Jump to content

situacija, projekcija, troškovi i pitanja


Danini

Preporučene objave

Draga Ultra,

Tu je opis moje situacije i neka projekcija vezano uz trokove i prihode, te pitanja.

Molim vas za odgovore i mišljenje vezano uz projekciju; gdje sam pogriješila ili što sam dobro shvatila.

Puno vam hvala kao i za pomoć s NKD-om.

 

 

Pokrećem portal: u posao ulažem svoj rad u smislu razvijanja i razrade ideje, izradu software-a (moj suprug), te support u operativnim poslovima u vidu moje prijateljice ujedno i ortaka u manjem udjelu; ista je još uvijek studentica te će studirati još min 3 godine.

Trenutno nisam nigdje zaposlena i zaposlila bih sebe nakon 6-9 mjeseci. Prijavila sam se na HZZ kako bi ostvarila popust na naknadu za obrtnicu.

Trenutno sam bez značajnijih sredstava koja mogu uložiti u ovaj posao, i ova koja si mogu dopustiti iznose do 2.000 kn mjesečno za sljedećih 6 mjeseci, ukoliko ne budem primorana na pozajmicu.

Radila bih iz svog stana čiji vlasnički list glasi na ime mog supruga.

 

Predviđeni datum dizanja portala je 15.2.2010.

Prva dva do tri mjeseca radila bih bez naplate svojih usluga, kako bi Portalu osigurala što veću posjećenost i sebe sačuvala od troškova dok ne počnem ostvarivati barem neki prihod.

15.4.'10. bio bi datum kada bi počela s radom obrta.

U 9/2010 namjeravam podići Portal II, te u 1/2011. Portal III.

 

Očekujem da ću

nakon 6 mjeseci poslovanja ostvarivati mjesečni prihod između 15.000 i 25.000 kn uz troškove od 5.000,oo kn, a nakon godinu dana između 60.000 i 100.000 kn uz troškove od 18.000,oo kn.

 

 

Inicijalni TR:

Uvođenje dodatne telefonske linije 300,oo kn

Kompjuter 3.000,oo kn (imam stari pa mogu pričekati)

Registriranje obrta ili doo-a (upravna pristojba 270 (za upis u Obrtni registar), prijava početka poslovanja (ukoliko ne ide istovr.s upisom obrta)70, obrtnica: 200, fotokopije i biljezi 250) ≈ 800,oo kn

Izrada žiga 220,oo kn

Izrada ploče za zgradu 200,oo

Nabava knjiga za knjigovodstvo?

Registracija domene 70,oo kn

(Verificiranje domene 1.400,oo kn)

TOT cca 1.600,oo kn

 

Troškovi poslovanja:

Zakup servera – godišnje 3.000,oo kn

Izrada promo materijala godišnje 3.000,oo kn

Telefon mjesečno 1.200,oo kn

Potrošni materijal (papir, toner...) 400,oo kn

Loko vožnje (benz i parking) mjesečno 200,oo kn

Plaćanje pića po kafićima (za sastanke) 600,oo kn

Najamnina dijela stana od supruga? Mjesečno 100,oo kn

Knjigovođa mjesečno 1.500 kn (+ pdv ili ne)?

Porez na internet poslovanje 0,5% ≈ 50,oo kn

TOT cca od1.600,oo kn do 4.550,oo kn

 

Porezi i davanja

Porez na tvrtku - 250,oo kuna godišnje

Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se u iznosu 12.750 kn godišnje ili

Predujam poreza na dohodak 200,oo kn (određuje se tek nakon prve predaje godišnje porezne prijave a ovisi o ostvarenom dohotku u godini poslovanja)

Plaćanje banci za održavanje računa 30,oo kn mjesećno

Članarina HOK tromjesečno 234,oo kn

Doprinos HOK od dohotka (0,40%) je li to plus članarina? ≈ 60,oo kn

Doprinose za MIO i HZZO 1.721,4o kn mjesečno

Doprinos TZ-u (0,40%) ≈ 60,oo kn

TOT cca 2.170,oo kn mjesečno

 

 

Jel' vam to ima nekog smisla? Ispada da su nakon početnih troškova ulaganja 1600 do 6000 kn, moji mjesečni troškovi bez da si isplaćujem plaću 4-5.000 kn minimum. Jel' to moguće? (znam da zvučim kao Mladen Delić, ali u čudu sam...) Ako po ovome ispada da sam prilično točno procijenila mjesečne troškove, morati ću se preorijentirati na priču s Udrugom. Što mislite o tome?

 

Molim vas pomoć s ovim pitanjima, i biti ću zahvalna na svakoj sugestiji!

 

PITANJA

 

DA LI JE PRI OSNIVANJU OBRTA OGRANIČEN BROJ DJELATNOSTI KOJE MOŽEŠ NAVESTI I DA LI SE SA SVIMA KOJE SI NAVEO MORAŠ I BAVITI?

 

VEZANO UZ ODGOĐENI POČETAK RADA:

- ŠTO PODRAZUMIJEVA POČETAK RADA? SLANJE PONUDE, ISPOSTAVLJANJE RAČUNA ILI PLAĆANJE RAČUNA?

- ŠTA JE U TOM SLUČAJU S RAČUNIMA KUPNJE OPREME I POTROŠNOG MATERIJALA KOJEG SAM MORALA NABAVITI PRIJE POČETKA POSLOVANJA; MOGU LI IH KASNIJE PRAVDATI KAO TR ILI TO MOGU SAMO S RAČUNIMA NAKON POČETKA POSLOVANJA?

 

DA LI OBRT MOŽE RADITI BEZ IJEDNOG ZAPOSLENOG?

 

U MOJOJ PRIČI, KOJA SU SREDSTVA ZA RAD, TE ŠTO IMAM OD TOGA AKO TOGA PRIJAVIM MANJE ILI VIŠE ISTIH?

 

Do prometa od 85.000 kn, obrt plaća Porez na dohodak, te ima mogućnost Paušalnog plaćanja poreza. Godišnji paušalni dohodak utvrđuje se u iznosu 12.750 kn (kvartalno plaćanje),što je razlika između primitaka od 85.000 kn i porezno priznatih izdataka u visini 85%.

U MOJOJ SITUACIJI, ŠTO TREBAM IZABRATI: POREZ PO OSTVARENOM DOHOTKU ILI PAUŠALNO PLAĆANJA POREZA, I ZAŠTO?

 

Kontradiktorne informacije vezane uz plaćanje PREDUJMA POREZA NA DOHODAK u prvoj godini poslovanja obrta? Negdje kažu: «Plaćate, visina predujma određuje se temeljem predviđenog dohotka koji upisujete u obrazac RPO i predajete ispostavi Porezne uprave prilikom početka poslovanja.» dok drugi kažu «Tek nakon predaje prve porezne prijave na kraju prve godine poslovanja.»

 

DA LI , U KOJOJ DINAMICI I IZNOSU PLAĆAM POREZ NA PROMET?

 

KAKO SE U OBRTU PROVODI ISPLATA NAKNADA (dnevnice, naknada za korištenje osobnog vozila...)? KNJIGOVOĐA MI DA NALOG I STIM IDEM U BANKU PO GOTOVINU ILI...?

 

U KOJEM SLUČAJU JE OBRT U BLOKADI? KOJE SU A KOJE POSLJEDICE i MOGUĆNOSTI U TOM SLUČAJU?

 

Tvrdnje koje sam našla na net-u, nisam sigurna da su ispravne ili što točno znače:

 

«Davanja ovise o tome kojim se djelatnostima bavite a ne koje su upisane u obrtnici.» KAKO BIH JA TREBALA NAZVATI DJELATNOSTI KOJIMA SE BAVIM KAKO BI SMANJILA DAVANJA? (jel ovo pitanje ilegalno?)

 

«Proučite mjesečne obaveze u obrtu i u poduzeću: nemojte misliti da su one u obrtu manje – upravo je suprotno.» JEL TO ISTINA?

 

«Automobil možete zapisnikom unijeti u imovinu obrta i koristiti sve troškove vezane uz njega (registracija,gorivo,servis,dijelovi,oprema...)po zakonskoj regulativi:70% priznatog/30% nepriznatog dijela računa).»

IMAM AUTO KOJI VRIJEDI 500 EURA I GLASI NA SVEKRVU. NE NAMJERAVAM KUPITI NOVI BAREM NAREDNIH GODINU DANA. MOGU LI NEKAKO TROŠKOVE TOG AUTA KOJI IONAKO KORISTIM, UVRŠTAVATI U TR OBRTA?

 

«Ako naknadno prijavljujete datum početka poslovanja,morate ponovo platiti upravne pristojbe,oko 250 kn.» DRUGDJE KAŽU 75,oo kn?

 

Kontradiktorne informacije vezane uz poslovni prostor u stanu: AKO JE VLASNIK STANA MOJ SUPRUG, A JA BIH PRVIH 6 MJESECI-GODINU RADILA U STANU, DA LI JE DOVOLJNA NJEGOVA IZJAVA ILI JE POTREBAN UGOVOR O NAJMU NA KOJI MOŽDA PLAĆAMO POREZ? OBZIROM DA SMO U BRAKU, STAN JE I MOJE VLASNIŠTVO...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Danini,

 

vaš post je izraz dubokog promišljanja o poslovanju,tzv. financijske projekcije s istraživanjem tržišta, što već duže vrijeme nisam susrela,kako na ovim stranicama tako i u praksi.Svaka čast!Tako razmišlja budući poslodavac.

 

Odgovaram redom na Vaše upite:

 

1. Nije ograničen broj djelatnosti koje upisujete u obrtnicu, ne morate se svima i baviti.

 

2. Datum početka poslovanja je datum s kojim zaista počinjete raditi,izdavati fakture,prometovati po žiro računu,dobijati račune na ime obrta. Svi računi za robu/uslugu koju bi ste dobili na ime obrta a niste prijavili datum početka, ne bi se smatrali izdatcima obrta.

 

3. Obrt može raditi bez ijednog djelatnika jer ste Vi,vlasnica obrta, automatski i zaposlenik obrta.

 

4. Vaša sredstva rada bi bila:računalo,telefon,printer,skener...ukoliko ih već posjedujete nema smisla kupovati nova, jer sva sredstva koja su u vrijednosti većoj od 2.000 kn (bez PDV-a)i rok trajanja im je dulji od godine dana,ulaze u dugotrajnu imovinu obrta, a prilikom eventualnog zatvaranja obrta,plaćate pdv na vrijednost te imovine (neamortiziranu vrijednost).Ukoliko imate namjeru kupovati više navedene opreme,interesantno je samo utoliko da možete koristiti pretporez po računima, ali kako Vam je osnovna djelatnost uslužna (uvijek bi ste imali više izlaznih nego ulaznih faktura,tj. puno veći porez od pretporeza), savjet je:ne ulaziti dobrovoljno u sustav pdv-a.

 

5. U Vašoj situaciji svakako krenuti sa paušalnim oporezivanjem djelatnosti tj.plaćanjem paušalnog poreza na dohodak.Manja su mjesečna davanja, ne morate imati knjigovođu, od poslovnih knjiga vodite samo Knjigu prometa.Vrlo jednostavno.

 

6. Predujam poreza na dohodak plaća se ili u prvoj godini poslovanja (po predviđenom dohotku u RPO) ili nakon prve godišnje porezne prijave.Ovisi o djelatnosti,predviđenom dohotku i ispostavi porezne uprave.U suštini stvar je ista:ako npr.plaćate 100 kn predujma a na kraju godine imate dohodak (već ste uplatili dio ili sav porez).Ukoliko nemate ostvarenog dohotka ili ste preplatili porez-vraća Vam se sva uplata ili preplaćeni dio na Vaš račun (ili ga ostavljate za buduće razdoblje oporezivanja.

 

7. Porez na promet ne plaćate.

 

8. Isplata naknada za putne troškove,dnevnice je Vama kao obrtnici potpuno nebitna (ona je bitan faktor dizanja novca u poduzećima), jer Vi sve novce sa svog žiro računa možete podići kao akontaciju dohotka (umjesto plaće obrtnika).Ispunite nalog za plaćanje (obrazac HUB), koji Vam služi za isplatu novca s računa,poput čeka, odete u banku ili FINU i podignete koliko trebate.Sada sve banke,prilikom otvaranja žiro računa obrtnicima izdaju i poslovne VISA kartice, pa novce možete podići i na bankomatima.

 

9. Najčešći oblik blokade obrta tj.poslovnog računa je od strane porezne uprave ,zbog dugovanja za neplaćene poreze i doprinose.Paziti da se dugovanja podmiruju uredno, ukoliko dođete u situaciju nemogućnosti plaćanja istih odmah zatvoriti obrt!

Račun Vam mogu blokirati i dobavljači, zbog nepodmirenih obveza prema njima, ali obzirom da se blokade ovog tipa rade zbog većih novčanih iznosa,sumnjam da će te doći u tu situaciju (osim ako kupite limuzinu,jahtu ili sl.a ne platite);šala

Dakle, kod zaista velikog poreznog duga, preko 100.000 kn, osim što bi Vam porezna "sjela" na poslovni račun, upisali bi se i na Vašu nekretninu,pokretninu...ali nemojte dozvoliti da dođe do toga.

 

10. Budući da će Vam portali biti glavna djelatnost,možete ići sa nazivom :Uslužni obrt:_________ ili Obrt za internet portale:_________ ili Obrt za dizajn i marketing:__________ ,u svakom slučaju,po osnovnoj djelatnosti (internet portali ili izrada softvera) nećete imati velike troškove u smislu poreza na tvrtku i dr.

 

11. Budući da automobil nije na Vašem imenu ne možete ga zapisnikom unijeti u imovinu tvrtke,niti koristiti troškove u svezi s njim.Možete priznati troškove ukoliko napravite ugovor o najmu sa svekrvom ali to nije isplativo.

 

12. Fiksni troškovi obrta veći su od fiksnih troškova poduzeća (obrtnički doprinosi,članarina HOK) ali zato za otvaranje poduzeća morate imati min. 20.000,00 kn temeljnog kapitala + cca 4.-5.000 kn za otvaranje.

 

13. Ako naknadno prijavljujete datum početka poslovanja,plaćate dodatne troškove a oni mogu biti od 70-250 kn, što ovisi u kojoj se županiji ili gradu nalazi sjedište obrta.Početni troškovi obrtnika (upis,obrtnica,MTU,kao i uplata članarine Hrvatskoj obrtničkoj komori,turističkoj zajednici,spomeničkoj renti,šumama...različita je od grada tj.županije).

 

14. Jednako kao i u prethodnom pitanju,odgovor za Izjavu ili Ugovor o najmu, ovisi o županiji tj.ispostavi porezne uprave. Dok je u uredu državne uprave jedne županije dovoljna Izjava vlasnika nekretnine da je suglasan da se na adresi njegove nekretnine upiše sjedište obrta, u drugoj traže Ugovor o najmu, pa makar se radilo i o bračnim drugovima s istim prebivalištem.Budući da vidim da ste iz zg, bojim se da izjava neće proći.

 

Svako dobro u budućem poslovanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija