen) u iznosu od 3.180,20 hrk i neto za isplatu po djetetu iznosi 7.600,00 HRK godišnje.

Nadam se da sam bila jasnija.

 

Zašto još ja moram platiti porez od skoro 1000 hrk ako je već plaćen od strane firme i zašto se obračunava bruto primitak kada je djeci isplaćen neto iznos a ne bruto od kojega bi onda i bilo logično da mi platimo porez i prirez?

 

Zahvaljujem još jednom

 

mamazg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I dalje mi nije jasno zašto bi onda na (neoporezivu) stipendiju poslodavci obračunavali poreze i doprinose!

 

Budući da vi spominjete "Potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu za 2008. godinu" koja glasi na djecu, ja iz toga zaključujem da je poslodavac ipak tu pomoć, odnosno iznos naveden u toj potvrdi tretirao kao oporeziv primitak, u suprotnom niti nebi obračunao porez i doprinose.U tom slučaju zaista se kao iznos primitka uzima brutto iznos.

Da li je to ispravno, i da li je poslodavac trebao učiniti drugačije ( iznos isplatiti kao stipendiju i niti ne obračunavati porez i doprinos), ja u to neću ulaziti jer ne znam kako glasi taj interni akt poslodavca temeljem kojeg vam on isplaćuje pomoć.

 

Što vam je činiti -

a) možete se žaliti na porezno rješenje, iako sumnjam da će vam žalba uspjeti budući kao što smo već rekli oporezivi primitak djeteta prelazi 10.200,00 kn.

Jedino ako je taj primitak-citat iz zakona:

"Iznimno pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, primitaka za opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina nakon smrti roditelja."

Što najvjerojatnije nije budući ga ne isplaćuje država prema nekom "socijalnom" zakonu, već privatni poslodavac.

b) možete platiti porez. Za djecu je nažalost sad kasno da traže povrat poreza za 2008.godinu, to je trebalo napraviti do 28.02.

c) za prijavu poreza za 2009.godinu - sve će ovisiti o tome da li će primitak djece biti veći od 10.800,00 kuna, a čak i ako bude manje, možda će vam se više isplatiti da vi skinete djecu sa porezne kartice i platite porez, a da u ime djece zatražite povrat njihovog poreza. U svakom slučaju - odnesti sve papire kod neke dobre/dobrog knjigovođe, da vam obračuna poreznu prijavu, i sve varijante.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija