Jump to content

samohrana majka


mladamama24

Preporučene objave

Poštovani!

 

Zanima me visina alimentacije u slučaju kada otac djeteta radi ali nije stalno zaposlen odnosno još uvijek ima status studenta. Ako se ide dogovorno,bez suda, kakav je tad proces? Ide li se preko njegovih roditelja s obzirom da živi u zajednici s njima? Navodno je za dijete do 6 godina minimalna mjesečna naknada 919kn za 2009 godinu.Kolika je za 2010. i određuje li tu visinu centar za socijalnu skrb? Što ako ne bude plaćao alimenatciju dogovorno? Uzima li se u obzir majčina porodiljna naknada i njene mogućnosti ili se bez obzira na to određuje visina naknade?

Još jedno pitanje.

Otac djeteta živi u drugom gradu,nismo bili u braku,al smo živjeli u izvanbračnoj zajednici, u vrijeme kada je dijete začeto. Sada beba ima 2 mjeseca,mi živimo odvojeno od njega,u stanu mojih roditelja. Tek je prije par dana on priznao očinstvo.Zanima me njegovo viđanje s djetetom? Koliko često ima pravo viđat dijete s obzirom da smo udaljeni 500km? Ima li ga pravo odvodit bez majčinog prisustva?

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

o iznosu alimentacije tj. uzdržavanja djeteta se možete dogovoriti ali je propisan iznos za dite te dobi oko 1000 kn.to ne traži czss već vi kao zakonska zastupnica mlt.djeteta putem suda.znači tribate sudu napisati prijedlog za određivanje iznosa uzdržavanja mlt.diteta a svakako i prijedlog sudu o određivanju susreta i druženja diteta s ocem.u slučaju da otac ne plaća almentaciju nakon što to bude određeno pravomoćnom presudom može se napraviti ovrha na plaći ili bilo što drugo.u slučaju da nije u mogućnosti platiti može se iznos smanjiti ili čak i naplaćivati od njegovih roditelja što jasno piše u ob. zakonu.mislim da bi u prijedlogu tribalo napisati "pod prijetnjom ovrhe tj. prisilne naplate". u slučaju da na kraju bude odbijao plaćati ići će kaznena prijava protiv njega tj. ako se dokaže da je kriv može lako u zatvor radi toga.porodiljna naknada nema veze s uzdržavanjem jer iz tih sredstava morate skupa s djetetom preživjeti ali će vas na sudu vjerojatno pitati za vaše financijske prilike kao i za prilike oca diteta.možete ići za sve to i putem czss ali to je duža procedura jer u svemu sud je taj koji donosi odluku a czss daje svoj prijedlog o svemu odnosno mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete bi trebalo biti povjereno vama, čisto da se izbjegne ne baš rijetka potreba potpisa oba roditelja za prilično brojne stvari, a udaljeni ste 500km što i nije baš jako praktično u tom smislu. Istom će se odrediti vrijeme susreta i druženja djeteta s ocem, što ne znači da je to maksimum i ne bi smjelo biti više, već je to ono što se djetetu smatra neophodnim, pa ne bi smjelo biti manje. Nitko neće graktati ako dogovorom subotu zamijenite nedjeljom ili bilo koja slična varijanta.

Da niste toliko udaljeni, realno bi bilo za očekivati da proborave zajedno po par sati 2-3x tjedno kao ustaljen ritam početne sheme, uz moguće i druge dogovore. Za sitne bebice se to odvija unutar njihovog doma i u prisustvu majke, nastojeći im tako pružiti osjećaj sigurnosti/ugode i istovremeno najjednostavnije uvući drugog roditelja u krug djetetu poznatih i bliskih osoba. No, to je samo osiguravanje početka i samo dok je dijete tako maleno. Kvalitetnim početkom će biti pripremljeno za vrlo skore odlaske u šetnjicu, pa do samostalnih vikenda i praznika. Uz dobru suradnju oboje, ne bi trebalo potrajati predugo. Baš kao što ne traje predugo dok postane spremno na par sati bez majke uz poznatu osobu, kasnije na jaslice i sl. U tom smjeru bi bilo dobro da surađujete i vas dvoje. Podrška obitelji s obje strane bi vam oboma mogla jako dobro doći, u suprotnom slučaju prilično odnemoći.

Pitanje "Koliko često on ima pravo viđati dijete...?" preformulirajte sebi postavljeno u "Koliko dijete ima pravo biti s ocem?" jer je to prvenstveno pravo djeteta. To je dobar početak za iznalaženje mogućnosti.

 

Glede uzdržavanja, možete sklopiti nagodbu pred CZSSom, najbrži je i najjednostavniji način, inače ćete to riješiti uz pomoć suda. Ako otac ne uzdržava dijete, baka/djed po tom roditelju će biti dužni ga uzdržavati, ali za period nakon takve tužbe ne i ranije. Od ostalih varijanti, osim ovrha i sl. postoji i mogućnost nakon 6 mjeseci neispunjavanja te obveze zatražiti privremeno uzdržavanje od CZSSa koji ga odobrava u iznosu 50% minimalnog, s danom podnošenja zahtjeva.

Prema ovogodišnjoj objavi, min. iznos koji je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi za uzrast do 6g je 902,87kn.

 

Tzv. samohrana majka, kako piše u nazivu teme, niste. Preciznije, ne smatra se da ste roditelj koji sam skrbi o djetetu, jer drugi nije lišen roditeljske skrbi, nije umro/ne smatra se umrlim i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje!

 

"Pitanje "Koliko često on ima pravo viđati dijete...?" preformulirajte sebi postavljeno u "Koliko dijete ima pravo biti s ocem?" jer je to prvenstveno pravo djeteta. To je dobar početak za iznalaženje mogućnosti."

 

....moje dijete ima 5 godina,krasna i pametna djevojčica koju odgajam na način da bezuvijetno voli cijeli svijet. Što mi se počelo obijati o nos. Vođena mišlju da dijete ima pravo na oca (ma kakav god on bio) kod nje sam razvila lijep i pozitivan odnos prema cijeloj njegovoj familiji udaljenoj 500 km ( ..a mentalitetom smo na razdaljini dva različita planeta...)

 

Suglasan razvod 2004. godine. Ona je bila beba.Ja sam skrbnik. Odselile smo nakon razvoda. Imamo dobre uvijete za život..da ne duljim...

 

Otac se počeo inatiti. Traži sve više. Dijete bude kod babe i dide na selu. Ne kod njega. I ne skrbi on o njoj. Do sada sam to i dopuštala, desetak dana,petnaestak kod babe i dide...da osjeti "idilu" sela, makar je naš dogovor uvijek na tjedan dana...alimentaciju od 700 kn plača zadnje dvije godine (jer mora,ima nekoliko tužbi i potraživanja,pa bolje njoj nego njima...)..on je neozbiljan i problematičan, nju žele baka i dida . On je se nakon koje godine ne bi više ni sjetio. Sve u svema njihov stil života i vrijednosti koje tamo usvaja kose se sa mojim svjetonazorom i načinom života...

 

Kako su zakonski regulirane takve situacije?

 

Ne želim se odvajati od djeteta,niti nju od sebe na tako duge periode da bi se tamo negdje netko s njome kočoperio.

 

 

Bitno je da dijete ima zdrav odnos s ocem, no vidim da si malo pomalo uzimaju sve više prava. Tjedan se pretvori u dva, pa žele mjesec...pa me još (indirektno) uvjeravaju kako je maloj tamo i bolje...pa mi on prijeti sudom, pravima "tate" i slično..nemam nikakvog povjerenja u njega i mislim da ju ne uzima radi njene dobrobiti već radi vlastitog ega...i tako to nažalost bude u svakoj priči rastavljenih roditelja.

 

Da li da se obratim socijalnoj službi i odvjetnici ?

 

Postoji li stavka zakona koja kaže da nisam dužna davati dijete na 500 km babi i dedi na čuvanje kako bi bila s tatom koji sat, bez mog nadzora... ?

 

..vidim da je u odluci o razvodu dobio dva puta tjedno po dva sata koja ni onda nije koristio..dok smo živjele tamo.

 

Hvala na čitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mamaitata je napisao:

Suglasan razvod 2004. godine. Ona je bila beba.Ja sam skrbnik.

Tom prilikom niste imenovani njenim skrbnikom.

mamaitata je napisao:

..vidim da je u odluci o razvodu dobio dva puta tjedno po dva sata

možda tada primjereno bebici i njenim navikama.

Traženjem izmjene bi zasigurno bilo određeno drugačije i više, naročito jer je očito da je i do sada odlazila, ne treba posebnu prilagodbu, niti pomoć u tome.

mamaitata je napisao:

Postoji li stavka zakona koja kaže da nisam dužna davati dijete na 500 km babi i dedi na čuvanje kako bi bila s tatom koji sat

Po svoj prilici dijete odlazi provesti vrijeme s njim. U tom slučaju ne bi bilo razborito stavljati kakve zabrane. Da, možete tražiti da mu CZSS objasni da bi trebao što više vremena djetetu posvetiti upravo on.

Ali, to je prvi dio priče, a drugi je da baka i djed mogu glatko zatražiti da sud odredi susrete/ druženja i sa njima, a obzirom da im je odlazila i do sada, moguće lako da bi bili određeni (ako sud bude smatrao da je djetetu na dobrobit)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zanima me koliki je iznos alimentacije za jedno dijete do 6 godina koju treba plaćati otac djeteta koji ne živi s majkom (dakle, nisu ni bili u braku, nego je ona odlučila roditi i živjeti odvojeno)? Napominjem da je majka u lošoj financijskoj situaciji, plaća 3500 kn, dok otac ima visoka primanja (čak iznad 20 000 kn), no otac djeteta uzdržava još dvoje maloljetne djece koje ima sa drugom ženom?

Te ima li visina alimentcije ikakve veze s time kolika su mjesečna primanja oca, te koliko članova obitelji uzdržava ili je u svim slučajevima jedinstveni iznos od 902 kn?

Hvala najljepša!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznos ovisi o potrebama djeteta i mogućnostima roditelja. Da, i obveza uzdržavanja više djece utječe na visinu (naročito u smislu mogućnosti manje od tog minimalnog iznosa) ali obzirom na primanja koja ste iznijeli a nisu baš neka prosječna, teško da troje djece ne bi mogao uzdržavati iznosom većim od minimalnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje,

javljam se jer i ja imam sličnu situaciju. Imam dijete od dva i pol mjeseca i nisam bila u braku niti u izvanbračnoj zajednici. Odlučila sam, nakon što sam saznala da sam trudna, da će svatko ići na svoju stranu. U mom slučaju, ja radim i trenutno sam na porodiljnom, dok otac djeteta je nezaposlen i svatko živi kod svojih roditelja. Moja plaća iznosi cca 6000 kn ali zbog kredita ne mogu si priuštiti sudski postupak niti odvjetnika. Dogovorila sam se sa sada bivšim dečkom da ćemo situaciju rješiti van parnično tj. pred CZSS dogovorno. Prije nekoliko dana sam se i uputila u CZSS i postavila ista pitanja njima kao i ''mladamama24'',na što sam dobila odgovor: da to nije njihova nadležnost jer se radi o malodobnom djetetu te da se obratim Općinskom sudu i pokrenem sudski postupak, odnosno da tužim oca djeteta.(Iako u Obiteljskom zakonu nije tako definirano. Ne spominje se malodobnost djeteta.) A dobila sam i varijantu da pošto sam zaposlena i imam dobra primanja, oni nemaju ništa sa tim i ja nisam njihov problem. I tako se ja uputila na sud... taj put nisam ništa obavila, pa sam išla rješavati telefonskim putem. Kada sam zvala spojili su me s Pisarnicom i naravno tamo nije bilo niti jedne kompetentne osobe da mi da odgovor na moja pitanja. A da bi stvar bila još bolja, soba na koju su me uputili (soba 11) je soba za Poštu....(tako da sumnjam da bi mi i oni mogli dati odgovor na moja pitanja kako da rješim svoju situaciju.) U svakom slučaju,gospođa iz pisarnice je rekla da bi mi bilo najbolje da uzmem odvjetnika, a za dodjeljivanje odvjetnika po službenoj dužnosti ona ništa nezna. :-) Krasno! I eto mene na ovim stranicama, jer sam čula da pomažete ljudima sa pravnim savjetima i sl. Uglavnom, samo sam se htjela nadovezati da se CZSS ogradio od mog slučaja i da ne postoji van parnični postupak odnosno da se ne može dogovoriti pred CZSS kada je u pitanju malodobno djete već se sve mora rješiti na sudu. I par pitanja: Ako nismo samohrane majke,koji status imamo u ovakvoj situaciji? Što se točno postiže takvim statusom, kakva prava imamo (svi mi preporučaju da rješim zakonski situaciju,da sve bude crno na bijelo,svi govore trebati će ti, ali još nisam uspijela konkretno dobiti odgovor za što točno, jer se ionako ne dobija dječji doplatak jer sama uzdržavam, niti npr. besplatan vrtić ili tome sl.). Ako negdje u zakonu piše da je CZSS dužan obraditi moj slučaj,molim vas da mi kažete gdje se to navodi,tako da se mogu vratiti s argumentima na CZSS, jer niti ja ne želim rješavati preko suda ako nije jedina opcija. Zahvaljujem se na čitanju i molim da mi netko odgovori na moja pitanja.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Povjeravati dijete jednom od roditelja doista nije u nadležnosti CZSSa već suda. CZSS će u postupku dati stručno mišljenje. Ako ništa drugo, taj papirić s odlukom suda će vam trebati za svaku stvar za koju je potreban potpis oba roditelja (promjene adresa taman na susjedni kućni broj, ako to bude vezano uz upis u vrtić ili školu tim kompliciranije na brzinu odraditi, putovnice itd).

Ali, ni tad nećete biti smatrani roditeljem koji sam skrbi o djetetu ili tzv. samohrani roditelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Dok se možete dogovoriti o tome i o svemu za što je potreban potpis oba roditelja, čini vam se suvišno. Kad i ako bilo što od toga ne bude išlo, učinit će vam se da je bilo možda zgodnije to prije obaviti...

Sud, odluka o povjeravanju djeteta jednome od roditelja na zajednički život, uzdržavanju, susretima i druženjima ne znači da se morate oko toga naganjati, svađati ili bilo što sličnog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija