Jump to content

AVA - Neplaceni porez i prirez na autorski honorar?


lars

Preporučene objave

Moram pitati zasto bi ja morao platiti porez na dohodak ako je meni isplacivan neto honorar i u autorskom ugovoru stoji da je narucitelj duzan platiti porez i prirez?

Zasto porezna uprava ne tereti narucitelja koji mi je dao laznu poreznu karticu na kojoj je ispisan iznos ''uplacenog'' poreza i prireza po kojem sam ja prijavio porez na dohodak?

 

Znaci li to da autorski honorar nije isplacen do kraja i da autorska prava nisu otkupljena?

Ako je tako, a HRT je emitirao moj materijal za koji ja imam autorski ugovor znaci li to da su i oni u prekrsaju?

Pa evo pomozite svojim savjetima. Sto napraviti kad ti poslodavac ne uplati porez i zasto bih ja placao tuđu obvezu?

Nije li izdavanje ispunjene porezne kartice koja je lazna krivicno djelo?

I kako je moguce da direktor i vlasnik tvrtke za koju sam radio i koji nije isplatio porez za otprilike 50 djelatnika jos uvijek na slobodi a djelatnici moraju platit njegova dugovanja?

Zar drzava nema mehanizam za naplatu poreza od takvih prevaranata nego uzima od obicnih ljudi koji su posteno odradili svoj posao?

Mogu li ja tuzbom naplatit porez? I mogu li tuziti vlasnika koji je ugovor potpisao ili samo tvrtku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hm, grozno...Iskreno ne pada mi ništa na pamet kako bi mogli poništiti taj dug jer ste u ovom slučaju solidarni dužnik plaćanja poreza i ako država ne može naplatiti od isplatitelja honorara, naplatiti će od vas.

Jedino što Vam mogu preporučiti da eventualno smanjite dug je da ga nekako odgodite do predaje nove prijave poreza na dodhodak jer ćete vjerojatno imati povrat budući da ste honorarac. Ali pazite, prije nego podnesete prijavu, odite u Poreznu i obavezno tražite kartice za uplaćeni porez i prirez na vaše ime (računi 1465, 1813, 1830...ili po kojoj već osnovi plaćate porez - autorski, ugovor o djelu, drugi dohodak...), prikupite sve potvrde od honorara koje ste dobili i provjerite da li Vam se porezi i prirezi sa potvrda slažu sa uplaćenim iznosima na ovim računima u Poreznoj. Ako je na kartici neka uplata za koju Vi nemate potvrdu, tražite u Poreznoj da vam kažu tko je uplatitelj i zatim tražite od uplatitelja potvrdu. ako je obrnuto i imate potvrdu a ne vidite uplatu na karticama Porezne (kao što vam je bilo s AVom) odite do tog isplatitelja i provjerite zašto vam nisu izvršili uplate. Ako neće ni naknadno uplatiti nemojte tu potvrdu staviti u prijavu. naravno prije nego što predate prijavu, nađite nekoga tko će vam izračunati porez da se ne zeznete. i pokušajte natrpati što više olakšica, životno osig, dop.zdr.osig., liječničke račune, adaptacija stana, kupnja stana ...

 

eto, na taj način ćtet eventualno smanjiti dug...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

igra10 je napisao:

Hm, grozno...Iskreno ne pada mi ništa na pamet kako bi mogli poništiti taj dug jer ste u ovom slučaju solidarni dužnik plaćanja poreza i ako država ne može naplatiti od isplatitelja honorara, naplatiti će od vas.

 

Kojom je zakonskom odredbom ovo definirano ako smijem priupitati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

igra10 je napisao:

... prikupite sve potvrde od honorara koje ste dobili i provjerite da li Vam se porezi i prirezi sa potvrda slažu sa uplaćenim iznosima na ovim računima u Poreznoj. Ako je na kartici neka uplata za koju Vi nemate potvrdu, tražite u Poreznoj da vam kažu tko je uplatitelj i zatim tražite od uplatitelja potvrdu. ako je obrnuto i imate potvrdu a ne vidite uplatu na karticama Porezne (kao što vam je bilo s AVom) odite do tog isplatitelja i provjerite zašto vam nisu izvršili uplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ja tu da utjerujem poreze. Ako je tako ne mora mi nitko platit porez ali onda nema smisla cijela porezna uprava. Neka drzava sama utjeruje svoj dug. I neka to cini od pravih duznika. Nema smisla da jedna firma koja je duzna milione poreza prođe nekaznjeno i da ja placam njihov dug. Ako je tako onda vise necu nikad prijavljivat porez. Jer ne vidim smisao

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija