Jump to content

ovrha nekretnina koje su pod hipotekom zbog plaćanja alimentacije


tommy89

Preporučene objave

majka sam izvanbračnog djeteta. otac je oženjen, otac dvoje djece, živi u stanu koji je prepisao na punicu, posjeduje i kuću koja mu je pod hipotekom zbog kredita, a od pokretne imovine ima motorno vozilo. od plaće koja mu je cca 5000 kn ostaje mu 2000 kn kada podmiri kredite. kada mu kažem da bi bilo u redu da novčano potpomogne naše dijete govori da nema novaca, a za alimentaciju tvrdi da mu je sud neće nametnuti jer da mu, zbog kredita, ne ostaje "ona obavezna četvrtina od plaće" na koju on ima pravo.

da li je on u pravu? da li je moguća ovrha na kuću koja je u njegovom vlasništvu, ali je pod hipotekom? koja su prava mog dijeteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upoznajte ga sa:

čl.232a.

(2) Ovrha radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta može se provesti na cijeloj plaći ili drugom stalnom novčanom primanju roditelja, osim na iznosu koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

***nije baš dobro izračunao: ne treba mu od plaće (dakle, bez obzira na kredite pa je razlika između ta dva iznosa vrlo mala obzirom na njegovu plaću) ostati četvrtina njegove već ove gore spomenute, a to je nekih 1200-tinjak kn.

 

(3) Ovrha na plaći i drugom stalnom novčanom primanju roditelja za uzdržavanje djeteta provest će se prije ovrhe radi naplate svih drugih tražbina na tim primanjima neovisno o vremenu njihova nastanka.

***prioritet (obaveza prema djeci) je prilično jasan...

:-P

 

Samo vi zatražite u ime djeteta da sud odredi iznos kojim će otac uzdržavati dijete, a i za period unatrag 5g ako nemate nikakvu presudu/rješenje. Koja su prava djeteta? Npr. upravo to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija