Jump to content

Bračna stečevina - kako dalje?


ivonne

Preporučene objave

Sa bivšim suprugom sam u braku bila 20 godina. Živjeli smo u stanu koji je još u robau fazi on nasljedio od svog oca a poslije smo ga opremili. Oko toga stana danas se sporimo. Njegov odvjetnik kaže da ću morati dokazati svoje ulaganje računima jer je stan nagrađen i sređen prije novog obiteljskog zakona. Jeli to ima smisla, ipak sam u tom stanu sa sinom živjela 15 godina..Ako je to istina dali da prihvatim ponuđenu svotu od 32 000€ za stan od 100 m2 ? Ako budem inzistirala na suđenju dali je moguće da ću dobiti puno manje od ponuđenoga jer u vrijeme gradnje stana sam igrom slučaja se odjavila sa zajedničke adrese te živjela i bila prijavljena na drugoj adresi i u drugom gradu? Nažalost, za razliku od bivšeg supruga ja nemam nikakvih računa o ulaganju..

Još gora stvar-nakon razvoda naš sin je ostao samnom a otac se preselio kat niže svojo majci te se složio da dok nam sin ne napuni 18 g. da ostanem i ja u tom stanu. Sin je na fakultetu u Zagrebu a ja danas ne želim izaći iz stana dok se ne sredi bračna stečevina.Danas sa bivšim suprugom ne komuniciram a čula sam da će na ročištu od mene tražiti da mu platim stanarinu jer sam ostala živjeti u tom stanu 3.g nakon što nam je sin napunio 18.g. !? Jeli uopće moguće da bi sud to mogao razmatrati??

Svaka pomoć je dobrodošla jer sam stvarno došla pred zid.

Hvala vam unaprijed na svim savjetima i informacija koje mi možete ponuditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali mi itko može dati kakav savjet? Na sudu se sama branim jer si ne mogu priuštiti odvjetnika a nažolst ne spadam u skupinu koja udovoljavaju uvjetima za besplatnu pravnu pomoć. Ne znam kome da se obratim..Molim vas ako znate nešto što bi mi moglo pomoći jer mi je u slijedeći petak prvo ročište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivonne je napisao:

.Ako je to istina dali da prihvatim ponuđenu svotu od 32 000€ za stan od 100 m2 ? Nažalost, za razliku od bivšeg supruga ja nemam nikakvih računa o ulaganju..

 

Ponuđena svota čini mi se u redu, obzirom na sve okolnosti koje opisujete.

Ako je stan bio 100 m2 roh-bau , za uređenje stana bilo bi dovoljno i znatno manje od 64000 € (to bi bila bračna stečevina , a vaše polovina -32000 ).

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još par nedoumica, oprostite ako je preopširno.

1. Ima li kakvu težinu činjenica da sam se na sudu u brakorazvodnoj parnici složila da budem u stanu do punoljetnosti sina?

2. Dali se gleda koliko je bilo uloženo u stan prije 15-20 g. ili u kakvom je stanju to danas? Ovdje mislim na boju na zidovima,prozore i vrata, kućanske aparate, bijelu tehniku...

3. Što bi se dogodilo ako bi se ja odrekla svih pokretnih stvari iz stana (stolovi,stolice, pribor za jelo..), dali bi mi ih on morao extra platiti ili bi se to računalo kao poklon? I što ako se on s tim nebi složio već bi inzistirao da se dijeli na pola?

4. Moram napomenuti da smo jedino mi i ulagali u izgradnju stana iako je nekretnina bila na ime njegovog oca jer se znalo da će ga njegov jedini sin naslijediti. Otac mu je umro dok je stan bio u ruh-bau fazi. Ima li to ulaganje u tuđu nekretninu kakvu težinu na sudu ili je prošao rok da tražim ikakav povrat?

:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivonne je napisao:

Dali tko zna išta zna,ne želim ispasti gramziva ali ne želim ni biti naivna već tražim ono što sam uložila i što mi pripada a da je u skladu sa zakonom...

 

Što zapravo želite ? Da Vam netko ovdje napiše da imate pravo na 100000 €?

 

Dao sam Vam odgovor prema činjenicama kako ste ih iznijeli. Za precizniji odgovor angažirajte odvjetnika .

 

Da rezimiramo.

Sami kažete da je stan bio 100 m2 roh-bau (nadogradnja na kući njegovih roditelja, pretpostavljam?). I da je uređenje stana uz pokretne stvari jedina bračna stečevina.

 

Rabljene pokretne stvari, kao namještaj i sl., obično nemaju značajnu vrijednost.

 

Uređenje roh-bau stana od 100 m2 danas bi koštalo od 150€/m2 (osrednje) do 350€ m2 (luksuzno!). Sve pod uvjetom da uzmete ponude ozbiljnih direktnih izvođača, a ne da vas 'oderu' kojekakvi posrednici. Dakle, danas bi to uređenje koštalo 15-35000 €.

Znam o čemu govorim , jer se time bavim.

 

Sami kažete da nemate račune, i samo dokazivanje tko je ulagao bilo bi dugotrajno i problematično.

 

Pokrenete li tužbu, i tražite mnogo više, suprug bi mogao tvrditi da je sve ulaganje roditelja (njihova je nekretnina, oni su počeli gradnju, a može tvrditi da su dali sredstva od ušteđevine za dovršenje.

Ako sud uvaži Vaše tvrdnje i dođe do vještačenja, pokazati će se da je vrijednost ulaganja npr. 25000€, a vaše je polovina - 12500. Od tog iznosa možda će trebati odbiti troškove suda, odvjetnika, vještačenja...

 

Suprug vam nudi 32000 €. U tim okolnostima to mi se čini u redu.

 

To je moje mišljenje, a Vi odlučite.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija