Jump to content

Da li imam pravo na nužni dio?


Nedoumka

Preporučene objave

Poštovani,

 

 

po smrti mog oca odrekla sam se svog dijela u korist svoje majke. Sada, nakon što mi je umrla i moja majka (mada je sumnja i prije postojala) po gruntovnom izvadku vidljivo je da cijela nekretnina stoji na moju sestru. Nesporno je to da je moja sestra više mogla pomagati s financ.strane našoj mami, ali je naša majka imala svoju mirovinu i plaćala sve račune osim za telefon za koji je račun još za njenog života dolazio na ime moje sestre. Svejedno majka je živjela sama i brinula sama o sebi skoro do samog kraja. Budući da postoje neka oprečna mišljenja zanima me slijedeće, da li imam svakako pravo na nužni dio tražiti na ostavinskoj raspravi i da li uopće bude ostavinska rasprava kad ta jedina nekretnina je na moju sestru prepisana.

Jedino što ne znam je da li je za to napravljen darovni ugovor ili oporuka te da li je u tome caka da možda ne bi mogla tražiti nužni dio?

Napominjem da je smrt nastupila nedavno i još ništa u vezi rasprave sa suda nije stiglo.

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ostavinskoj raspravi dijeli se ono što je pripadalo ostavitelju u trenutku smrti.

 

Dakle, ako je nekretnina postala vlasništvo vaše sestre prije majčine smrti, onda nije vlasništvo majke, dakle ostaviteljice.

 

U gruntovnici možete zatražiti iz zbirke isprava dokument na temelju kojega je izvršen upis vlasništva u korist vaše sestre.

 

Ako se radi o darovanju, možete tražiti uračunavanje dara u ostavinu, pa onda i nužni dio iz tako izračunate ostavine. Ako pokojnica nije imala drugih nekretnina u vlasništvu, ostavinski postupak neće biti pokrenut po službenoj dužnosti, već morate sami podnijeti prijedlog.

 

Ako se radi o ugovoru o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, onda ne nasljeđujete ništa. Možete pokrenuti parnicu radi pobijanja ugovora, ali takvi se ugovori vrlo teško pobijaju, pogotovo ako i sami priznajete da se sestra brinula za majku.

 

O ugovoru o doživotnom uzdržavanju se vjerojatno ne radi, jer se temeljem toga ugovora novi vlasnik može upisati u z.k. tek nakon smrti ostavitelja. Ako je upis izvršen prije smrti, vjerojatnije je da je to bio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

 

U obzir dolazi i kupoprodajni ugovor. No, prije nego što saznate o čemu se točno radi, nema smisla ići dalje u detalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija