Jump to content

dva mjeseca do 15 god staža u Hrvatskoj


lorna45

Preporučene objave

Poštovani,

moj otac 13.8. puni 65 god životam, a do 15 god staža u RH ce mu nedostajati 2 mjeseca. Radi kao profesor u hrvatskog jezika i knjizevnosti. Budući da profesori automatski idu u mirovinu kad navrse 65 godina, da li on ima mogućnost ili pravo da odradi ta dva mjeseca kako bi ostvario redovnu starosnu mirovinu. Prije je radio u BiH. Mirovina ce ionako biti mala, a bojimo se bez punih 15 godina, jos i manja. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz pitanja nije jasno gdje otac radi kao profesor. Ako radi u osnovnoj školi, još je uvijek važeća odredba iz granskog KU da učitelji i stručni suradnici ostaju u radnom odnosu do kraja školske godine u kojoj navrše 65 godina, a školska godina traje od 1.rujna do 31.kolovoza slijedeće godine. Za srednju školu ne znam, ali sigurno je ovo regulirano i u njihovom granskom KU i ako je tako, to je utuživo dok se ne izmijeni ovaj članak ZOR-a protiv čega se sindikati sad angažiraju potpisivanjem peticije za referendum.

Nadalje, znam za slučaj profesora povijesti iz BiH kojem MZOŠ priznaje ukupan staž pri utvrđivanju postotka povećanja plaće, pa pretpostavljam da će se tako priznavati i pri utvrđivanju prava na mirovinu. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. On radi u srednjoj školi. Stvar je u tome da je počeo raditi 1.11.1995. , a ne 1.9.1995. te mu zato i nedostaju ta 2 mjeseca, bar mi to tako gledamo. Što se tiče mirovine, on će dobivati mirovinu iz BiH gdje je radio od 1975. - 1995. te iz RH za rad od 1995. - 2010. Tu mu priznaju prethodni rad u BiH upisan u radnu knjižicu što se tiče plaće, ali mirovina ide iz one republike bivše države u kojoj je radio bez obzira što smo do 90-tih bili jedna država. Nadam se da vam ovo što sam napisala ima smisla.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija