Jump to content

radni odnos


bilosto

Preporučene objave

Dobila sam poslovno uvjetovani otkaz na kojem piše da se javim na burzu. Tamo kažu da moram u prijevremenu mirovinu jer imam 55 godina. U mirovinu nisam ni namjeravala iči jer moram još raditi. Na rješenje o otkazu se nisam žalila, jer se ne može ništa učiniti ako mi daju otkaz. Da su me iz firme slali u mirovinu onda bi ja u roku dala prigovor i tražila da mi isplate otpremninu radi odlaska u mirovinu i da mi dokupe staž. Sada sam oštećena jer moram u mirovinu koja če biti biti dosta manja jer se odbija za privremenu mirovinu. Da li ja mogu sada tražiti naknadu od firme da mi isplate gore navedeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 119. Zakona o radu uređuje pitanje otpremnine u slučajevima kada poslodavac otkazuje ugovor o radu. Tako piše da radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Dakle, s obzirom da ste dobili poslovno uvjetovani otkaz - trebali ste dobiti i nekakvu otpremninu.

Realno, žalba na rješenje o otkazu vjerojatno ne bi urodila plodom, ali svakako možete pripaziti da poslodavac tijekom narednih 6 mjeseci na vaše radno mjesto ne zaposli drugu osobu. Naime, ako se ponovno pojavi potreba za obavljanjem poslova vašeg radnog mjesta, vama bi prvoj trebao ponuditi posao.

Ne možete od poslodavca tražiti otpremninu kao u slučaju odlaska u mirovinu, jer vi niste otišli zbog mirovine, nego zbog poslovnih razloga. Ujedno, neoporezivi iznos otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu je 8 tisuća kn te je otpremnina propisana čl. 119 ZOR-a (vidi gore) vjerojatno i viša - ovisno koliko ste godina proveli kod poslodavca. Poslodavac vam nije dužan dokupiti mirovinu (staž se više ne može dokupiti) jer vam je dao poslovno uvjetovani otkaz. Nadam se da će vam ovo pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Kod poslodavca sam bila manje od 2 godine tako da na tu vrstu otpremnine nemam pravo ali prema kolektivnom ugovoru za rad u djelatnosti trgovine radnik ima pravo zbog odlaska u mirovinu na otpremninu. Poslodavac je svjesno napisao na odluci o otkazu da se javim na burzu. Da je napisao da se javim na mirovinski u roku bih napisala prigovor. Ja sam u situaciji da bi trebala radit do pune mirovine jer je prijevremena sramotno niska. Tada bih još stavila prigovor i na otkazni rok, god. odmor ali sada ništa jer je prošao rok. Sada me zanima jel mogu tražiti otpremninu jer sam morala u mirovinu i odštetu radi toga jer ću primati smanjenu mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mora značiti da vas je vaš bivši poslodavac time htio prevariti. Naime, u praksi se (to činim i sama) na rješenja o raskidu radnoga odnosa stavlja svojevrsna napomena koja glasi: Radi ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti radnik se treba u roku 30 dana od dana prestanka radnoga odnosa prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nadležnoj Područnoj službi te u istom roku Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Dakle, možda je doista bila riječ o ovome jer Vas poslodavac niti ne može uputiti u mirovinu. O mirovini odlučujete sami te pribavljate mišljenje/izračun HZMO-a. Dakle, da ste vi sami odlučili otići u mirovinu te iz toga razloga osobno predložili poslodavcu raskid ugovora o radu -tada bi bila riječ o sporazumnom raskidu zbog odlaska radnika u mirovinu i imali biste pravo na otpremninu (po zakonu neoporezivih 8 tisuća kuna ili ono što propisuje kolektivni ugovor).

Znači, iz firme vas, kako kažete, nisu niti mogli poslati u mirovinu - to se dešava samo kad osoba napuni potrebne godine starosti (što ovdje nije slučaj), u svim ostalim slučajevima radnik sam odlučuje o odlasku u prijevremenu mirovinu (naravno, nakon što ispuni uvjete).

Na otpremninu nemate pravo jer vam je poslodavac dao poslovno uvjetovani otkaz, odnosno otkaz nije bio uvjetovan vašim odlaskom u mirovinu. Odšteta također ne dolazi u obzir :-( - naime, da se ide ovom logikom, vama bi poslodavac kod kojega ste proveli nepune 2 godine trebao doživotno dokupljivati mirovinu. Dakle, što se ove dvije stvari tiče - nažalost, ništa. Vidim da spominjete i godišnji odmor - trebao vam je isplatiti naknadu za razmjerni dio neiskorištenog g.o., odnosno omogućiti vam da iskoristite razmjerni dio koji vam pripada za 2010., kao i eventualni oststak iz 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, poslodavac me ne može bez moje volje slati u mirovinu ali dobivam otkaz. Na burzu ne mogu jer imam 55 godina, znači ipak protiv svoje volje moram u mirovinu. Poslodavac me nije poslao u mirovinu ali "ja sam danas radila a sutra sam u mirovini". Jasno mi je da ne mogu ništa ako poslodavac ne želi da radim kod njega ( firma i dalje radi ) ali da mi je dao otkaz nekoliko dana ranije ( prije navršenih 55 godina ) imala bih na burzi maksimalnu naknadu do pune mirovine ( do 2014. godine ). Koliko sam razumijela ipak nemam pravo na nikakvu otpremninu makar sam maksimalno oštećena jer sam silom u mirovini.Poslodavac mi nije ponudio nikakvo zamjensko mjesto makar se radi o velikoj firmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija