Jump to content

Problemi oko međe - gradnja kuce - molim pomoc


sanjica28

Preporučene objave

u postupku ishođenja rješenja o uvjetima građenja susjed je kao stranka u postupku imao pravo uvida i priliku da se očituje o vašem idejnom projektu i građevnoj čestici. ukoliko se nije očitovao, više to ne može učiniti. pravomoćno rješenje o uvjetima građenja je upravni akt te na temelju njega možete početi graditi bez obzira na susjeda i bez potrebe da išta mijenjate ukoliko to sami ne želite.

neusklađenost zemljišnih knjiga, katastarskih planova i stvarnog stanja u našim krajevima je pravilo, a ne iznimka, pa razlozi ''neodgovarajuće'' veličine susjedove čestice mogu biti brojni.

među sa susjedom moguće je urediti izvanparničnim postupkom, ali u to će vas bolje uputiti netko pravne struke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kojem su mjerilu katastarski planovi?

1:1000 ? 1:2000 ?

Ili stara izmjera 1:2880?

 

Ako nije stara izmjera, kumulativna pogreška kod mjerenja teško će biti više od 20-30 cm.

Vašu je parcelu označio mjernik, stoga bi Vaš susjed trebao prvo provjeriti među na drugoj strani, tj, je li drugi susjed ušao ogradom na njegovu parcelu.

 

Što se tiče gradnje - imate dozvolu (Rješenje o.. ) . Sagradite kuću sukladno dozvoli i izmjeri.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, sad je greška cca 3 cm kod mjerenja (recimo), a kumulativna - kad se skupi greška od susjeda do susjeda 20-30 cm. Treba uzeti u obzir da prije mjerenja nisu bila tako precizna.

Uobičajeno je da parcela koja se zadnja izgrađuje u ulici bude malo uža (druge parcele ju malo 'stisnu' zbog tih greški), ali u praksi nisam sreo da bi to bilo više od 15-20 cm (za mjerilo 1:1000).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

 

dakle kao sto je netko maloprije rekao susjed je imao pravo žalbe kad ste tražili grđevnu, sad nema nikakvih prava i to mu slobodno recite, ak hocete mir u kuci dajte mu pol metra ali pazite da vam ne uzme još kod gradnje ograde, mada po mom mišljenju ako je geodeta došao i izmjerio parcelu to bi trebalo biti to a sto je još važnije sigurno ne biste dobili dozvolu da sa zemljom nesto nije u redu ili nije stvarne velicine( znam jer sam i ja prošle godine vadio uvjerenje i nisu htjeli ni pogledat dok se nisu uvjerili d je zemljište dovoljne širine za građevinu), dakle gradite i pazite da budete ta 3 metra udaljeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uf.. bili smo na nekom razgovoru s problematicnim susjedom, gdje on tvrdi da je razgovarao s gradevinskim inspektorima, odvjetnicima, nemam pojma s kim sve, uglavnom da nemozemo mi nista poceti graditi dok ne rijesimo među jer ce on stopirati gradnju tvrdeci da smo usli u njegovu parcelu i da do međe nema 3m.

Moze li on stopirati gradnju s tim argumentom? Ne postoji elaborat iskolcenja međe. Nema oznaka međe. Mi i ostali susjedi imamo geodetsku podlogu, on nema. Susjed mu je, prema izmjerama frenda geodeta usao s ogradom u teren 1.2m dok je ovaj s nase strane usao nekih 30cm u nase. No, s obzirom da stvarno stanje od ograde do ograde susjeda stvarno ne odgovara sirinama nasih parcela (koje su izmedu te dvije ograde), kad on mjeri od ograde svojeg susjeda stvarno izgleda kao da ulazimo u njegov prostor...malo sam zakomplicirala, nadam se da me netko shvatio?

Recite mi jesam li dobro shvatila: kad netko dobije dozvolu to znaci da je neko ovlasteno tijelo doslo provjeriti smije i se graditi tolika i tolika kuca na konkretnoj parceli i hoce li ona dovoljno biti udaljena od susjeda?

 

Hvala unaprijed!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.

Ja sam imao takav slučaj. Moj susjed je vadio dozvolu za obnovu postojeće kuće i gradnju još jednog objekta. Kad je napravljen idejni projekt od strane ovlaštenog arhitekta i mjerničke usluge za provjeru međne ograde,prvi susjedi sa svake strane te njegove parcele dobili su kopiju tog projekta sa ucrtanim objektima(pa tako i ja)o očitovanju,mjestu za eventualne prigovore i sl.,a u predviđenom zakonskom roku. Kako sam je smatrao da problema oko projekta nema i da ničime ne ugrožava moja prava i posjed,nisam se očitovao. Zakonski rok,naveden u dopisu i kopiji,prošao je i prigovora više nema. Tako bi moralo biti i kod Vas. Vaš susjed je dobio kopiju Vašeg idejnog plana i zakonski rok za očitovanje. Ako se nije očitovao u tom roku znači da je prihvatio buduće stanje sa međom i objektom. A mislim da dozvolu za gradnju i ne možete dobiti ako nisu poštovani zakonski kriteriji. Npr.,minimalna odmaknutost objekta od međe 3 m itd. Dakle,ako ste dobili rješenje o gradnji mora prije toga biti uređena međa jer u suprotnom ne bi ni dobili to isto rješenje. Mogući eventualni prigovor susjed bi mogao imati ako odstupate u gradnji od projekta za koji je izdana dozvola,pa stoga pripazite na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija