Jump to content

profesionalna mirovina


ned

Preporučene objave

Pod uvjetima:

- s preostalom radnom sposobnosšću nećete raditi,

- plaća za svaku godinu radnog staža je bila kao prosječna u HR,

- vještačenje je bilo u 2009 i

- zadnji poslodavac nije HV (MUP...)

: oko 5500 ...;za bolju procjenu trebalo više podataka: plaće, godine staža, ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam zadnji poslodavac nije HV (MUP) tada su bitne sve plaće na godišnjem nivou od 1970 pa na ovamo (onako kako ih HZMO ima prijavljene od strane poslodavca po obrascu M4 a koje mogu zbog nestašluka /kriminala.../ naših poslodavaca biti različite od onoga što se primili...)kao i datum rođenja, datum vještačenja, radni staž u dan...; no ne treba se zamarati preciznošću tog dijela mirovine van okolnosti DR-a jer "vojni" dio vam je: 5091,25 kn a sve ono preko tog iznosa nosi "civilni"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mirovini sam od 2004 godine po članku 11. zbog bolesti (multipla skleroza) i mirovina iznosi 3700 kn. pošto se situacija sa zdravljem stalno pogoršava namjeravao sam podnijet zahtjev za priznavanje opće nesposobnosti. Međutim na upit u HZMO o postupku dobijem odgovor da će mi se u tom slučaju mirovina računati po općim propisima a ne više po Zakonu iz MIO DVO i OSO što drugim riječima znači da će mi se mirovina smanjiti. Dakle mogu i moram umrijeti s profesionalnom nesposobnošću jer ako zatražim opću samo ću ubrzati postupak umiranja. Kada su me potjerali u mirovinu nisu u to vrijeme izračunavali nikakve omjere rat -mir.

Možda griješim ili su mi pogrešno objasnili u HZMO pa bih molio one koji znaju da mi odgovore.

 

Podaci u rješenju iz 2004.:

 

Pripadnik gardijske brigade

Radni staž 19 godina, 4 mjeseca, 17 dana

Prosječni vrijednosni bod 1,6060 ( od 1998 - 2003) ako se uzme u obzir od 92 onda je PVB 1,8921

Datum rođenja 23.9.1971.

Čin - poručnik

Ukupni ratni staž - 47 mjeseci

RVI nemam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

S obzirom da nemaš status HRVI, u HZMO-u bi ti obračunavali mirovinu po novim propisima, a ta mirovina bi bila nepovoljnija, iako bi možda i dobio opću nesposobnost ali više ne bi bio u invalidskoj braniteljskoj mirovini jer nemaš status HRVI.

 

Mirovina bi se računala na temelju svih plaća tijekom radnog vijeka (kao kod pune starosne mirovine), a umjesto koeficijenta 0,8 imao bi koeficijent 1.0.

 

Pojednostavljeno, umjesto konja kojeg sad imaš, dobio bi malo jačeg magarca koji bi opet bio slabiji od konja.

 

Stjecanje prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR-u zbog postojanja opće ili profesionalne nesposobnosti za rad uvjetovano je postojanjem statusa HRVI prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 137/09.), koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009.

 

Prema izračunu po općim propisima kad bi ti priznali i 25% dodatka (ovisno o tome koliko si vremena proveo u ratu tj.imali li dragovoljački status), mislim da bi i ta mirovina bila manja od ove koju sada imaš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps

 

štovani gonzo-stari

 

nedostaje mi podatak o vašoj trenutno bruto mirovini po čl.11. - profesionalna nesposobnost, po zakonu o umirovljenju dvo i ps

 

i bez tog podatka izračun po čl.11. - opća nesposobnost je povoljniji za 20 %.

 

 

formula za izračun invalidske mirovine - opća nesposobnost za rad po općim propisima - zomo.

 

// pvb x mirovinski staž x avm(58,37)x 1,27 //

 

 

formula za izračun invalidske mirovine - profesionalna nesposobnost za rad po općim propisima - zomo.

 

 

// pvb x mirovinski staž x avm(58,37)x 1,27 x 0.8 //

 

 

 

pretpostavio sam, 30.06.2012.g. ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu - opća nesposobnost za rad po općim propisima -zomo, mirovina bi iznosila bruto 4.400,00 kn.

 

elementi:

 

- pvb ------------1,8921

 

- mir.staž-------31,3670-----(19,3799 + 11,9871-pridodan staž.)

--------------------------------------------------------

 

mirovina bruto------4.400 kn

 

 

štovani mrljavac u invalidskoj mirovini ostvarenoj po općim propisima - zomo, kao i po zakonu o umirovljenju dvo i ps, nema dodavanja po članku 14. zakona o braniteljima (od 10 do 30 %).

taj se članak koristi pri umirovljenju branitelja po općim propisima - zomo u prijevremenoj starosnoj ili starosnoj mirovini, tumačenje hzmo.

 

- // i tako je mirovina ostvarena po općim propisima- zomo, (starosna ili prijevremeno starosna) uvečana po članku 14. zakona o braniteljima, manja od mirovine ostvarene po općim propisima - zomo bez uvečanja po članku 14.??????????????? //

 

 

 

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto sada mogu reći hvala na odgovorima, a što se tiče postrojavanja, Mrljavac, ne možeš ti mene postrojiti i da hoćeš jer ionako ne mogu stajati uspravno :-)

 

Prof, otkuda ti onaj broj, x1,27 - takve formule za izračun mirovine prema općim propisima nigdje nisam našao.

Lijepo piše kako se računa invalidska mirovina - isto kao i starosna

 

PVB x AVM x Radni staž x mirovinski faktor

Zaključak je: - čistoća je pola zdravlja ako je čovjek zdrav

Hvala na trudu :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps

 

 

štovani gonzo-stari

 

dana 23.11.2011.g u 2150 u datoteci sam priložio tumačenje hzmo.

pravo na dodatak od 27 % imaju mirovine koje su priznate i određene prema općim propisima - zomo a ostvarene u 2010.g i sljedećim godinama. kako bi vaše ostvarivanje invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad po općim propisima - zomo bilo u 2012.g. tako će vas i pripadati dodatak od 27 %, to jest mirovina od 4.400 kn.

 

 

// sve moje spoznaje, kao i komentari temeljeni su na sada važećim zakonima.//

 

 

zanemarite takve dobronamjerne savjete iz hzmo.

 

- sada imate mirovinu od 3.700 kn.(bruto) po članku 11. zakona o umirovljenju dvo i ps ( invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad).

 

- ako imate pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, temeljem općih propisa - zomo, realizirajte je.

 

kad vam se donese rješenje na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad u iznosu od 4.400 kn (bruto),znati ćete što je za branitelja povoljnije.

 

ako korisnik ima pravo na više mirovina, isplačuje mu se ona po njegovom izboru.

 

bruto = neto mirovina

 

- samac------------------3.200 kn

 

- 1 uzdržavana osoba-----4.100 kn

 

- 2 uzdržavane osobe-----5.000 kn

 

 

na veći iznos od navedenih plaća se porez od 12 %.

 

 

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

Ima tu nešto istine o čemu vi pišete, samo da li se taj dodatak isplaćuje i korisnicima invalidske mirovine koji imaju beneficirani radni staž. Ne znam koga da nazovem i upitam i da potvrdim vašu tezu jer su u HZMO vrlo škrti s informacijama i uglavnom im je stalo da me što prije otpile.

Hvala na informacijama. Probati ću još nekoga tušiti u mirovinskom da mi to detaljno objasni. Sada mi je mirovina 3500 kuna neto zbog onih 10%.

Lijepi pozdrav :zivili:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče toga dodatka od 27 posto..dali moj otac koji je u najnižoj invalidskoj mirovini hrv.branitelja sa opčom nesposobnošču,sa 39 godina radnog staža i 64 godine starosti,ima status hrvi 20 posto,sada predao zahtjev za vojnu mirovinu poradi jer je ostvario trajni hrvi,u mirovini od 2008 godine ima mirovinu 2300 kuna,,,znači dali on ima pravo na taj dodatak od 27 posto pošto ga neprima...i mirovinsko je bezobrazno..jer čovijek koji ima 39 godina staža,pet godina rata,status hrvi..oni njega stave u najnižu mirovinu hrv.branitelja i neka živi sa 2000 kuna bez ikakvog dodatka..mamu im njihovu...da uzme štrik..obuče čiste gaće i objesi se..dečki moji..koliko ko od vas ima staža..čovjek pošteno radio cjeli život..pun staž..5 godina rata..hrvi..i išao pošteno dobije mirovinu 2000 kuna..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps

 

štovani gonzo-stari

 

ne brinite se o formuli i iznosu, ista će se primjenjivati od 01.01.2012.g. i vas će pripadati ako ostvarite pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad temeljem općih propisa - zomo.

 

brinite se o svom narušenom zdravlju a pokušajte ostvariti sva prava utemeljena na zakonu koja vam propadaju.

 

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps

 

 

štovani planina

 

dana 23.11.2011.g u 2150 u datoteci sam priložio tumačenje hzmo s njihovih internetskih stranica.

 

pravo na dodatak imaju:

 

- pravo na dodatak od 27 % imaju mirovine koje su priznate i određene prema općim propisima - zomo a ostvarene u 2010.g i sljedećim godinama.

 

pravo na dodatak nemaju:

 

- mirovine ostvarene po zakonu o braniteljima

 

 

službenici hzmo, po tom propisu postupaju po službenoj dužnosti već od 2007.g.

 

 

štovani mrljavac zar ne osjećate da ima jedan lokot previše. ovo su pitanja za "mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps" pa vas molim da ih tamo i prebacite.

s vremenom će se pokazati dosta propusta baš po ovoj temi od strane hzmo.

 

unaprijed zahvaljujem

 

 

lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru..shvatio sam..ova braniteljska najniža mirovina mu je 2300 kuna..a sada neznam koja bi mu bila mirovina po opčim propisima..sa tim da nema 65 godina starosti..ali trebao bi iči u hzmo da mu izračunaju mirovinu po opčim propisima pa sa dodatkom od 7 posto ako je povoljnija uzeti...ali u međuvremenu budemo predali zahtjev za obnovu postupka to jest ostvario je trajni status hrvi-a 20 posto pa možda mu vještak u hzmo na nove okolnosti da vojnu mirovinu u omjeru rat mir pa bude mirovina povoljnija nego što je sada 2300 kuna..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija