Jump to content

poremećaj ličnosti,alkoholizam i kaznena odgovornost


soka12

Preporučene objave

Što se može učiniti da se pomogne očito duševno bolesnoj osobi (iako se granični poremećaj ličnosti kod nas izgleda ne tretira kao duševna bolest, on to jest), ovisniku o alkoholu (što obavezno ide uz poremećaj ličnosti) koji opetovano čini kaznena i prekršajna djela, ali izričito i samo pod utjecajem alkohola?

Ambulantno se liječi od alkoholizma, ali očito ovakav tip liječenja ne daje rezultate. Može li se preduhitriti oduzimanje poslovne sposobnosti i prisilna hospitalizacija ukoliko se osoba sama dobrovoljno javi na psihijatrijsko liječenje?

Ukoliko sud da prijedlog o oduzimanju poslovne sposobnosti da li će se u ovakvom slučaju raditi o potpunom oduzimanju ili djelomičnom? Napominjem da osoba kada nije pod utjecajem alkohola prilično normalno funkcionira i ne radi nikakve izgrede.

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se javi dobrovoljno u psihijatrijsku ustanovu gdje je prime na liječenje, onda se zna ne određivati prisilan smještaj, iako bi to možda bilo ispravno jer ta osoba koja je došla dobrovoljno, može i otići dobrovoljno.

 

Ako konstantno čini kaznena djela pod utjecajem alkohola,a radi se o težim kaznenim djeloma, može ju se temeljem sudskog postupka smjestiti prisilno u zdravstvenu ustanovu na određeno vrijeme

 

U pravilu bi joj trebalo oduzeti i poslovnu sposobnost.

 

Puno je tu okolnosti koje treba znati i uočiti da bi se točno znalo kako će se postupiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Možete mi još samo reći, pošto se radi o mlađoj osobi (20 godina) ide li sud tada (koliko vam je u praksi poznato)na oduzimanje poslovne sposobnosti u potpunosti ili njeno ograničavanje (samo za liječenje) ili to sve ovisi o rezultatima psihijatrijskog vještačenja?

Osoba je u međuvremenu već hospitalizirana (u općoj bolnici), ali joj se predlaže uz zatvoreno liječenje i druga alternativa, svakodnevni dolazak u dnevnu bolnicu i ostajanje tamo od 8 do 14 sati, a nakon toga odlazak kući.

Može li se i ovaj drugi način (dnevna bolnica) smatrati liječenjem u istom smislu kao i liječenje zatvorenog tipa?

I još vas molim, ako možete da mi odgovorite, da li vam je u našoj praksi poznat ijedan slučaj osobe kojoj je poslovna sposobnost oduzeta i kasnije vraćena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija