Jump to content

Doplatak za pomoć i njegu


zoemis

Preporučene objave

Imenovan sam za posebnog skrbnika za osobu kojoj je u postupku oduzimanje poslovne sposobnosti. Moja štičenica je dobila rješenje o priznavanju prava na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu od 100 % ( 500 kn ).

 

Moja štičenica ima izuzetno visoka primanja, koja su joj više nego dovoljna za lagodan život, a za koja djelatnik centra zna ( njemačka i hrvatska mirovina), nisam siguan da li bi trebao zatražiti isplaćivanje tog doplatka.

 

Radi se o tome da sam informirajući se o pravima svoje štićenice dobio informaciju da ukoliko bude koristila navedeni doplatak, država stavlja zabilježbu na njezinu nekretninu iz koje nakon smrti moje štičenice zahtjeva povrat sredstava od navedenog doplatka. Zbunjuje me također što je u rješenju o priznavanju prava na doplatak za pomoć i njegu djelatnik centra koji je pisao rješenje naveo da prihod korisnice čine njezina mirovinska primanja u iznosu od 1214 kn. Njezina Hrvatska mirovina je oko 1800 kn, a njemačka mirovina za koju centar zna, ali ju nije uzeo u obzir je oko 900 eur.

 

Konkretno, moje pitanje je da li u bilo kojem slučaju, ako ja kao skrbnik prihvatim ovo rješenje i isplatu doplatka, država može tražiti ikakav povrat sredstava nakon njezine smrti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija