Jump to content

gonzo-stari

Korisnik
 • Broj objava

  214
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  5

gonzo-stari je zadnji put osvojio dan rujan 19

gonzo-stari objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O gonzo-stari

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

4393 pregleda profila
 1. Peksa, bez ljutnje, ali ja po tvojim postovima mislim da se ne radi o tvom prijatelju već o tebi osobno tako da nema potrebe da postavljaš pitanja i tražiš odgovore i pomoć za treće lice. Tvoje iskustvo će pomoći drugima koji prolaze isti put. Ovako se tema samo produbljuje, ali na krivu stranu.
 2. Nema se što žaliti jer nema argumente za žalbu. Trebao je podnijeti zahtjev za ponovnim određivanjem invalidske mirovine zbog promjena u zdravstvenom stanju s obzirom na status HRVI i priložiti dokumentaciju liječnika opće medicine (obrazac IN-2) koji ga upućuje na vještačenje. Po obavljenom vještačenju, vještak određuje omjer uzroka bolesti i to mišljenje ide na reviziju vijeća viših vještaka koji donose konačno rješenje. Tek tada mirovinsko može na osnovu mišljenja vještaka donijeti novo rješenje i izračun mirovine. Oni su usko vezani uz Zavod za vještačenje koji vještači jer mirovnsko nema svoje vještake. On je tražio da mu se odredi invalidska mirovina pošto ima status HRVI, kako i tko i na osnovu čega će mu se ona odrediti?
 3. Zakonska obveza je usklađivanje mirovina sukladno rastu plaća i troškova života. Zakonodavac isto tako može donijeti odluku o zamrzavanju usklađivanja mirovina zbog slabog punjenja proračuna što je povoljnije od smanjena mirovina i što se isto može dogoditi. Kadija te tuži, kadija te sudi, tako da se o nekakvim hoćeš - nećeš - moraš, može voditi rasprava. Pojmovi usklađivanje i povećanje su samo pojmovi i novinarima ne treba uzimati za zlo jer se u normalnim okolnostima usklađivanjem povećava mirovina i hvala Bogu što je takav Zakon. Jedino se ne bih se složio da mirovine rastu svima za isti postotak jer je to Alanfordovski način djelovanja. Onaj tko ima 2500 kn mirovine ima povećan trošak života za 50 kn, a onaj s 10000 kn za 200 kn ako uzmemo u obzir usklađivanje od 2%.
 4. Ako si mislio na Hong Kong, tamo se nije prosvjedovalo zbog coronavirusa već su razlozi bili politički.
 5. Zato što se proračun neće puniti prema planu, turistička sezona će propasti, panika je počela vladati svijetom, burze su potonule. Naš izvoz je ionako slab, ovako će još više potonuti. Hrvatska nema nikakvih novčanih rezervi tako da ne može ublažiti posljedice ovakvih nenadanih događaja. Osobna potrošnja će opasti jer će država biti u kaosu. Ja osobno ne strahujem od virusa, ali kada malo pročitate što se događa okolo nas, nije mi svejedno jer ne bi se stvarala takva panika da je to baš tako bezazazleno kako su u početku govorili. Karantene ograničavaju kretanja ljudi, dobara i novca tako da to sve ima utjecaj na sve, pogotovo na one koji ovise o državnom proračunu jer se on ne puni pomoću zlatne kugle.
 6. Samo se vi radujte povećanju. S obzirom na situaciju u svijetu s ovim virusima i vrlo vjerojatno globalne recesije koja će Hrvatsku baciti na koljena, probajte prognozirati koliki će vam biti pad mirovine jer je to neizbježan scenario.
 7. U tom novom rješenju ti sigurno negdje piše koliki je izračun s tim omjerima. Vjerojatno po novom izračunu mirovina nije veća nego po omjeru 20-80 tako da ti ostaje mirovina u istom iznosu. To se dogodilo zbog godina života i pridodanog staža tako da to nije ništa čudno. Prouči to novo rješenje i u njemu ti sve piše.
 8. Ne zamjeram ja tebi ništa već samo upozoravam. I ja sam vjerovao pravnicima iz HZMO pa sam zbog nečinjenja (jer su mi oni tako sugerirali) ispušio. Na ovom forumu su me prosvijetlili tako da me nitko poslije nije mogao preveslati jer sam dobro znao koja su mi prava, ali naravno i po kojem Zakonu. Tvoju trenutnu mirovinu ti nitko ne može oduzeti jer je to stečeno pravo, ali ti si otišao u mirovinu još 2009. godine kada je vještačenje radio HZMO tj. njihovi ovlašteni vještaci. 2015. godine je osnovano jedinstveno tijelo vještačenja "ZOSI" baš zbog toga da se spriječi korupcija koja je prije toga vladala kod ovlaštenih vještaka HZMO. Zakon po kojem si ti u mirovini više nije na snazi i ako ti priznaju HRVI i status dragovoljca, novo rješenje se piše po ZOPHB iz 2017. koji je sada na snazi tako da zbog promjene članaka i odredbi, a pogotovo onaj dio u kojem piše tko ti je odredio omjer jer taj članak nije na snazi baš zbog ovog što sam prije naveo, smatram da ćeš biti upućen ponovno na obnovu postupka tj. određivanja omjera od strane ovlaštenog vještaka ZOSI-ja i kasnije komisije za reviziju Ministarstva branitelja. Ništa se ne sekiraj, možda ja griješim, ne želim te plašiti i želim da riješiš slučaj što povoljnije za tebe.
 9. Svi ste zaboravili samo na jednu sitnicu. Pošto se radi o invalidskoj mirovini, cijeli postupak se obzirom na promjenu okolnosti i dokumentacije pokreće iznova. Smatram da mu nitko u HZMO neće napraviti novi izračun tako da uvrsti nove parametre koji se vežu uz status dragovoljca i status HRVI već će morati raditi obnovu postupka što znači: -zahtjev za novim izračunom sa sobom povlači i novo vještačenje pa što vještak odluči. Omjer se može promijeniti tako da je teško prognozirati što će se dogoditi i kakav iznos mirovine može biti.
 10. Pročitao sam, trebao si dobiti novo rješenje u kojem ti se radilo prevođenje mirovine po ZOPHB i to si vjerojatno dobio, ali ja to ne znam. HZMO je to radio po službenoj dužnosti.
 11. Poštovani Spiro, mislim da te te tvoje neznanje koštalo novaca koje si uštedio državi. Koliko sam ja shvatio ove podatke, ti si otišao u mirovinu po članku 11 zbog profesionalne bolesti kako i sam pišeš i za to su ti obračunali 40 godina mirovinskog staža i tako su ti i izačunali mirovinu. Status HRVI koji si imao nije uopće uzet u obzir (vjerojatno splet nesretnih oklonosti) i mirovina ti nije izračunata na temelju ZOPHB nego na temelju Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i OSO. Nije ti ni mogla biti računata na taj način jer si vjerojatno otišao u mirovinu iz sustava, a sustav ima svoje Zakone. Trebao si odmah nakon tog rješenja tražiti novi izračun na osonovu statusa HRVI pa bi ti se mirovina izračunavala po ZOPHB.
 12. Probaj, ali po mojim saznanjima ništa nećeš postići. Imaš jednu otegotnu okolnost, a to je da imaš dijagnozu PTSP-a i s njom si radio do sada. Vjerojatno si pucao da ćeš dobiti 100% rat, a dobio si omjer 20-80. Prošla je baba s kolačima i tko je jamio, jamio je. Budi zadovoljan s onim što si dobio jer ako se žališ na rješenje o mirovini, postupak se vraća na početak, a do kraja tog postupka možda od sekiracije odeš na Boot Hill. I još nešto, što ćeš napisati u žalbi, da se ti ne slažeš s njihovom procjenom jer smatraš da si zaslužio više. Jedino ih možeš tužiti, a sama žalba na omjer uzroka invalidnosti ti ništa neće postići, samo ćeš si zakomplicirati život.
 13. Prijatelju, sve to štima, ali kad uvrstiš novu vrijednost godišnje bruto plaće, dođe se opet na isto jer je ta razlika uvijek ista ili približna. Vjerojatno si previdio.
 14. Pokaži ti toj teti ovo jer google zna sve samo ga treba znati pitati. -HRVI sa 20% i više oštećenja organizma jer s manje od 20% nema statusa HRVI - branitelj bez HRVI sa 30% i više oštećenja - ako je samac onda plaćanje ovisi o dohodovnom cenzusu https://gov.hr/moja-uprava/hrvatski-branitelji/prava-iz-zdravstvenog-osiguranja/lijecenje-i-lijekovi-bez-placanja-participacije/245
 15. Htio sam nešto napisati, ali sam u zadnji tren obrisao i odustao jer će stvarno sve otići u krivom smjeru, a i imam paranoju od velikog brata.
×
×
 • Napravi novi...