Jump to content

nesreća na radu- saobraćajna nesreća


hipp

Preporučene objave

Molim vas za pomoć. Moj brat je prije 2 mjeseca imao saobraćajnu nesreću na putu na posao. Na cesti je bio led, i tom prilikom je prešao na suprotnu stranu ceste i sudario se s autobusom. Ima teške ozljede noge, u kuku, smrskano koljeno,prijelom potkoljenice. Iz Hrv. zavoda za zaštitu zdravlja na radu mu stalno govore da mu neće biti priznata nesreća na radu pogotovo ako se pokrene prekršajni postupak od strane policije zbog nepridržavanja uvjetima na cesti. Negdje sam pročitala da on ima pravo na priznanje ozljede na radu bez obzira da li je kriv za nesreću ili nije. Prilikom nesreće nije bio pijan, drogiran ili slično i vozio je najkraćim putem do radnog mjesta. Zanimaju me slična iskustva ako ih je tko imao i ima li smisla pokretati sudski postupak ako Hrv. zavod zaštite na radu ne prizna pravo na nesreću na radu. Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukratko, sad je važno samo slijedeće: da li je poslodavac prijavio ozljedu na radu u roku od 8 dana?

 

Ako je procedura bila ispoštovana - a ozlijeđeni će to znati po tome da li je potpisivao izjavu, dao poslodavcu kopije dijagnoze odn. nalaza i dobio u konačnici primjerak prijave, ne vidim zašto se to ne bi priznalo kao ozljeda na radu, koja podrazumijeva odlazak/dolazak na posao. Ako je prošao taj rok, a Vi ste se samo usmeno raspitivali, e to je već druga priča.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakve se situacije u pravilu ocijenjuju kao skrivljeno podašanje koje je uzrokovalo ozljedu i kao takve u praksi se ne verificiraju kao ozljede na radu (podzakonski akt).

 

Tužiti? Da, u ovom slučaju obzirom na opisane ozljede bilo bi dobro provesti postupak do kraja....... ali ne u građanskom postupku već u upravnom postupku......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako prekršajni sud dokaže da je on kriv za nesreću, što brat sigurno neće priznati, a i ne znam zašto bi. U svakom slučaju to mu je i odvjetnik savjetovao. Firma je prijavila nesreću na radu, a tako mu i isplaćuju naknadu na bolovanju kao nesreću na radu. U svakom slučaju ako mu HZZO ne prizna

nesreću na radu žalit će se jer ako bude imao problema s nogom i ne bude mogao raditi u svakom slučaju drukčije se gleda ozljeda na radu, od obične ozljede, ima drukčija prava u firmi i u slučaju traženja invalidnosti od mirovinskog.

Kao i sve ustanove i HZZO se samo trudi ljudima osporiti prava kao da im je to glavna djelatnost.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZZOZOR samo postupa prema propisima, koji doduše idu na to da se što manje izdvaja za bolovanje.

U ovom slučaju ako su poštivana pravila o sigurnosti prometa do nesreće nije moglo doći (niste spomenuli ali pretpostavljam da je sastavljen policijski zapisnik koji je glavni izvor za daljnje odluke).

Mislim da nema smisla žalit se na odluku HZZOZOR-a (čiji se sadržaj već zna) jer ako se to otegne Vaš će brat morati vratiti novce poslodavcu (razliku između običnog i bolovanja zbog povrede).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija