Jump to content

Tumacenje i primjena Kolektivnog ugovora za DS


lex_politicus

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

nisam bio siguran gdje smjestiti ovo pitanje, pod ovu forumsku temu ili onu o poslijediplomskom studiju. U svakom slucaju nisam uspio ni vidjeti ako je ono vec negdje postavljeno odnosno odgovoreno, pa se unaprijed ispricavam ako jest. :)

 

Dakle, stavak 5. clanka 44. jos uvijek vazeceg "Kolektivnog ugovora za drzavne sluzbenike i namjestenike" navodi da će se osnovna placa uvecati:

" – ako službenik ima znanstveni stupanj magistra znanosti za 8%,

– ako službenik ima znanstveni stupanj doktora znanosti za 15%,

ako znanstveni stupanj nije uvjet za radno mjesto na kojem službenik radi i ako je znanstveni

stupanj u funkciji poslova radnog mjesta na kojem službenik radi."

 

Primjenom tzv. Bolonjskog sustava kako znamo, postoje sveucilisni poslijediplomski studiji koji se se sastoji od specijalistickog studija ( magistar specijalist ) ili doktorskog studija ( doktor znanosti ), dok mogucnost stjecanja titule magistra znanosti vise ne postoji. S druge strane Zakonom o akademskim i strucnim nazivima i akademskom stupnju, magistri znanosti koji su svoju titulu stekli prije primjene Bolonjskog sustava, svoj status i dalje zadrzavaju.

 

Mene zanima kako se navedeno reflektira na primjenu i tumacenje kolektivnog ugovora, odnosno da li i sveucilisni specijalisti/magistri specijalisti, ostvaruju pravo na uvecanje place od 8%. Produkcija magistara znanosti vise ne postoji, osim malenog broja onih koji su magistarski studij znanosti upisali prije primjene "Bolonje", i jos ga trebaju dovrsiti. Doslovnim ( za koje ne znam dali je ispravno ) tumacenjem KU ispada da magistri specijalisti zaposleni u drzavnoj sluzbi doista nemaju pravo na povecanje place niti ostvaruju ikakvu formalnu prednost u odnosu na one sa zavrsenim sveucilisnim diplomskim studijem, pa se postavlja upitnim svrhovitost samog studija koji time nema nikakvu formalnu-pravnu snagu, a interesent odredjenog podrucja moze se i samoinicijativno i neformalno "specijalizirati"(dr. i humanisticke znanosti)fokusiranjem na odredjeno podrucje, ali uz prilicnu ustedu financijskih sredstava koja su mu potrebna da bi postao i formalno priznati - specijalist(ica).

 

Dakle postovani Drzavni sluzbenici magistri specijalisti, a i oni koji to nisu, a znaju nesto o primjeni stavka 5. clanka 44. KU molim Vas da navedete iskustva njegove primjene u svojim "ustrojstvenim jedinicama" :)

 

Lijep pozdrav i hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija